Ziare.com

Laura Stefan: Numaram zilele cat mai traim intr-o tara normala Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 05 August 2013, ora 12:19

   

Laura Stefan: Numaram zilele cat mai traim intr-o tara normala Interviu
Este extrem de greu sa anulezi rezultatul unei licitatii dupa ce ai declarat un castigator, asa ca nu este exclus ca Gruia Stoica sa ajunga sa primeasca daune de la statul roman daca guvernul nu semneaza cu el contractul de privatizare a CFR Marfa, avertizeaza Laura Stefan, expert anti-coruptie EFOR.

"Nici pretextul reprezentat de avizul CSAT nu functioneaza pentru ca in relatia dintre Gruia Stoica si Guvernul roman, CSAT nu exista. Dl. Gruia Stoica poate sa ia legea si sa spuna unde scrie ca e nevoie de un aviz CSAT si ce legatura am eu cu asta?", a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com Laura Stefan.

In acelasi interviu, Laura Stefan s-a referit la interventiile lui Victor Ponta asupra Justitiei, la modificarea legii achizitiilor publice, dar si la intentia PSD de a modifica legea ANI pentru a elimina incompatibilitatile primarilor.

"Ceea ce mi se pare mie este ca asteptarile (UE - n. red.) de la Romania au scazut enorm dupa anul trecut. Cred ca am ingrozit comunitatea internationala cu ce putem sa facem. Romania e o tara impredictibila, neserioasa, o tara in care pentru puterea absoluta politicienii calca in picioare orice si sunt capabili de orice." a apreciat Laura Stefan.

Subiectul fierbinte al acestei perioade este CFR Marfa, cum vedeti aceasta problema?

Ma intreb cat va mai dura pana cand dl. Gruia Stoica va da in judecata statul si va cere daune pentru ca guvernul nu semneaza contractul cu domnia sa. Nu e asa de simplu pentru Guvern sa renunte la un contract dupa ce l-a declarat castigator pe x. Regulile ne spun ca daca faci o procedura de privatizare si declari ca cineva a castigat-o, e apoi extrem de greu sa o mai anulezi.

Nici pretextul reprezentat de avizul CSAT nu functioneaza pentru ca in relatia dintre Gruia Stoica si Guvernul roman, CSAT nu exista. Dl. Gruia Stoica poate sa ia legea si sa spuna "unde scrie ca CSAT trebuie sa se implice in procedura de privatizare, unde scrie ca e nevoie de un aviz CSAT si ce legatura am eu cu asta?".

Ori a fost facuta corect licitatia, dl. Gruia Stoica a castigat corect si atunci contractul trebuie semnat, ori au existat nereguli majore in derularea licitatiei si atunci ea trebuie anulata. Ramane, totusi, intrebarea: cum sa anulezi o licitatie dupa ce ministrul de resort spune ca a fost o mare reusita, iar premierul il felicita?

Contractul trebuie semnat la cinci zile de la desemnarea castigatorului licitatiei. Este adevarat ca se intarzie publicarea HG-ului pe acesta tema in Monitorul Oficial, deci termenul nu a inceput sa curga inca. Domnul Ponta afla de la purtatorul sau de cuvant, dl. Zaharescu, ca are 5 zile pentru semnarea contractului de la publicarea HG in MO. Mie mi se pare ireal, nu se poate asa ceva.

Si mai e ceva. Dl. Gruia Stoica a participat zilele acestea la o licitatie in Croatia, pe care a castigat-o, spunand in documentatia depusa ca detine un procent important din CFR Marfa. Pai, detine sau nu detine, a semnat sau n-a semnat?

Ne asteapta un nou MCV la sfarsitul anului. Care credeti ca vor fi principalele aspecte punctate de oficialii europeni, raportat desigur la evenimentele de pana acum?

Ne asteptam ca in raportul din toamna sa se vorbeasca despre numirile procurorilor sefi, despre legea achizitiilor publice si despre proiectul de modificare a Constitutiei. Se va vorbi, probabil, despre negocierile politice care au primat solutiei cerute de Comisia Europeana, in doua rapoarte succesive, in privinta procedurii de numire a sefilor de parchete.

Cred ca perfomanta institutiilor va conta. Nu doar numirile conteaza, conteaza mai ales evolutia respectivelor institutii dupa numiri. De exemplu, continuarea anchetei in cazul referendumului si, eventual, finalizarea ei sau ancheta in cazul Antena 3 vor conta in evaluarea institutionala.

Au fost si institutii care nu au performat dupa recentele numiri?

Cred ca principala ingrijorare vine dinspre factorul politic. Eu sunt stupefiata sa aud declaratiile premierului de fiecare data cand se face o ancheta importanta sau se pregateste o decizie importanta in instante. Mi se pare inadmisibil ca inainte de solutia la Gigi Becali, la Gica Popescu, la Fenechiu, in cazul Bolintineanu sa avem o reactie a premierului care se solidarizeaza cu cei care au probleme penale.

"Sper intr-o achitare", "mi-as dori sa nu fie condamnat", "imi pare rau ca l-a condamnat", "cer procurorilor sa isi schimbe planul de ancheta", sunt afirmatii inacceptabile si interventii directe in ancheta. Nu premierii decid cine e vinovat si cine nu sau cum decurge o ancheta penala.

Daca e ceva in neregula, decid judecatorii si, chiar inainte de instanta, seful ierarhic poate sa infirme anumite acte ale procurorului de caz, dar premierul nu are dreptul sa dea telefon ministrului Justitiei, care sa sune la procurorul general, care sa transmita procurorului de caz sa-si schimbe strategia intr-o ancheta penala, cum s-a intamplat in cazul Bolintineanu.

Aceste lucruri nu s-au mai intamplat de foarte mult timp Eu ma asteptam sa aud de la Procurorul General o reactie la declaratiile premierului, cel putin de taria celei a ministrului de Interne,care a iesit si si-a aparat oamenii.

Fapt este ca dupa interventia premierului, audierile de la Bolintineanu au incetat in ziua respectiva.

