Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile Penale

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:45
2164 citiri
Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile Penale

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condamna "modul profund netransparent" in care Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale.

De asemenea, UNJR a solicitat Executivului "sa revina asupra dispozitiilor din OUG ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege".

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul profund netransparent in care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul Romaniei a ales sa modifice Codul Penal si Codul de Procedura Penala, fara o dezbatere reala si efectiva si prin intermediul unei ordonante de urgenta care nici macar nu figura pe ordinea de zi a sedintei de guvern.

Acest mod de actiune este cu atat mai inadecvat cu cat ministrul Justitiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul sa adopte intempestiv ordonanta de urgenta, fara sa mai astepte avizul Consiliului, incalcand in acest mod competentele acestuia", se arata intr-un comunicat UNJR.

Reprezentantii Uniunii au precizat ca "orice modificare a legislatiei penale necesita existenta prealabila a unor dezbateri solide si analiza reala a tuturor posibilelor argumente in favoarea sau in defavoarea unor modificari", iar dezbaterile ce au avut loc in aceste zile la Ministerul Justitiei "sunt departe de a atinge acest deziderat".

"In acelasi timp, UNJR subliniaza ca la baza unor dezbateri constructive sta informarea corecta a cetatenilor, motiv pentru care cerem tuturor institutiilor implicate sa faca toate eforturile necesare in acest scop", se mai mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, UNJR aminteste ca a subliniat in repetate randuri ca "promovarea unor modificari ale legislatiei penale prin intermediul ordonantelor de urgenta nu este permisa decat in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".

"In concluzie, UNJR solicita Guvernului Romaniei sa revina asupra dispozitiilor ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde sa fie dezbatute in mod real si efectiv", au conchis reprezentantii Uniunii.

Citeste mai multe despre reactiile dure provocate de ordonanta adoptata pe furis:

Sefa CSM va sesiza chiar azi CCR pe ordonanta Iordache. Consiliul da si un mesaj public de aparare a sistemului judiciar

Iohannis a fost in vizita la Ciorbea sa-i spuna ca poate ataca acum ordonanta Iordache. Exista un precedent!

APADOR-CH sustine ca Ciorbea minte: Poate legal sa atace chiar acum ordonanta Iordache

"Lichea" - cuvantul zilei pe Dexonline.ro este ilustrat cu poza lui Sorin Grindeanu

PNL renunta la demisia in bloc, care ar fi imatura, si depune motiune de cenzura

D.T.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...