Investitorii s-au plans Ministerului Justitiei de termenele prea lungi in procese

Vineri, 06 August 2010, ora 12:34
1050 citiri
Investitorii s-au plans Ministerului Justitiei de termenele prea lungi in procese
Foto: Arhiva

Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini au semnalat Ministerului Justitiei, in cadrul unei intalniri avute joi cu ministrul Catalin Predoiu, problemele legate de termenele nerezonabile date de instante in procesele comerciale.

MJ a lansat pe 30 iulie "Platforma pentru dialog si cooperare intre Ministerul Justitiei si mediul de afaceri", care isi propune imbinarea eforturilor pentru imbunatatirea legislatiei ce se aplica mediului de afaceri si pentru specializarea magistratilor in dreptul afacerilor, informeaza institutia, printr-un comunicat remis vineri NewsIn.

Potrivit sursei citate, la prima intalnire care a avut loc la sediul ministerului au participat reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, Consiliului Investitorilor Straini, Camerei de Comert Britanico-Romane, Camerei de Comert Americane in Romania, precum si ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gittenstein, si ambasadorul Marii Britanii in Romania, Robin Barnett.

In cadrul intalnirii s-a convenit constituirea unei Comisii Tehnice Permanente, care sa se intalneasca de doua ori pe luna pentru a lucra asupra problemelor aflate pe agenda Platformei.

Platforma este gandita ca un cadru institutional flexibil, la care pot adera oricand organizatii ale mediului de afaceri, la solicitarea acestora.

Totodata, in continuarea lucrarilor din cadrul Platformei, joi a avut loc la sediul ministerului o intalnire intre ministrul Justitiei si Consiliul Investitorilor Straini, printr-o delegatie formata din Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom si presedinte FIC, Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank si vicepresedinte FIC, Frank Hajdinjak, general manager al E.ON, Jean Valvis, presedinte al Valvis Holding, Gilbert Wood, managing director al Hall, Dickler, Claudio Zito, CEO & Country manager Enel, si Doina Ciomag, director executiv FIC.

In cadrul intalnirii de joi au fost stabilite ca prioritati de actiune viitoare studierea cadrului normativ al procedurilor de adoptare a actelor normative la nivelul Guvernului si a unor eventuale solutii care sa contribuie la imbunatatirea legislatiei aplicabile afacerilor.

De asemenea, informeaza MJ, reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini au semnalat probleme legate de termenele nerezonabile pronuntate de instantele de judecata in cadrul procedurilor de insolventa si dosarelor comerciale in general. In scopul abordarii eficiente si principiale a acestei problematici, s-a convenit invitarea la o intalnire viitoare a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai mult, in cadrul Platformei au fost deja initiate pregatiri pentru o serie de seminarii de specializare a judecatorilor in domeniul dreptului bancar, pe baza unui program de cooperare intre Ministerul Justitiei, Erste Bank, Asociatia Romana a Bancilor si Institutul National al Magistraturii. De asemenea, au fost initiate discutii pentru sprijinirea Ministerului Justitiei in desfasurarea altor proiecte concrete care vor fi anuntate curand.

"Ideea platformei de dialog si cooperare are la baza interesul comun al imbunatatirii calitatii legislatiei comerciale. De asemenea, suntem interesati sa avem semnale si evaluari concrete din mediul de afaceri privind celeritatea si calitatea actului de justitie in instantele noastre. Vom incerca sa organizam si sa mediem un dialog intre mediul de afaceri si Consiliul Superior al Magistraturii, nu pentru a diseca spete concrete, ci pentru a analiza fenomene precum unificarea jurisprudentei si specializarea magistratilor.

In fine, prin aceasta cooperare urmarim sa obtinem sprijin pentru initiative ale ministerului, precum desfasurarea unor seminarii de specializare a magistratilor. In concluzie, ne propunem o cooperare institutionala flexibila si aplicata, cu o geometrie variabila, atat pe axa minister - mediul de afaceri, cat si in triunghiul minister - mediul de afaceri - sistemul judiciar, in functie de disponibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

O legislatie mai buna, magistrati mai specializati si o jurisprudenta unitara sunt dezideratele principale ale Platformei", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, se arata in comunicatul institutiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#investitori straini, #termene procese comerciale, #ministerul justitiei , #justitie