Da, au incetat. Deci presiunea a avut efect, ceea ce ma ingrijoreaza profund. In ultimii 8 ani nu am mai avut asa ceva in Romania si nu cred ca asa ceva poate fi notat pozitiv in MCV.

Alta problema este ca linsajul mediatic a continuat. Uitati-va ce fac Antenele cu procurorii DNA, in frunte cu d-na Kovesi si cu presedintele CSM, Oana Haineala. Sunt facuti in fel si chip de dimineata pana seara si nimeni nu ia nicio masura.

V-ati referit la modificarea legii achizitiilor publice. Ce va deranjeaza la ea?

Eu nu sunt atat de ingrijorata de cresterea pragurilor pentru organizarea licitatiilor, pentru ca inca ne aflam in limitele prevazute de directivele europene. Eu sunt ingrijorata de eliminarea companiilor publice din lista celor obligate sa faca proceduri de achizitii publice. Nu mai sunt acoperite entitatile comerciale la care statul este actionar, decat daca opereaza in patru domenii: posta, energie, transporturi si apa.

Celelalte entitati scapa complet regulilor achizitiilor publice. De exemplu, Romsilva nu mai este obligata de legea romaneasca sa respecte procedura de achizitii publice, desi este notificata catre Comisia Europana. Iar daca sefii se hotarasc sa cumpere pixuri de 700 de ori mai scumpe decat pretul pietei, o fac prin incredintare directa si un procuror ii va intreba de ce, vor spune ca legea romaneasca le da voie si nu au stiut ca regulile europene le interzic acest tip de conduita.

Cum va explicati aparitia acestei reglementari?

Ma tem ca aceasta reglementare a fost adoptata pentru a se canaliza niste fonduri publice catre buzunarele unor prieteni de partid. Cei care au contribuit la campania electorala si trebuie sa-si recupereze investitia. Vin alegeri importante anul viitor, oamenii ca sa aiba ce da trebuie sa stranga. In aceasta vara se pot incheia contracte interesante. Ar fi interesant sa vedem ce contracte au intrat in vigoare dupa modificarea legii.

V-a suprins promulgarea acestei legi, fara comentarii, de catre presedintele Basescu?

Da.

In aceeasi cheie trebuie inteleasa si intentia de a modifica legea ANI? Dl. Ponta s-a declarat foarte nelinistit de faptul ca avem jumatate dintre primari incompatibili si ce-o sa facem cu ei?

Mie argumentul acesta mi se pare stupefiant. Situatia de incompatibilitate in care se afla primarii este generata de conduita lor, care incalca o norma din 2003, adoptata de guvernul Nastase ca parte a pachetului anticoruptie. Ea ne spune ca primarului ii este interzis sa faca mai multe lucruri. Primarul face totusi aceste lucruri spunand "daca suntem multi nu vom fi sanctionati".

Si iata ca in 2013 vine vicepremierul si propune sa schimbam legea pentru ca altfel ne pierdem primarii care cu totii incalca legea. Daca circuli pe o strada cu 200 la ora si te opreste politia ii spui ca nu te poate amenda pentru ca toata lumea merge tare?

Nu e intamplatoare dorinta de aborgare a legii. Daca se adopta o lege mai favorabila, toate incompatibilitatile deja constatate sunt si ele sterse definitiv, pentru ca legea penala sau contraventionala mai favorabila retroactiveaza.
Ma bucur ca ministerul Justitiei a dat aviz negativ, dar sa nu uitam ca pana acum lucrurile cele mai nocive s-au facut in Parlament. Si ma tem ca in sesiunea din toamna vom vedea aceasta initiativa promovata de parlamentari.

Spuneati ca MCV va face referire probabil la proiectul de modificare a Constitutiei.

Proiectul acesta bulverseaza integral sistemul de separatie, echilibru si control reciproc al puterilor in stat. Vom avea o singura putere, parlamentul, si in cadrul ei o superputere, Senatul, care va subordona executivul, judiciarul etc. Eu sunt foarte ingrijorata de aceasta initiativa, de faptul ca nu a fost discutata public, ca a fost aruncata spre dezbatere tocmai peste vara in perioada concediilor.

Credeti ca vom mai avea referendum in toamna? USL pare sa prefere cvormul de 30% si sa amane referendumul pana anul viitor.

E mai probabil sa-l avem anul viitor. Dar proiectul acesta dezastruos va ramane. Inteleg din presa ca dl. Antonescu s-ar fi declarat dispus sa renunte la prevederea ca face din Parlament organul suprem de decizie in stat. Dar mai sunt o groaza de prevederi, nenumarate zone de ingrijorare profunda, iar amanarea cu un an nu are de ce sa ne bucure. Nu ni se poate cere sa traim cu ghilotina deasupra capului, numarand zilele cat mai traim intr-o tara normala.

In plus pe mine ma ingrozeste posibilitatea validarii unui referendum in Romania cu 30%. Nu e vorba doar despre cel pe Constitutie, ci si la cele de la nivel local pe toate temele. Uitati-va la Baia Mare unde cel mai votat primar din Romania ia niste oameni si ii muta intr-o fabrica dezafectata de produse chimice pe singurul criteriu ca apartin unei etnii. Credeti ca are o problema dl. Chereches sa treaca un referendum local prin care sa ceara tot felul de lucruri?

In primul rand sunt ingrijorata de drepturile minoritatilor.Cine o sa alerge prin toata tara ca sa vada ce referendumuri se fac? Va fi foarte complicat, iar scaderea pragului la referendum e foarte periculoasa atata timp cat cultura democratica in Romania ramane la un nivel scazut.

De ce pragul acesta de 30%? I-ati inteles ratiunea?

Nu. E o prevedre legala foarte periculoasa in context romanesc. Si uitati-va si la onestitatea cu care a fost promovata. In expunerea de motive se spune ca trebuie sa ai 25% plus 1 din persoanele inscrise in listele electorale care sa voteze in favoarea solutiei propuse la referendum pentru ca acesta sa treaca. Deci chiar daca scazi pragul, decizia valabila era luata tot de jumatate din jumatate plus 1 din cei inscrisi in listele electorale.

