Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile Penale

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:45
2326 citiri
Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile Penale
Foto: Site UNJR

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condamna "modul profund netransparent" in care Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale.

De asemenea, UNJR a solicitat Executivului "sa revina asupra dispozitiilor din OUG ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege".

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul profund netransparent in care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul Romaniei a ales sa modifice Codul Penal si Codul de Procedura Penala, fara o dezbatere reala si efectiva si prin intermediul unei ordonante de urgenta care nici macar nu figura pe ordinea de zi a sedintei de guvern.

Acest mod de actiune este cu atat mai inadecvat cu cat ministrul Justitiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul sa adopte intempestiv ordonanta de urgenta, fara sa mai astepte avizul Consiliului, incalcand in acest mod competentele acestuia", se arata intr-un comunicat UNJR.

Reprezentantii Uniunii au precizat ca "orice modificare a legislatiei penale necesita existenta prealabila a unor dezbateri solide si analiza reala a tuturor posibilelor argumente in favoarea sau in defavoarea unor modificari", iar dezbaterile ce au avut loc in aceste zile la Ministerul Justitiei "sunt departe de a atinge acest deziderat".

"In acelasi timp, UNJR subliniaza ca la baza unor dezbateri constructive sta informarea corecta a cetatenilor, motiv pentru care cerem tuturor institutiilor implicate sa faca toate eforturile necesare in acest scop", se mai mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, UNJR aminteste ca a subliniat in repetate randuri ca "promovarea unor modificari ale legislatiei penale prin intermediul ordonantelor de urgenta nu este permisa decat in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".

"In concluzie, UNJR solicita Guvernului Romaniei sa revina asupra dispozitiilor ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde sa fie dezbatute in mod real si efectiv", au conchis reprezentantii Uniunii.

Citeste mai multe despre reactiile dure provocate de ordonanta adoptata pe furis:

Sefa CSM va sesiza chiar azi CCR pe ordonanta Iordache. Consiliul da si un mesaj public de aparare a sistemului judiciar

Iohannis a fost in vizita la Ciorbea sa-i spuna ca poate ataca acum ordonanta Iordache. Exista un precedent!

APADOR-CH sustine ca Ciorbea minte: Poate legal sa atace chiar acum ordonanta Iordache

"Lichea" - cuvantul zilei pe Dexonline.ro este ilustrat cu poza lui Sorin Grindeanu

PNL renunta la demisia in bloc, care ar fi imatura, si depune motiune de cenzura

D.T.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...