Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:21
5696 citiri
Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala

Judecatorul Curtii Constitutionale (CCR) Iulia Motoc a declarat, luni, ca procedura prin care judecatorii sunt numiti este ea insasi neconstitutionala si ar trebui schimbata.

"Procedura de numire a judecatorilor CCR este neconstitutionala si trebuie schimbata", a spus Motoc, intr-un interviu pentru Digi 24.

Aceasta a aratat ca exista nevoie de mai multa transparenta, eventual de comisii care sa propuna sau sa analizeze numirile, asa cum exista in Africa de Sud.

"Procesul ar putea fi mai transparent, sa existe alte comisii, cum exista in Africa de Sud", a incheiat Iulia Motoc.

Articolul 5, alineatul 1, din legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale arata ca judecatorii CCR, 9 la numar, cu mandate pe 9 ani, sunt numiti de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedinte, urmand apoi votul in fiecare Camera a Parlamentului.

"(1) Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

(2) Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

(3) Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

(4) Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, la propunerea Biroului permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi.

(5) Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune "curriculum vitae" si actele doveditoare ca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie. Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii", se arata in legea citata.

Daca nu sesizam organismele internationale, CCR nu rezista

Iulia Motoc a declarat anterior ca daca nu ar fi fost sesizate organismele internationale, institutia nu ar fi rezistat presiunilor politice.

Iulia Motoc: Daca nu sesizam organismele internationale, CCR nu rezista

"Din punct de vedere institutional, Curtea in ultima instanta a rezistat, dupa multe tentative de amanari si presiuni politice. Si acesta este lucrul poate cel mai important: o institutie care a reusit sa supravietuiasca. Desi, va amintiti foarte bine, se anuntase pe 2 iulie ca vom fi revocati. Si probabil ca, daca nu sesizam organismele internationale, asa s-ar fi intamplat", a declarat Iulia Motoc.

Cu toate ca, potrivit Constitutiei, mandatul unui judecator constitutional este fix, mai multi lideri USL declarasera la inceputul lunii iulie ca unii dintre membrii CCR ar fi urmat sa fie schimbati, invocandu-se diverse proceduri legislative.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com