Legea nu mai spune asa. Legea spune ca pentru validare e nevoie de cvorumul de 30%, iar pentru adoptare de 50% din voturile celor care au venit la vot. 50% din 30%, inseamna 15% din totalul celor de pe liste. 15% reprezinta vointa poporului? Poate ca poporul care sta acasa vrea sa-ti spuna ceva tie, politician: sa-ti spuna ca ai supus referendumului o chestiune care nu suscita interesul popular.

Observ o scadere a standardelor europene fata de Romania. FMI nici nu a remarcat legea achizitiilor publice, CE a inghitit fara prea multe comentarii numirea procurorilor. Exista informatii ca precedenta vizita a expertilor europeni in cadrul MCV a fost foarte relaxata si putin exigenta in comparatie cu cele din anii trecuti. Este o perceptie gresita?

Ceea ce mi se pare mie este ca asteptarile de la Romania au scazut enorm dupa anul trecut. Cred ca am ingrozit comunitatea internationala cu ce putem sa facem. Romania intrase pe o cale europeana, nord-atlantica, oamenii acestia au inceput sa discute cu noi ca si cum am fi fost un partener serios, au amplasat o parte din scutul antiracheta pe teritoriul nostru.

Dupa vara trecuta, au realizat ca riscul derapajelor de la democratie si statul de drept sunt uriase. Ca Romania e o tara impredictibila, neserioasa, o tara in care pentru puterea absoluta politicienii calca in picioare orice si sunt capabili de orice.

Dupa experienta anului trecut, atata timp cat nu declansam o conflagratie mondiala, cat timp nu dam foc Bucurestiului, oamenii sunt multumiti. Au ajuns la concluzia ca atat poate Romania, iar noi nu facem decat sa intarim pe zi ce trece aceasta concluzie. Daca noi pe noi nu vrem sa ne curatam si sa ne ingrijim, nu se poate sa faca altul pentru noi asta la infinit. Cat sa ne mai impuna CE sa nu mai acceptam coruptia?

Pe de alta parte, dupa parerea mea e o atitudine pierzatoare pe termen lung. Pentru ca daca UE nu poate sa asigure ca in spatiul sau nu exista derapaje de la democratie si statul de drept, intregul sistem e pus la grea incercare. Iata ce se intampla in Ungaria, unde un guvern puternic face ostentiv orice vrea.

Niste oameni la Bruxelles stau probabil si se gandesc ce sa faca in continuare. Odata ce samanta raului prinde radacini e greu sa o mai scoti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11921 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
64 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Citesc si eu ziare.com

...si tot ce vad este coruptie si lupta anti-coruptie (nu am acces la Antene sau B1 dar nici ca-mi trebuie).
Tot ce vad este cainii latra ursul trece. Mai intra cate un fraier ca Jiji la parnaie dar nu ca ar murdar pana in maduva oaselor (cum este de fapt) ci pentru ca are gura proasta. Altceva? Batai din palme si caposul de Basescu care se incapatzaneaza sa se pishe contra vantului.
Si oamenii amarati care n-au bani de medicamente dar suporta pensii nesimtzite pentru criminali. Sau parlamentari la limita penalului. Si asta in UE. Pana cand ?!

 

Ce bine imi pare...

Echipa mea favorita de fotbal ii CFR Timisoara , si joaca in liga 4-a . Va rog frumos sa-mi spuneti acum cu privatizarea asta , intram si noi ? ar fi bine ptr-ca saracii de ei nu au bani nici de echipament...HAI CFR !

 

Țară normală nu poate fi fără cel puțin 60% locuitori normali.

.

 

si totusi... aprox 60 % dintre romani n-au votat

guvernul Ponta!!

Dar dacă se duceau la vot și barau toate buletine-

le rezultand clar și oficial că 60% sunt impotriva clasei politice cum ar fi fost? Se mai lăudau borfașii de la putere că dețin o majoritate de 70%, deși au fost votați cu tot cu fraudă de 24% din listă?
Nepăsarea, abandonul, nu sunt semne de normalitate. Ăsta nu este popor, ci populație.

cine mai este si laura stefan.

Am zis sa-l apar pe basescu. Dar el a fost cel cu strambele, ca nu are incredere si ca stoica nu are bani.Ioana vrea sa lase impresia ca Ponta a gresit. Ioana , Dumnezeu vede dar nu bate cu parul, iar minciuna are picioare scurte.

 

M-am saturat si de politicienii din Romania - aceleasi

figuri
si de romanii care voteaza ce voteaza .
Avem sectorul 4 cu IMGB = face ordine care voteaza intr-o veselie securisti , escroci .
Avem Teleorman , Dolj , Mehedinti , Olt , Caras-Severin care voteaza identic .
Ce poti sa faci cand o tara intreaga voteaza pomeni si gulgute !??

Ma astept ca Uniunea Europeana sa mai ridice inca o data o Cortina de fier , sa ne puna in carantina .
Sa va vad eu atunci cum mai dati pensii nesimtite la tortionari si desantului lui Dogaru ....

Sa traiti dupa cum ganditi si votati !

