"Talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide." Apelul disperat al unui judecător afgan, care imploră ajutor statului român

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 09:22
3487 citiri
"Talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide." Apelul disperat al unui judecător afgan, care imploră ajutor statului român
Numeroși magistrați afgani se ascund de teama talibanilor FOTO Hepta

Un judecător afgan, care se aproape două luni, de la căderea Kabulului, se ascunde împreună cu soția și copiii săi de frica talibanilor, cere protecție statului român.

Omid, care are în jur de 35 de ani, ține legătura cu membri ai Forumului Judecătorilor din România. Organizația profesională a mai salvat câțiva magistrați aflați pe lista neagră a talibanilor.

Într-un mesaj transmis reporterilor TVR, tânărul judecător afgan a vorbit despre cât de greu îi este să supraviețuiască împreună cu familia sa.

"Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt şi le-au cerut să mă predea", a povestit acesta.

Judecătorul a rămas fără acte de identitate, iar talibanii i-au blocat conturile, astfel că nu mai are acces la banii săi. Reușește să trăiască de pe o zi pe alta cu bani împrumutați de la prieteni sau rude. Trăiesc în ascunzători din care se mută periodic, noaptea, și se tem pentru viața lor, cu atât mai mult cu cât, spune Omid, pe rețelele sociale circulă fotografii cu oameni din sistemul de justiție afgan care au fost deja executați.

"Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide", a mai spus Omid pentru TVR.

Șapte judecători afgani și familiile acestora, în total 45 de persoane, au fost salvați la începutul lunii septembrie de Asociația Magistraților Români.

"Guvernul României nu trebuie să rămână nepăsător"

Recent, Forumul Judecătorilor a tras un semnal de alarmă cu privire la situația dificilă în care se află magistrații afgani și a trimis chiar o scrisoare autorităților române prin care le-a cerut să-i ajute pe aceștia.

“În fața unei asemenea situații inimaginabile, Guvernul României nu trebuie să rămână nepăsător, fiind necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistență umanitară.

În acest sens, solicităm expres Ministerului Afacerilor Externe să se implice în continuare pentru salvarea judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol. Nu lăsați să fie vânați și uciși cu cruzime oameni nevinovați!”, se arată în apelul reprezentanților Forumului Judecătorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
Stare de rău ”inexplicabilă” pentru un fost jucător de la Dinamo. Apel la donare de sânge
Stare de rău ”inexplicabilă” pentru un fost jucător de la Dinamo. Apel la donare de sânge
DDB Prahova a anunţat, duminică, în social media, că fostul jucător dinamovist Ionuţ Şerban are nevoie urgentă de donare de sânge. “Fostul nostru jucător, Ionuţ Şerban (28 ani),...
#talibani, #magistrat afgan, #Forumul Judecatorilor, #MAE, #apel, #kabul , #justitie