Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Justitia nu se preda (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Februarie 2013, ora 00:18
7572 citiri
Justitia nu se preda (Opinii)

Condamnarea definitiva a celor doi fosti ministri, Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta, adica pentru coruptie, este un mesaj important de intransigenta si inflexibilitate pe care Justitia il da intr-un moment foarte sensibil si pentru ea, si pentru societatea romaneasca.

Dosarul "Caltabosul" a fost mereu folosit de campionii luptei impotriva anticoruptiei drept exemplu de esec si politizare din partea DNA. E adevarat, sentinta a venit destul de greu, adica dupa mai bine de 5 ani, dar iata ca a venit si ea confirma definitiv si irevocabil vinovatia celor acuzati.

Inalta Curte se arata neimpresionata de atacurile vecine cu linsarea lansate impotriva magistratilor de politicieni penali si trusturi de presa aservite lor. In chiar ziua pronuntarii sentintei in dosarul Caltabosul, Catalin Voicu a lansat un astfel de atac impotriva presedintelui ICCJ chiar in sala de judecata. La fel de important este faptul ca Inalta Curte a dispus o pedeapsa cu executare, ceea ce amplifica atat gravitatea, cat si ecoul in societate al condamnarii.

Iata ca dupa rezistenta aproape la baioneta a procurorilor in fata asalturilor politice si dinspre judecatori vin semnale importante de rezistenta. Mai exista un dosar pe care ar trebui sa-l urmarim cu maxima atentie din acest punct de vedere.

Cel al mafiei din fotbal. Pentru ca si implicatiile acelui caz sunt politice, la un nivel care nu se mai simte deloc confortabil. Daca vor fi trimisi dupa gratii si inculpatii din Dosarul Transferurilor, deja condamnati de Curtea de Apel Bucuresti, vom putea spune ca bresa in impunitatea marilor corupti ai Romaniei a devenit foarte greu de astupat, indiferent cate scandaluri vor mai fi atatate in CSM.

Dar sentinta ICCJ in dosarul Caltabosul mai face dreptate cuiva - jurnalistilor din TVR care au fost demonizati dupa difuzarea inregistrarii cu discutia dintre cei doi ministri acum condamnati definitiv de Inalta Curte. Desi toate televiziunile au preluat instantaneu inregistrarea cu pricina, doar jurnalistii TVR au fost acuzati ca fac jocuri politice, au fost tarati in comisii de etica si pusi la stalpul infamiei.

Insusi presedintele director general de atunci, Alexandru Sassu, si-a manifestat public nemultumirea pentru difuzarea imaginilor, calificand demersul jurnalistic drept unul incorect. El a cenzurat difuzarea la TVR celui de-al doilea episod al inregistrarii, astfel incat aceasta a aparut doar pe Internet.

Imediat directorul de atunci al Departamentului Stiri, Rodica Culcer, a ramas practic fara atributii editoriale in fisa de post, toate fiind trecute asupra unei marionete a lui Alexandru Sassu.

Demersul jurnalistic a fost, iata, cat se poate de corect. El nu a prejudiciat nejustificat imaginea unor politicieni, ci a raspuns unui interes public major, acela de a scoate la iveala subteranele sulfuroase ale politicii romanesti, confirmate de Inalta Curte.

De unde au venit imaginile, nici macar nu mai conteaza acum. Niciun jurnalist serios nu-si dezvaluie sursele. Conteaza ca atat Parchetul anticoruptie, care i-a acuzat pe cei doi corupti, cat si jurnalistii care au urmarit cazul si-au facut datoria. In loc de acuzatii ar merita felicitari, fie ele tardive.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Remes Muresan Caltabosul, #Decebal Traian Remes Ioan Avram Muresan , #justitie