Ce blestem pe Romania ca a prins-o tranzitia fara

datorii si cu ograda plina de acareturi umai bune de praduit pe... comisioane.
Se invartea Nastase in acareturi ca belferul. Inghitea ce gasea precum cocosul din Punguta cu doi bani si odata ajuns acasa baga deshtul pe gat si se opintea de doua ori ca umplea ograda cu fel de fel de fel de fel si de care mai de care.
Zic ce napasta pe noi ca nu am fost blindati de datorii caci daca datorii aveam, creditorii ar fi pus dirigintilor gatul sub roata carutei ca sa-si recupereze miza si nu i-ar fi lasat sa faca ce vor.
Asa, a decretat Iliescu "Sa avem si noi bogatii nostri" si astfel, in loc sa vindem ce avem celor cu bani buni si cu priepere la afaceri, Iliescu a incurajat aparitia unor fete de mari dregatori romani, pricopsiti din bani dilapidati, din bani obtinuiti prin jefuirea tarii si jecmanirea romanilor, din bani dobanditi din praduirea moaca -adica pe comisioane - a intregii avutii nationale.
Dupa ce s-au pricopsit furand tara, acum liciteaza tara insasi boieri dumnealor, cu banii tarii. Pricopsitii din jaf, in sfarsit pot maslui... lgal licitatii si jaful, prapadul continua de data asta dublat de mascarada covorului rosu si a fanfarei, a primirilor cu paine si sare.
Ce pleasca, ce noroc, ce manà ca suntem la rahhat mai rau ca izmenele, ca nu avem nici dupa ce bea apa, ca traim pe datorie si ca ne cauta de oua FMI-ul de cate ori batem la poarta sa ne mai dea de o tzosca de malai si de-o covata de faina, ca nu ne lasa sa facem ce vrem noi.
Altfel toate mergeau ca pe roate si dupa grafic.
Spre Moscova.

*

Fiind vorba despre vot. Pe Laura Stefan asi vota-o presedinte al Romaniei!!!

dar voi unde erati cind se intimplau toate astea??

Tu basilic, cind iti vindeai votul si carai acasa: pungile de 1 kil cu zahar & faina, litrul de ulei si palmai "inteligent" cei 50RON, ce credeai: "i-am pacalit si mi-am luat dreptul!" IPOCRIZIA voastra v-a adus unde sunteti!! Tot din ipocrizie, ati intrat in pcr: sa aveti un serviciu sigur, sa fiti promovati dar mai ales pt. ca membrii pcr nu puteau fi arestati!!

romanii din Romania sunt:basisti & anti-basisti;restul:can-can

In rest totul e super-bine!!

 

dumneata, Emigrantule Anonim globalizezi,

generalizezi eronat si periculos. Ce-ar fi daca ai incerca sa si intelegi despre ce este vorba ? sau despre cine ...

Nu suntem la meci, dar daca asa ti se pare, macar spune-ne daca dumneata esti basist sau anti-basist.
?
Imagineaza-ti ca mai sunt si oameni care inainte de a fi cu Presedintele sau impotriva sa, sunt CU si PENTRU romani si Romania !

Laura Stefan presedinte! Nu Sulfina, nu Elena.

Putini oameni corecti si cu o minte atat de ascutita precum Laura Stefan! Cativa ziaristi, cativa politicieni izolati in mici partide fara sanse, sau marginalizati in partide mai mari.
Dupa asa-zisa revolutie, ne-au invadat si ne-au acaparat escrocii, mediocrii cu tupeu. Era normal sa existe o elita care sa li se opuna si sa-i trimita unde le este locul, dar inteligentii nostri sunt prea putini si prea anemci. Nu poti invinui poporul ca-i prefera pe impostori, daca nu exista o alternativa puternica.
Vom putea deveni o tara normala doar daca am avea cel putin zece ani de dictatura a legii, a inteligentei.

Curios cu graba

Sa privatizeze CFR marfa...ma rog este FMi,care dicteaza,dar decit sa-l dai degeaba,la mai stiu eu cui...il pui pe dreapta...si astepti.Nu mai are datorii,nu mai face datorii...unde e problema....Decit sa-l dai degeaba,mai bine il vinzi cu bucata,ca faci mai multi bani...iar FMi,sa mai astepte....ma gindesc ce s-ar intimpla,daca tarile prinse de FMI,s-ar pune inpreuna...si nu ar mai plati...este o idee din filmul Balanta,cind Dl Rebenciuc,este magistral....citat... O sa manince un ca..cat si americanii astia cu dobinzile lor...ca nu le mai platim....

 

SC USL Felix SRL - atata timp cat USL valideaza doar

unul din cele 2 raspunsuri la referendumul ptr parlament, sub pretextul ca la o intrebare romanii au votat in cunostinta de cauza iar la a 2-intrebare n-au stiut ce au votat, este doar o iliuzie sa credeti ca anularea votului i-ar fi pus pe ganduri pe politicienii romani!!

Un politician inteligent si onest intelgea mult si din absenta la vot.

In fața lumii care apără Romania contează atitudi-

nea poporului. UE, și restul țărilor importante care ne sprijină sunt uluite și descumpănite de ceea ce s-a intamplat la ultimile alegeri parlamentare. Sunt nevoiți să indure cu scarbă relațiile cu Ponta și cu cel mai mizerabil parlament din cauza legitimării lor prin alegeri. Toate interpretările sunt favorabile borfașilor pentru că poporul nu a procedat fără echivoc.

Cu cat mai repede ne va da Europa afara

cu atat mai bine .

Pana nu va fi razboi civil in Romania , de-adevaratelea nu facatura ca in '89 , pana nu se va termina cu unii ca Dogaru nu va fi liniste .

Sau ...... cine stie , poate va fi ca in Tiraspol - se vor multumi cu putin , se va tace din gura si va fi un trafic de speriat de numai bombele reunite vor face curatenie .

Imi vine sa rad Laura Stefan ! De ce?

Pai inca aveti impresia ca in Ro se traieste normal? Dimpotriva, se traieste anormal inca din 1990 dar recunosc , trendul a fost negativ si a mers spre catastrofal! Societatea inalta care conduce si a condus intr-un mod sau altul tara ,este formata din personaje dubioase si fara scrupule! A reaparut Bivolaru cu alt tun ! Vi-l amintiti? Este cel care fraudase tara cu 2200 mld lei! A stat in puscarie 3?ani din 5 dupa care a iesit! Dar a stat cuminte? Pai ce-i Romania? Ce este ea ? O tara in care se fura tot iar patriotism gasim doar in zonele rurale? Imi este lehamite unde a ajuns tara ! Imi este lehamite caci iubire de tara nu mai exista si isi fura chiar si originile! Adica pe sleau : mamele lor! Acum Bivolaru [nu se stie cat a delapidat] cat va primi si cat va mai face puscarie ???
Suntem deci ''inca'' o tara normala in viziunea domniei voastre?
Sincer , imi este jena!

