Kovesi avertizeaza: Daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu, se inchid sute de dosare DNA

Marti, 10 Mai 2016, ora 15:18
5506 citiri
Kovesi avertizeaza: Daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu, se inchid sute de dosare DNA

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, marti, ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, vor fi inchise peste 800 de dosare ale directiei privind achizitii publice cu fraude de milioane de euro.

Laura Codruta Kovesi a aratat ca, daca infractiunea de baza este anulata, atunci si complicitatea la astfel de infractiune are aceeasi soarta.

"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga", a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a ridicat exceptia de neconstitutionalitate privind infractiunea de abuz in serviciu, intr-un dosar in care este judecata pentru activitatea de la Autoritatea Nationala pentru Stabilirea Despagubirilor (ANRP). Bica a reclamat ca prevederile legale sunt formulate vag si "lipsite de claritatea necesara pentru ca un functionar public sa-si regleze comportamentul astfel incat sa nu riste sanctiuni penale".

Kovesi a explicat ca abuzul in serviciu nu inseamna o eroare banala sau o mica greseala: "Abuzul in serviciu inseamna sa nu-ti indeplinesti atributiile de serviciu in mod intentionat. In urma acestei actiuni se pot produce doua efecte: un prejudiciu in bugetul public si obtinerea unui folos necuvenit. (...) Daca abuzul in serviciu dispare din legislatia noastra...toate aceste prejudicii nu vor mai putea fi recuperate. (...) Sunt foarte multe state care au aceasta infractiune prevazuta in legislatia lor".

"Ce inseamna un folos necuvenit stabilesc judecatorii. Ei stabilesc daca a incalcat cu intentie legea. Orice incercare de a limita competetele DNA ne ingrijoreaza, sunt peste 20 de proiecte de legi de acest gen, se depun zilnic amendamente in Parlament. Nu cred ca procurorii trebuie sa fie ingrijorati. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati daca functionarii publici isi incalca cu intentie atributiile", a mai precizat Kovesi.

Curtea Constitutionala a amanat, pentru 24 mai, judecarea exceptiei invocate de Alina Bica, vizand doua articole de lege - din Codul penal si din Legea 78/2000.

Tariceanu vrea sa scoata abuzul in serviciu din Codul Penal. CCR ia azi o decizie cruciala pentru sute de dosare DNA

Exceptii similare au ridicat si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu si Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta.

In Codul penal este prevazut ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

De asemenea, Legea 78/2000 stiplueaza ca "in cazul infractiunilor de abuz in serviciu (...), daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

Daca prevederile sunt declarate neconstitutionale si este dezincriminat abuzul in serviciu, ar urma sa scape de acuzatii si alti inculpati celebri ca Elena Udrea, Gabriel Oprea, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Neculai Ontanu, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie si George Scripcaru.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...