Isi va asuma PSD sa fie groparul Romaniei?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 08:38
20741 citiri
Isi va asuma PSD sa fie groparul Romaniei?

Comunicatul venit de la Washington in privinta modificarii Legilor Justitiei din Romania este de o gravitate fara precedent si arata faptul ca am ajuns intr-o situatie limita de care depinde viitorul Romaniei si poate chiar garantiile ei de securitate.

La ce ma refer?

1. Comunicatul nu a fost emis de Ambasada SUA in Romania, ci de insusi purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. Deci este pozitia SUA exprimata de la cel mai inalt nivel dupa insusi presedintele SUA, dupa o serie de avertismente ignorate ale Ambasadei.

Va amintiti repetatele descalecari ale ambasadorului Klemm la ministrul Justitiei si la Liviu Dragnea. Va amintiti ca acest comunicat a fost precedat de vizita fulger la Bucuresti a insusi secretarului de Stat Rex Tillerson.

Cand Washingtonul simte nevoia unei astfel de reactii e clar cat de grava este amenintarea pe care o semnaleaza si cat de mare importanta ii acorda Statele Unite.

2. Termenii in care este redactat comunicatul sunt, in limbaj diplomatic, de o duritate exceptionala. "We urge the Parliament of Romania to reject proposals that weaken the rule of law and endanger the fight against corruption" - afirma Departamantul de Stat.

Termenul "urge" este atipic pentru un limbaj diplomatic curent. Un fin cunoscator al acestui limbaj l-a catalogat drept "dramatic". "Urge" este dincolo de simpla solicitare, deci dincolo de "demand". Este la limita unei somatii, are un caracter imperativ.

Un asemenea termen nu a fost folosit niciodata, cel putin de la intrarea noastra in NATO, deci nici macar in 2012.

3. Amenintarea este atat de grava, pentru ca ea nu este doar o chestiune de politica interna a Romaniei, ci problema unei componente importante dintr-un sistem de securitate internationala: flancul estic al NATO, granita cu spatiul rusesc, teritoriu pe care se afla scutul american.

SUA nu apara doar interesele Romaniei democratice, ci interesul NATO. De ce?

4. O tara corupta, o tara in care Justitia este controlata din nou de grupuri infractionale organizate, in care un sef de grup infractional organizat acuzat de frauda europeana de OLAF ia cu asalt si pune la pamant Justitia, este nu numai foarte vulnerabila, ci reprezinta o vulnerabilitate pentru orice sistem de securitate din care face parte.

Va aduc aminte ce spunea cu ceva timp in urma adjunctul dnei Nuland: coruptia este autostrada pe care Putin inainteaza in Europa.

Este evident ca ne aflam in fata unei reactii fara precedent a SUA, principalul garant de securitate al Romaniei, in epoca Trump, de care se legau toate sperantele coruptilor.

Este clar ca Washingtonul nu poate fi cumparat cu cateva rachete Patriot, asa cum credeau probabil oameni care sustin ca lumea e un Teleorman nitelus mai maricel. Dimpotriva, cu cat americanii au aici mai multa tehnica de varf, cu atat mai putin isi pot permite sa se joace cu mafia inclusiv filorusa.

Avand in vedere nivelul si intensitatea solicitarii, nerespectarea ei ar reprezenta o certa sfidare a SUA, ceea ce ar avea consecinte de o gravitate tot fara precedent.

Intrebare este: ce va urma?

Din zona PSD se aud deocamdata mai mult schelalaituri cu pretentii de tafna: suntem un stat suveran, spune Olguta Vasilescu sustinuta frenetic de sociologul natiei Pieleanu care acuza un atac al americanilor, in spatele caruia se afla grupuri de interese care, intelegem, ar controla Departamentul de Stat. Adica un soi de delir din care lipseste doar o declaratie de razboi.

Ceva mai moderati, alti comentatori afiliati zonei PSD invoca lipsa de informare a Washingtonului si lipsa de comunicare.

Sa fim seriosi! Daca cineva isi imagineaza ca americanii nu stiu cu precizie care este situatia inainte de a emite un astfel de comunicat ori este naiv, ori ne ia de naivi pe toti. Nu e nicio dezinformare si americanii stiu foarte bine cat de grav este asaltul impotriva Justitiei.

Stiu foarte bine ca au cerut ca nicio modificare sa nu fie facuta fara largi consultari cu sistemul judiciar care a respins masiv proiectele, cu semnatura a 4.000 de magistrati din 7.000 si doua avize negative ale CSM.

Altii deplang faptul ca dnii Dragnea si Tariceanu nu s-au dus sa le explice americanilor cum devine treaba cu abuzurile. Nu s-au dus pentru ca la Washington nu-i primeste nimeni, ma tem. Sunt nefrecventabili si insusi faptul ca ei reprezinta puterea de la Bucuresti este o vulnerabilitate.

Nu cred ca trebuie sa fii genial ca sa stii ca acest comunicat al Departamentului de Stat este doar o reactie publica, pentru uzul opiniei publice. Ce a fost de spus sunt convinsa ca a fost spus si in alti termeni, pe alte canale.

Dincolo de chitaielile de pe margine, intrebarea e: ce va face Liviu Dragnea?

Eu nu cred ca va da inapoi. Cred ca va lua in brate, asemeni acolitilor sai, teza suveranitatii, un fel de ceausism 2.0. Pentru el nu exista alta optiune. Daca nu duce asaltul pana la capat, intra in puscarie, varianta, probabil, absolut inacceptabila, chiar daca pretul va fi de neplatit pentru Romania.

Dar PSD? Aici cred ca e cheia. Isi va asuma PSD consecintele care, dupa tonul comunicatului, se anunta catastrofale pentru Romania, avand in vedere ca SUA reprezinta principalul garant al securitatii noastre?

Cu atat mai mult cu cat un mesaj similar de aparare a Justitiei a venit si de la prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Franz Timmermans, si din Raportul MCV.

Isi va asuma PSD sa fie groparul Romaniei in anul Centenarului? Aceasta e intrebarea.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#comunicat departamentul de stat, #Washington modificare legi justitie , #justitie