Aceasta domnisoara,sponsorizata de macovei,fosta

informatoare a ambasadei USA la Bucuresti,este ofticata ca si-a pierdut din importanta si stipendiile nesimtite.
Abonata permanenta la TVR-culcer, la B1Tv si alte ziare si site-uri basiste emite postulate de un infantilism vecin cu p...tia.
La nivel UE,se discuta intens de rolul nefast avut de diferite ONG infiintate si sponsorizate de factorul politic care incearca sa influenteze tot felul de decizii una mai tembela ca alta.
Din superficialitate si suficienta nici macar nu citeste legile si pune botul la ce prinde din zbor.
In decembrie 1989 au murit oameni si unii au luat-o razna ca sa putem vorbi despre cei care ne conduc Acum madama ne pune pumnul in gura sa nu spunem ceea ce se vede cu ochiul liber,degradarea si politizarea portocalie din corpul procurorilor de inalt nivel(DNA in special si DICOT pe undeva) si a judecatorilor de la ICCJ

Bănuiam ... :)):)):))

După CE i-am văzut POZA Mărită, sunt SIGUR ... :)):)):))

CINEVA ii CAUTĂ P'Alde ĂSTIA si NI-ii PUNE Peste_NOI ...
Mă intreb CE fac Cei_Rămasi.

DACĂ mai sunt ...
Că ĂILALŢI, am aflat IO, Gabieruu' CE fac.

Cand va fi Cazuu' am sa SCRIU TOT, To'arăsi CE mi-au făcut ĂSTIA, NOII si Vandutii.
CAM seamănă cu CE le-au făcut Tortzionarius Visinescus Detinutilor Politici la Comunisti.

Inainte de 1964.
Instruiti de CINE_Oare ?
Este Drept, ALESI după ... Calităti ... :)):)):))
NATIVE.

Da', Culmea, in CE mi-au făcut MIE in Anii 2006 - 2008, au PUS Botuu', direct sau indirect,

din Prostie sau Plăcere PURĂ de Misto COCALAR, MULŢI de care NU ai fi zis.
MULŢI pe care i-ai fi luat DREPT ROMÂNI care se opun Robiei Străine ...

Fosti Politai BUNI, Autori de Cărti.
Ziaristi (!!!)GREI, mereu vizibili ATUNCI la TVs.
Artisti, Actori, Cantăreti,
Ăstia (posibil) Simple PIESE Actante in Filmele SPECIALE, făr' de Cap sau Coadă, la Derută.

Posibil Si Regizori de ... FILME Speciale, trimise pe Conexiuni SPECIALE de Internet.
Ba, chiar si un Businessman fff cunoscut.
ETC.ETC.

NU stiu DACĂ au fost special făcute pentru mine, Filmele si/sau stiind că MIE imi sunt adresate

STIU SIGUR că MI s-a făcut la Ordin si cu Mijloace IM_POSIBIL de aflat la Particulari.a

Adică s-au folosit ILEGAL si abuziv Mijloace Tehnice in Mod PRIVAT si cu Bestialitate COCALARĂ, prin NIMIC Justificată din Partea MEA.

STIU sigur că EI stiau CE fac !
La CERERE ...
S- mers pană ACOLO,incat s-au folosit Fotografii FURATE din Locuintă, la Misto si CREATE Costumatii EXACTE ...

Oscar, faci parte din tagma jefuitorilor?

Oscar, "Bate saua sa priceapa iapa"Vad ca indirect te deranjeaza cel mai mult bratul drept al Justitiei indreptat impotriva politicienilor corupti.Sa stii ca nu Basescu, nu Macovei, nu domnisoara Laura Stefan dirijeaza Justitia. Ea este o Putere stabila in stat, independenta de politic si in prezent se lupta din rasputeri sa ne scape tara de corupti, indiferent cine sunt acestea. Shalom

Mai are defecte: nu se agata de mosi politicieni

americani carora sa le cerseasca relatii amoroase, sa-i ispiteasca cu poze in costum de baie, cum ar fi facut daca era sponsorizata de Corina Cretu.

Sa nu-mi fie cu suparare... Cine este Laura Stefan asta?

Chiar nu stiu, scuzata fie-mi lipsa de informatie...

@globedreamer - Relax! Fii linishtit. N-ai pierdut

...absolut nimic!

E-un alt ZEROU bassisst de-al Macovencei, o pseudo-literata in stiintze juridice cu ZERO expertiza probata in institutzii de lupta impotriva coruptziei! Da' ea si politrucii din camarila bassalaului natzional zic - ma umfla risul! - ca e ... experta!

Dupa un "masterat" de ... 3 luni(!!!) la LLM Cambridge pe programul de Chevening Scholar, un fel ... shcoala de vara academica englezeasca, alte 3 luni(!!!) angajata ca purtatoare de hirtii la Ministerul Justitziei - singura perioada in care are si carte de munca intr-un loc in care chiar ... se lucreaza! -, si cam multzi ani purtatoare cu vorba in ... societatea asa-zis "civila" de la SAR si EFOR, doua entitatzi de sorgine ... Soros-iana!

Multzumit?
Vad ca tot eu trebuie sa-tzi fac lectziile.
Ce sa-i faci? Asa e cu - Ooops! - olimpicii!...
Puteam sa postez aici "marile" ei realizari in calitate de experta da' n-am timp s-o fac de ris si pe-asta!
Stii cu sigurantza si tu de unde-si "racoleaza" Ziare.com invitatzii, analishtii si ... expertzii!
Nu te-ai lamurit inca? Chiar mai crezi ca alde ashtia or sa-tzi satisfaca ... visurile globale?!?

