Judecatorul Cristi Danilet: Este halucinant cum se desfasoara modificarea Legilor Justitiei

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 12:27
5003 citiri
Judecatorul Cristi Danilet: Este halucinant cum se desfasoara modificarea Legilor Justitiei
Foto: Facebook / Cristi Danilet

Parlamentul are un singur obiectiv - sa puna la adapost de orice forma de raspundere marii infractori ai tarii, afirma judecatorul Cristi Danilet, care critica modificarea Statutului magistratilor.

"As fi vrut sa vad o dezbatere profesionista, cu argumente pro si contra. Din pacate, dezbaterile nu au existat in cadrul Parlamentului, au fost un fel de manifestari ONG-istice, care pe care injura sau fluiera mai tare. Toate dezbaterile s-au mutat intr-o comisie mixta, de a carei legitimitate inca ma indoiesc, unde s-au primit sute de amendamente, in care s-au eliminat sute de amendamente si au trecut sute de amendamente, unele necesare, altele nenecesare, cele mai multe inutile", a declarat judecatorul Cristi Danilet la RFI Romania.

In opinia sa, scchimbarea Statutului magistratilor "este un pas facut alaturi de modificarile care se asteapta la celelalte doua legi (...), pentru ca justitia cumva sa fie controlata, sa se gaseasca niste parghii de control, de timorare a judecatorilor, a procurorilor".

Intrebat care este cea mai periculoasa modificare din Statutul magistratilor, judecatorul a facut trimitere la pervederea conform careia "procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei".

"Am prins vremuri in Romania, pana in 1997, mai exact, cand in baza acestei sintagme, procurorilor li se dadea ordin de catre ministrul Justitiei in mod legal: cand sa inceapa urmarirea penala impotriva unei persoane si cum anume sa aplice legea in anumite cauze. Asadar, folosind acest argument constitutional, a existat in legislatia noastra o prevedere care permitea ministrului Justitiei o grava imixtiune in dosarele procurorilor. (...)

Cred ca aceasta sintagma 'sub autoritatea ministrului Justitiei' atat timp cat nu este explicata, ar putea lasa loc de orice fel de interpretare, iar in Romania, cum interpretarile se fac mai degraba proinfractori si impotriva oamenilor legii, ne putem trezi maine-poimaine ca ministrul Justitiei cheama vreun procuror la el cu dosarul pe care tocmai il instrumenteaza si-i spune: tu esti sub autoritatea mea, da-mi relatii despre acest dosar si ai grija ce faci! Si nimeni nu-i va putea imputa ministrului ceva", crede Cristi Danilet.

Judecatorul si-a exprimat uimirea si cu privire la modul in care a fost votata legea in Camera Deputatilor.

"Cum isi poate imagina cineva ca pot sa treaca 700 de amendamente la legea 303 in 13 ore? Este incredibila modalitatea in care se fac legile si nu vorbim de orice legi aici, vorbim de legi cu privire la justitie, sunt trei la numar, 303, 304 si 317, toate trei urmand a fi dezbatute in cateva zile. Este absolut halucinant cum se desfasoara aceste modificari.

In mod firesc, autoritatile europene se agita, se intreaba si ele ce se intampla pana la urma in Romania. Deja avem exemple negative in jurul nostru, ce s-a intamplat in Ungaria in 2011-2012, ce s-a intamplat in Turcia acum doi ani, ce se intampla in Polonia chiar in aceste zile. Justitia este tinuta sub control in toate aceste state, procurorii, judecatorii sunt intimidati, sunt tari in care procurorii si judecatorii sunt arestati, pentru ca indraznesc sa condamne politicieni si oameni de afaceri (...)

Eu personal spun ca asa cum am putut trai cu legile astea in ultimii 12 ani, tot asa as mai putea suporta inca un an de discutii, de dezbateri si apoi sa facem modificarile fara a fi presati din spate de timp sau de interese obscure", a mai declarat judecatorul Cristi Danilet, exprimandu-si oponia ca Parlamentul are un singur obiectiv: "Sa puna la adapost de orice forma de raspundere marii infractori ai tarii".

Citeste mai multe despre: Judecatorul Cristi Danilet: Este halucinant cum se desfasoara modificarea legilor justitiei pe site-ul RFI Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Danilet legile justitiei, #modificare statut magistrati , #justitie