
Mai multi experti romani specializati in combaterea coruptiei au fost prezenti zilele acestea la Chisinau pentru a pune la dispozitia institutiilor din sistemul judiciar si reprezentantilor societatii civile expertiza lor in domeniu.
Astfel, Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, judecatorul Cristi Danilet (foto centru), membru CSM, si procurorul sef adjunct al DNA, Nistor Calin (foto stanga), au participat la conferinta cu tema "Anticoruptie: Situatia actuala si studiul de caz al Romaniei", organizata timp de doua zile la Chisinau, iar fostul procuror DNA Mariana Alexandru va ramane acolo pentru urmatoarele doua luni, in calitate de consilier pe langa Centrul National Anticoruptie (CNA).
DNA trece Prutul: Adjunctul lui Kovesi, la Chisinau
Cine este procurorul celebru ex-DNA care pleaca in Republica Moldova
Dezbaterile pe teme legate de intensificarea si eficientizarea luptei anticoruptie au fost organizate in contextul in care in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului se desfasoara de doua saptamani un protest maraton.
Laura Stefan (EFOR): E nevoie de munca si determinare. Nu exista solutii miraculoase
"In prima zi ne-am intalnit cu reprezentantii ONG-urilor, iar in ziua urmatoare au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor publice. Am discutat despre felul in care s-a dus in Romania lupta anticoruptie, despre felul in care se construieste o agenda anticoruptie si in care se promoveaza astfel de agende", a declarat pentru Ziare.com Laura Stefan (EFOR).
Aceasta a mai explicat ca a insistat pe rolul pe care organizatiile neguvernamentale trebuie sa il aiba in lupta impotriva coruptiei, in timp ce colegii de la DNA si CSM au vorbit despre "felul in care e construita o institutie anticoruptie care sa reziste la presiuni politice si rolul CSM in mentinerea independentei magistratilor".
"La Chisinau, magistrati sunt doar judecatorii, procurorii nu sunt. S-au purtat discutii intense cu privire la importanta calitatii de magistrat a procurorului din perspectiva independentei sale. Experienta Romaniei arata ca toate aceste lucruri bune s-au intamplat in contextul intaririi garantiilor de independenta pentru procurori si in contextul in care ei sunt, alaturi de judecatori, magistrati", ne-a explicat Laura Stefan.
Intrebata ce pasi trebuie facuti in continuare, expertul EFOR a subliniat faptul ca e nevoie de munca asidua si rabdare, pentru ca nu se pot obtine rezultate peste noapte.
"Exista deja demonstratii masive in strada. Republica Moldova incearca de ani buni sa rezolve cumva problema coruptiei si problema fraudei economice importante, deocamdata fara rezultate notabile. Ceea ce am incercat sa le explic colegilor din Republica Moldova este ca nu exista scurtaturi si solutii miraculoase care sa functioneze peste noapte.
Exista doar retete folosite de altii cu succes, care presupun independenta sistemului judiciar, renuntarea la algoritmi politici, atunci cand se aloca functiile de conducere in institutii de aplicare a legii, si foarte, foarte multa munca, determinare, constanta in aceasta lupta.
Toate aceste chestiuni vor produce rezultate daca Republica Moldova se hotaraste sa inceapa. Deocamdata, pare sa fie sfasiata intre incercarea de a gasi niste solutii miraculoase, care sa rezolve problemele peste noapte, si momentele de luciditate in care intelege ca, din pacate, nu exista miracole, ci doar solutii testate in alte parti. Solutia romaneasca poate fi una dintre ele, sunt si altele.
Dar cred ca a trecut suficient timp de cand Republica Moldova se tot gandeste pe ce cale sa o apuce si mai cred ca acum presiunea populara e extrem de importanta si forteaza politicienii aflati la guvernare sa decida intr-un fel sau altul cum doresc sa se continue lucrurile. Pentru ca, iata, se ajunge la astfel de momente tensionate, cu oameni in strada, asa ca trebuie actionat urgent", a conchis Laura Stefan.
Cristi Danilet (CSM): E o ruptura intre Justitie si societate
La randul sau, judecatorul Cristi Danilet (CSM) ne-a declarat ca Justitia din Republica Moldova este acum la nivelul la care era cea din Romania inainte de inceputul reformei.
"Moldovenii sunt interesati de reformele care au dus la eficienta Justitiei in Romania si la cresterea increderii populatiei in sistemul juridic. Ei sunt intr-o etapa de schimbari radicale, cand presiunea publica si cea a Comisiei Europene e foarte puternica. Eu le-am impartasit aspecte din justitia noastra dinainte de 2004 si cea dupa modificarile legislative si de sistem din acea perioada, ca modele de bune practici", a declarat Cristi Danilet pentru Ziare.com.
In privinta reactiilor pe care le-au avut colegilor de dincolo de Prut, judecatorul a afirmat ca "magistratii moldoveni sunt cam rezistenti la schimbare".
"Sunt sensibili la critici. Si inca nu inteleg ce se asteapta de la ei: procese rapide, instrumentarea cauzelor cu 'pesti mari', curatarea de coruptie a propriului sistem. E o ruptura intre Justitie si societate, cam cum eram noi la inceputul reformei", a adaugat acesta.
Intrebat ce se poate face pentru ca sistemul judiciar din Republica Moldova sa se reformeze, iar actul de justitie sa fie infaptuit asa cum cer oamenii in strada, judecatorul Cristi Danilet a precizat mai intai ca "in ultimii ani s-au facut in Republica Moldova multe modificari legislative".
"Dar raman discutabile modalitatea de recrutare si promovare a judecatorilor (prea incarcata de subiectivism) ; inexistenta unui sistem eficient de evaluare de sistem si individual; lupta impotriva coruptiei judiciare; cresterea calitatii hotararilor judecatoresti si unificarea practicii judiciare", a completat judecatorul Cristi Danilet.
Conferinta de presa sustinuta de membrul CSM din Bucuresti, Cr...Cristi Danilet explica cum ar trebui sa fie un Procuror si un Judecator
Posted by Privesc.Eu on Wednesday, 16 September 2015