Judecatorul Ionut Matei, cel care i-a condamnat pe Adrian Nastase sau Radu Mazare, vrea sa se pensioneze

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 17:51
93929 citiri
Judecatorul Ionut Matei, cel care i-a condamnat pe Adrian Nastase sau Radu Mazare, vrea sa se pensioneze
Judecatorul Ionut Matei/Foto: Clujjust.ro

Ionut Matei, unul dintre judecatorii din completul care recent a dat decizia din dosarul Ferma Baneasa si-a depus cerere de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit publicatiei G4media, care citeaza surse judiciare.

La sfarsitul anului trecut, completul din care a facut parte si Matei i-a trimis dupa gratii pe omul de afaceri Remus Truica, dar si pe avocatul Robert Rosu de la casa de avocatura "Tuca, Zbircea si asociatii" si i-a condamnat, de asemenea, pe miliardarul israelian Beny Steinmetz si pe asa zisul print Paul al Romaniei. Condamnarea avocatului a starnit protestele unor avocati din Romania sub hashtagul #JeSuisRobert.

In varsta de 50 de ani, Ionut Matei este considerat unul dintre cei mai severi magistrati din Romania, fost vicepresedinte al Curtii Supreme in perioada 2013-2016, atunci cand instanta suprema a fost condusa de Livia Stanciu.

A facut parte din completul de 5 care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de inchisoare. Anterior, a facut parte din completele care au dat decizii in cazurile a doi fosti ministri de Interne: Gabriel Berca, condamnat definitiv la doi ani cu executare, si Cristian David, condamnat in faza de fond la 5 ani cu executare. Acesta a facut parte si din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Constantei la noua ani de inchisoare in dosarul retrocedarilor frauduloase de pe litoral.

Ionut Matei a condus Completul de 5 judecatori care a decis condamnarea fostului europarlamentar Adrian Severin - 4 ani de inchisoare cu executare si sentinta finala din dosarul Microsoft: Gabriel Sandu - 3 ani, Dorin Cocos - 2 ani si 4 luni, Gheorghe Stefan - 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru - 2 ani si 4 luni.

Ionut Matei a mai judecat dosarul "Trofeul Calitatii" pe fond si a dispus condamnarea fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare. Aceasta sentinta a fost mentinuta de completul de cinci judecatori condus pe atunci de Livia Stanciu, presedintele Curtii Supreme.

Ionut Matei a fost presedintele Completului de 5 judecatori care l-a condamnat pe Adrian Nastase la 4 ani de inchisoare. De asemenea, Ionut Matei a pronuntat, inainte de 2013, si sentinta de condamnare in dosarul lui Gregorian Bivolaru (sase ani de inchisoare). Inainte de pronuntarea sentintei, judecatorul a primit o scrisoare de amenintare.

Citește și:
Amendamentul la legile justiției care îi permite lui Klaus Iohannis să numească Procuror General un judecător
Amendamentul la legile justiției care îi permite lui Klaus Iohannis să numească Procuror General un judecător
La dezbaterea de astăzi, 28 septembrie, din comisia specială pentru legile justiției, un deputat al minorităților a introdus un amendament despre numirea procurorilor de rang înalt. Astfel,...
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Comentarii
Poza eleanu
eleanu
rank 1
de ce nu s-a pensionat mai repede, ci tocmai acum ?
Poza Gurgui017
Gurgui017
rank 5