Inseamna ca inca mai crezi in ... Mosh Craciun si Zina Maselutza!
Pacat.
Nu de visuri, ci de...

...INCREDERE!

Politica si hadosenia ei !

Intr- o tara pe care eseistul si romancierul o numeste intr-un mod grosolan, si cand o privatizare de top se castiga de un tip ce doreste sa se imprumute din banci pentru a plati si, culmea, nu gaseste pe cineva sa il imprumute,atunci poti sa declari cu mana pe inima ca NU te afli intr-o tara normala ! Atata timp cat GS poate sa dea statul in judecata pentru ca inca nu a semnat contractul de privatizare si sa scoata ceva bani de pe ''bogatii'' romani mi se pare grotesc si hazliu in acelasi timp! Tabloul se completeaza cu solidarizarea premierului cu tipi penali si deci cu caracter indoielnic! Imaginea este pur si simplu dureroasa tipica lui Caragiale ! Halal politicieni fara caracter! Punct!

 

Cu cine să fie solidar premierul, cu cei care-i sunt străini?

Ce are un hoț ticălos și mare minciunos cu morala și cu comportamentul civilizat? Cu cine să fie solidar un scamator de balci care se exhibă pe la toate televiziunile de grotă?

Astia suntem!! In fata lumii suntem "onesti"

SC USL Felix SRL

Suntem poporul care accepta orice viciu numai sa fie mintit frumos!!

Unde ne nastem nu prea avem de ales, dar unde traim si ne terminam viata.... ramane in puterea noastra sa alegem....

Astia care au ajuns la guvernare pot sa faca

ce vor ei , sa semneze ce vor ei .
Sunt alesi democratic si-si fac legile care le convin .
CFR a votat cu USL : nu au decat sa stea cu mana intinsa acum .
Oltchim a votat cu USL - si au inceput sa se sinucida .... Pai nu era mai bine daca puneau mana pe par ? Cum sa ma omor eu , mai bine strang de gat un securist ....

Atata prostie nu credeam ca am sa vad .
Petre Tutea a inteles imdeiat dupa votul din 20 mai ca poporul roman nu merita nici sa te sacrifici pentru el si nimic din ceea ce se intampla in lumea civilizata .
Le dai banane si ei fac ca maimutele ....

Am o ciuda pe mine ...... imensa !

nepasarea lui Bivolaru sub forma de zmbet stramb!

Ca'l doare'n cot de tara pe Bivolaru , asta este de notorietate dupa cum tot de notorietate este si fatarnicia clasei politice! Citeam insa in anii '88 in revista Teatru Dramatic Brasov ceva ce se aseamana cu politichia de azi :

Trece Ion cu carul incarcat cu fan ! Deaspra il pusese pe tac'su ! La un moment dat intrand in sat si mosul nefiind neatent nu s-a tinut de lemnul ce traversa carul ce avea ca scop stabilitatea fanului, carul prinse o groapa, mosul se dezechilibra si cazu jos! Carul cu fan se duse peste mos! O femeie tocmai iesise la poarta si striga speriata :
-Tulai tu Ioane rasturnata-ai caru' stie tact'u manace'te amaru' ?
Si acum raspunsul genial :
-Bag sama ca stie, dora'i dedesupt!

Asa cum pe Ion nu il interesa de tac'su nici pe politicieni nu ii intereseaza starea natiunii , ci dimpotriva acopera cu nonsalanta voitele greseli ale pretenilor!
Sa le fie de cap asa cum i-a fost lu' mosu !

"intr-o tara fara printipuri, care va sa zica nu la are"!!!!!!

*

Iar etnica asta asa zisa "experta"?

Mai bine faceati un interviu cu un expert in gastronomie. Eram mult mai castigati!

Cand intr-o tara cu 20 milioane de cetateni cel care se ocupa

de guvernare este un plagiator iar de privatizarea unei companii este un urmarit penal nu cred ca trebui sa mai cauti vinovatii!!
Ce poti sa spui despre tara in care din cele 20 milioane de cetateni plagiatorul si penalul au fost cei mai cinstiti ptr a o conduce ....

 

Și este singurul care a inventat un nou instrument personal de

plată. Ponta Axinte Parțag nu-și plătește cumpărăturile cu bani, card, cec, etc. El plătește cu Ghiță. Cand pleacă la cheltuit in bătaie de joc, il ia pe Ghiță cu care plătește cinstit tot ce cumpără și consumă.

Romania nu a avut niciodata un parlament atat de corupt si un guvern

atat de iresponsabil!
USL este total indiferenta fata de imaginea internationala a tarii si ostila functionarii statului de drept!
Aceasta "majoritate"parlamentara este ea insesi ilegitima fiind votata de numai 23% din electorat!
Niciodata in istoria tarii nu am avut un parlament cu atatia infractori,incompatibili si mai ales pusi pe jaf,si un guvern condus de un plagiator fara onoare,compus din infractori si incompetenti numiti pe criterii de rudenie,prietenii de gasca,sau impartirea de ciolane intre partidele USL!
Romania este pe marginea prapastiei ca stat democrat!
A intrat pe mana "derbedeilor"cum spunea A.Serban!
Nenorocirea este calitatea proasta a unei parti din electorat,cea care voteaza in nestire si abtinerea de la vot a electoratului educat cu discernamant!
La aceasta se adauga si obstructionarea de catre mafia USL a expatilor de a vota!Teo

 

increderea in parlamentari e sub 5 %

au fost alesi de 23 % din electorat. Problema nu-s acestia ci cei 11 milioane carec le-au dat tara pe mana nemergand la vot. Motivul cu oferta proasyta e o gogorita marca USL. Pai sigur ca e proasta daca nu e cernuta si selectata de electorat ! Chiar si simplul fapt ca nu mai este votat unul care a fost rau, corupt, e un semnal ca romanii sanctioneaza si ca el, hotul, nu face ce vrea, vesnic.

Foarte multi au dat inapoi vazand ce face PDL

Si eu era sa nu merg la vot , cat sunt de membru PDL ;
m-am simtit si ma simt TRADAT de Blaga si sleahta care a ales sa coalizeze intru ciordeala cu USL .

