Judecatoarea Viorica Costiniu se pensioneaza. Ce decizii a dat in cazurile lui Duicu, SOV, Popoviciu sau Oprescu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 12 Mai 2018, ora 12:59
11099 citiri
Judecatoarea Viorica Costiniu se pensioneaza. Ce decizii a dat in cazurile lui Duicu, SOV, Popoviciu sau Oprescu
Foto: Realitatea TV (captura)

Judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), si-a depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul CSM discuta pe 15 mai solicitarea a 27 de procurori si judecatori de eliberare din functie prin pensionare. Printre acestia sunt mai multi judecatori care au intrat in dosare mediatizate.

Unul dintre ei este magistratul Angela Dragne de la Inalta Curte, care a facut parte din completul care a decis saptamana aceasta achitarea, in faza de fond ale procesului, a fostului judecator CCR, Toni Grebla. Judecatoarea a mai intrat in completurile care au decis condamnari in faza de fond la Gala Bute (Elena Udre) sau definitiv in Referendumul (Liviu Dragnea).

O alta judecatoare care se pensioneaza este Gratiela Monica Constantin de la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratul a decis in septembrie 2013, cand lucra la Tribunalul Bucuresti, condamnarea lui Dan Voiculescu la 5 ani de inchisoare in dosarul Privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in faza de fond a procesului.

Cine este Viorica Costiniu

Cea mai recenta decizie data de Viorica Costiniu intr-un dosar mediatizat este din decembrie 2017. Atunci magistratul l-a condamnat, in prima faza a procesului, pe fostul baron PSD de Mehedinti Adrian Duicu la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Adrian Duicu a fost achitat pentru celelalte fapte de care a fost acuzat de procurorii anticoruptie, respectiv trafic de influenta, cumparare de influenta, folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite si dare de mita.

Viorica Costiniu fusese recuzata de procurorii DNA de patru ori in acest dosar, iar stramutarea dosarului la alta instanta a fost respinsa. Motivul: la sedinta din 11 septembrie 2015 judecatoarea ar fi spus, de mai multe ori, ca "tot ce are legatura cu cele doua mandate de siguranta nationala nu constituie probe in prezentul dosar" . Sentinta in cazul baronlui PSD inca nu este motivata.

Vocala in 2000

Dupa anul 2000, cand a fost desemnata presedinte al AMR, Viorica Costiniu a intrat in atentia publica prin criticile la adresa politicii duse de Rodica Stanoiu, ministrul justitiei in guvernarea Adrian Nastase.

Dupa 2004, Viorica Costiniu a adoptat o pozitie mult mai conservatoare fata de noile reforme initiate de ministrul Monica Macovei.

Sotul, condamnat

Viorica Costiniu este sotia fostului judecator Florin Costiniu, condamnat definitiv, in aprilie 2013, la o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fostului senator PSD Catalin Voicu.

In timpul urmaririi penale, DNA a cerut CSM sa stabileasca daca Viorica Costiniu este sau nu in stare de incompatibilitate atunci cand judeca dosarele DNA, avand in vedere ca sotul acesteia a fost retinut de procurorii anticoruptie. Pe 13 septembrie 2011, sectia pentru judecatori a CSM a stabilit ca Viorica Costiniu nu ar trebui sa se abtina atunci cand judeca la Curtea de Apel dosarele DNA.

De-a lungul carierei, Costiniu a dat mai multe decizii car au starnit controverse, cum ar fi refuzul de a-l aresta pe Puiu Popoviciu (2009) - cercetat in dosarul Ferma Baneasa, eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vintu (2010) - cercetat pentru favorizarea lui Nicolae Popa sau eliberarea fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu (2015) - cercetat pentru coruptie.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Viorica Costiniu pensionare, #Viorica Costiniu DNA, #Viorica Costiniu CSM, #Angela Dragne CSM , #justitie