Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai au impact amenintarile politicienilor asupra Justitiei?

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 12:39
2052 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai au impact amenintarile politicienilor asupra Justitiei?

Justitiarii absolutisti sunt dezamagiti ca seful Antenelor va fi cercetat in libertate.

In unele texte publicate pe diferite bloguri sau "seruite" pe Facebook se vorbeste despre faptul ca judecatorii de la Tribunalul Bucuresti sunt corupti, Mircea Badea se bucura pe blogul propriu si le face sac-sac procurorilor.

Fiecare comentator are o opinie despre Justitie in aceste zile. Unii spun ca a inceput sa functioneze, altii ca face compromisuri politice, pesimistii cred ca o sa se astearna linistea si ne intoarcem in epoca lui Nastase, Adrian Nastase.

Multi dintre noi au tendinta sa priveasca si sa analizeze sistemul juridic ca pe un corp unitar care se misca si actioneaza la anumite comenzi venite din interior sau, de cele mai multe ori, din exterior.

Liderii politici dau indicatii procurorilor si judecatorilor. Vine premierul si spune ca nu mai vrea sa vada reprezentanti ai legii anchetand oamenii cu Biblia in mana, Dan Voiculescu aterizeaza in fata camerelor de luat vederi si profereaza amenintari la adresa procurorilor care i-au bagat baiatul de casa la racoare. De Crin Antonescu ce sa mai spunem? El ar desfiinta DNA, ANI, CSM si alte institutii care nu-i lasa pe politicieni sa domneasca fara griji asupra unei natiuni tacute si incovoiate in fata clasei conducatoare.

Dar, cu toate acestea, Justitia pare sa functioneze astazi, mai rau sau mai bine, dar dupa propriile reguli. Nimeni din corpul magistratilor nu i-a promis lui Victor Ponta ca, intr-o ancheta, cercetatul nu va mai jura pe Biblie si nici domnii Voiculescu si Antonescu nu au primit garantii ca sugestiile lor vor fi aplicate.

De fapt, ceea ce se intampla acum e rezultatul masurilor luate de guvernanti in ultimii 10 ani la presiunea Uniunii Europene.

Daca ne uitam in jur, descoperim ca nici procurorii si nici judecatorii nu sunt toti incoruptibili, nu sunt toti morali si nici macar nu au toti acelasi nivel de pregatire profesionala. Sunt diferiti si, in plus, procurorii si judecatorii se au ca soarecele cu pisica. Exista competitie intre instante, intre institutii. Dozele de egoism, invidie si coruptibilitate tind sa se egaleze cu cele de profesionalism, consecventa si talent.

Opinia publica poate isi doreste ca societatea sa se repare brusc, dar sa nu uitam ca la sistemul corupt am contribuit fiecare cu ce am putut. Nepotismul, aranjamentele de tot felul, spaga, scurtaturile institutionale nu sunt numai pacate ale politicienilor. Ei le fac pe bani multi si nenorocesc o gramada de oameni, coruptia lor genereaza somaj, teama si saracie.

Dar marea coruptie s-a bazat intotdeauna pe cea mica, pe acea rugaminte mieroasa in care un apropiat iti cere sa-i gasesti "o slujba calduta la stat loazei de copil" sau mica atentie strecurata profesorului pentru o nota mai mare sau intelegerea cu agentul de circulatie.

Noi ca natiune n-avem decat merite mici in procesul de curatare a societatii romanesti. In ciuda victoriilor sau infrangerilor in lupta cu coruptia, toata presiunea pentru reformarea sistemului legal a venit din afara.

In urma cu zece ani, era de neconceput ca Gigi Becali sa stea dupa gratii. Era atat de incredibil incat finantatorul Stelei se credea de neatins, un protejat al lui Dumnezeu.

Cine isi imagina in urma cu cinci ani, nu mai mult, ca Dan Voiculescu va face tot felul de flic-flacuri doar sa scape de procese penale?

Cine-si imagina ca Adrian Nastase, un fost premier al Romaniei, va sta la inchisoare?

O recunoastem sau nu, traim vremuri interesante, iar tavalugul pornit impotriva celor care incalca legea nu mai poate fi oprit in ciuda neincrederii unora.

Acum, cand opinia publica a vazut ca se poate, niciun politician nu se va mai putea opune aplicarii legii fara a pierde dramatic in popularitate. Si sa nu uitam ca marele noroc istoric al Romaniei e ca face parte din Uniunea Europeana, o uniune care crede in domnia legii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#justitie influente politice, #justitie Nastase Becali Voiculescu , #justitie