Marea majoritate a romanilor au vazut mai demult ca multe scartaie in PDL , au vazut ca il saboteaza pe Basescu , pe Boc .... dar daca nu au avut vectori de exprimare , ce sa faca !??

Uite-asa au ales sa-si vada de treburile lor si sa ignore actul de votare . Bineinteles ca este cea mai proasta alegere , ca uite ce se intampla .

Ma mir ca FMI a ales sa mai semnneze ceva cu Ponta .... Doamna Merkel l-a expediat in 4 minute .... asa ca ....

raspuns: nu sunt nici basist nici anti-basist.....

Am crezut ca intr-o zi ma voi intoarce/retrage in Romania; nu se poate si nici nu se va putea!!! Sincer nu cred ca poti fii fericit intr-o tara nefericita, indiferent cit de multi bani ai avea!!! Politicieni romani insa sunt de alta parere:"ce-ti pasa de tara? ai bani traiesti bine!" Nu am vazut nici-un fel de filantropie la marii politicienii romani: nastase, mitrea, hrebenciuc, basescu, dragnea, videanu, antonescu, tariceanu, mazare, oprisan, etc. nu finanteaza nici-o fundatie, nu ajuta pe napastuiti desi.....sunt putrezi de bogati!!; daca ma insel, accept corectii!! Atunci de ce ii adulati si votati? Prin ce s-au remarcat, sa devina lideri nationali? Sunt oameni fara valoare, aroganti, inculti, obraznici, sfidatori, etc.

Ce sa spun ?

Ca "poale lungi nr.1" o intervieveaza pe "poale lungi nr.2", ambele balind dupa cucurucul lui Besea, rezultand o intreaga poliloghie falsa ? Pa fa incuiatelor de ce nu spuneti ca toata treaba cu privatizarea CFR a incurcat-o Besinescu prin interventia sa suspicioasa ca "ceva e putred in Danemarca " ? De ce nu spuneti ca Besinescu e apt de plata deoarece s-a bagat in afacere si a avertizat in mod fals bancile sa nu dea imprumuturi lui Gruia Stoica ?
Besista asta care se crede asul Juridicii, dar in realitate nu-i decat o mexicanca vanduta pe bani putini e cunoscuta in lumea larga ca-l pupa-n "tuhus" doar pe matroz, chiar si cand e nespalat, asa ca despre ce sa mai discutam ? Are ea o obsesie cu Ponta-n sus si Ponta-n jos, dar minte cu multa nesimtire...Atat.
A iesit prohabil la rampa deoarece Besinescu e iarasi in inghesuiala si nu i-a iesit pasienta.Oricum va ajunge la puscarie matrozul fa mariana lui Stefan (nu stiu daca stiai, dar numai tiganii poarta nume romanesti alcatuite din pronume...Mars la satra fa, la Stabor !

 

hi, hi, hi si daca Basescu ii spunea ca Daciana il inseala

premierul divorta??

Pai Ponta si guvernul lui au ales spuma spumelor ptr privatizarea CFR!! Au alungat toto ca sa ramana GFR!!! Mai bine decat guvernul nu cunoaste NIMENI in Romania calitatea cumparatorului!! Indiferent ce spunea FMI, Basescu sau Merkel, Ponta trebuia sa faca ce stia el ca-i mai bine ptr Romania!!

erata

prenume in loc de pronume

 
 

 

Te inseli D: se vorbeste, inca, despre normalitate, nu de base

Despre normalitatea cuprinsa de gestul simplu de a cumpara o paine cu bani din buzunaru personal, comparativ cu "tendinti"-le tovarasesti de a cumpara totul cu banii pprostimii; si daca speri cumva, ca tu nu faci parte dintre cotizanti iarasi te inseli.
Credinta iddioata ca furtu de la stat nu este chiar furt a depasit deja cota de avarie; se observa cinstit prin marginalizarea continua a politicii dambovitene de catre organismele europene: suntem sluga hotarata sa moara asa cum a trait!
Mecanismul ieftin de a da in base nu va mai convinge nici pe voi: RO penduleaza intre jaf si spaga, intre subcultura si credinta, ca candva hotu de Nastase se va martiriza uman(itaros).....visul etern al oamenilor incomplecti.

Am ajuns o tara de c.....t

Cu un prim ministru, procuror ratat.
Un mitoman inversunat,
Cu doctoratul plagiat.
Ramane crima, de anchetat.
Semnat:Victor Viorel Ponta

 

sevastian

binenteles ca am ajuns o tara de rah'at din moment ce politicienii sunt din acelasi material!
Da dar, in anii '20 Romania era o tara de smarald! Puneam pretul la grau! So ...!

Discutie kool-ta, de nalt nivel, intre oarecare 2:

X: "Am ajuns o tara de (.)"...
Y: "Bine-nteles ca am ajuns o tara de (.)"...

Romania, cu bune si cu rele, este INCA o tara!
Doar pentru oamenii de (.) ea nu mai este insa si...

...O PATRIE!

Cine-si injura, dezonoreaza sau inseala pina si mama, nu mai merita...

...NIMIC PE LUMEA ASTA!

 

 

aiurea jenele: RO a fost taiata si vanduta la fier vechi de ba

-ronii politici rosii din fix 89dec pana in 2004; dupa care a inceput reevaluarea boierilor in raport cu prezentul civilizat. Care proces de albire a incetat subit vara trecuta: demiterea presedintelui a fost protestul boierimii impotriva legii democratiei neinterpretabile.
Tradarea a inceput tot in dec89, a fost consolidata electoral si stropita cu sange; incearca sa identifici aportu fmi si prestatia lu base din coasta sangeranda a lu nea nelu, speriat ca coposu ii poate lua osu!
Ce a urmat dupa, se inscrie in conjunctura ssocialistica a comunistilor resapati dupe principiu lu Dorel: lasa ba ca merge asa.....are si base bubele lui destule, dar meritul tradarii si al furtului il depasesc in ecuatia asta populista!
Vei trai exact foarte bine, ca constiinta matale e usoara si senina ca si mesaju pe care-l transmiti: dormiti linistiti ca base e de vina pentru toate!

N-o fi numai el, dar oricum

si-a tras 'partea leului'.
A fost de la inceput cu toti care au format ce numim azi "tagma jefuitorilor", cu fiecare in parte si cu toti la un loc mereu si a facut tot ce a putut sa-i fraiereasca, sa-i prosteasca si sa-si taie felia cea mare din tortul-coliva care se numeste Romania si romanii.

@OSCAR, Continuare ...

S-a SPERAT că voi face Năsărambe, incriminabile LEGAL, acoperitor de Abuzuri.
La Sugestia RUDEI Psiho_PATE.

Cert este că Unuu', Businessmanuu',

m-a văzut la un Sediu de Partid, in 2010, unde mă dusesem cu o Suplică in contra Abuzului Imputit făcut cu Penzia Nevestei si a fost fff mirat că ...EXIST si sunt infloritor ...

DECI, cel putin ĂSTA, STIA !
La Fel de mirat a fost SI un Fost Sef MARE INnnn ... :)):)):))
văzandu-mă la o MARE Ambasadă,la Fel de Infloritor.
Si ĂSTA STIA de ... Treburi si astfel, după Re_ACŢIA lui cand m-a văzut,
am INTUIT cam de UNDE mi-a venit Beleaua.

FFF Complicate sunt Căile UNORA, scăpati făr' de CONTROL Politic in CONDUCEREA unui, Totusi, To'arăsi, STAT.

Care_mai_de_Care mai Agent Străin si VÂNDUT la Kil in Viu.

Dictatura Comunistă era, TOTUSI, To'arasi cu un Minim de Principii si CONTROL, după 1964.

Stiai CE să NU faci.
Stiai că DACĂ NU fluierai contra Regimului si reclamai un Abuz PREA_Destul_de_foarte Imputit, se rezolva ...

ACUM, este practic un Fascism TICĂLOS vopsit democratic SI cu Ajutoruu' UNORA ca ... :)):)):))

Băgati la Ordin STRĂIN si Programat in Diverse ONGs.
Să NE phouttezze si controleze, EI, pe NOI, Romanii.

ALESI cu TOT, To'arăsi Feluu' de Bube in Scăfarliile MICI, tocmai pen'ca să fie folositi practic GRATIS,

numai pe Impresia FALSĂ pe care le o bagă in Capete, despre EI_Insisi, Amăratii ...

Destui Presari, Politicieni SIiii ... Actanti CARE_mă_citesc pe Forum STIU CE vreau a spune.

Fie, stiu din Povestirile COCALARILOR Actanti.
Fie sunt chiar ACTANŢI,

CE Vanjuu' LOR, sunt Stăpani in Romania, NU ?
ISI pot PERMITE Orice, NU ?

Uite, am IO PUTERNICE Argumente că NU ... :)):)):))

Stati pe Fază, că este abia Inceputuu' Serialului.
NU ne-apărat pe Forum ... :)):)):))

Ii scoaseră de la Naftalină pe Victimele lu' Alde Tortzionarius Visinescus.

BUN!
Da' ATUNCI; este Cazuu' săiii ARĂTĂM, To'arasi SI pe ĂSTIA, T.V.s Actuali, ASCUNSI in Fustele MURDARE de Jeg Cocalar, ale Dămăcratiei.

Mai MURDARE decat ale Totalitaruismului Comunist, de MULTE ori, mai alews ca DUPĂ 1964, le-au mai spălat, destul de MULT.

In CE pătesc Io, de cel putin Unsprezece Ani, din Cauză că am arătat Sabotajuu' BIBLIOTECII Nationale,

este Un Model Schematic a Ceea_CE pătesc TOŢI, To'arăsi,
ROMÂNII care incearcă să ARATE Rele, MARI sau mici din Romania.

Adunate, TOATE Persecutiile ACESTORA, avem o Imagine CLARĂ a Cauzelor Situatiei Romaniei,
Tară in Curs de Des_FIINŢA_re ...

Și dă-i, și luptă! Pan' la urmă tot afli cat costă

halatu'!

ATENTIE: "Observ o scadere a standardelor europene fata de Romania"

"Ceea ce mi se pare mie este ca asteptarile de la Romania au scazut enorm dupa anul trecut. Cred ca am ingrozit comunitatea internationala cu ce putem sa facem. Romania intrase pe o cale europeana, nord-atlantica, oamenii acestia au inceput sa discute cu noi ca si cum am fi fost un partener serios" - "Dupa vara trecuta, au realizat ca riscul derapajelor de la democratie si statul de drept sunt uriase. Ca Romania e o tara impredictibila, neserioasa, o tara in care pentru puterea absoluta politicienii calca in picioare orice si sunt capabili de orice".
O ecuatie cu cateva necunoscute: standarde europene, stat de drept, politica orriginala!

 

Dar laura Stefan....

.....nu a observat niciodata amestecul grosolan....puem spune ordine date justitiei de catre cetateanul Basescu Traian? Aud?

 

ĂSTIA o vor pe Laura Stefan Prezidentă ... :)):))

A Romaniei cu Capitala la Strehaia ... :)):)):))

Expertii Ziare.com

Ziare.com are la dispozitie niste unicate de genul aceste LS sau 'sociologul" Bruno (tot Stefan?) care sunt singurii care se "reproduc" cu comentarii cand vine vorba de un atac la USL sau o incantatie pro-Basescu!Acum o trag cu privatizarea "la impuse" CRF marfa care a fost facuta cum s-a putut in tarisoara ca sa se respecte angajamentul guvernului Basescu -boc fata de fond!Este tot mai clar ca este o masinatie basesciana,iar Stoica ar trebui sa-i dea in judecata pe toti colportorii de "stiri" mincinoase! Acum ANAF a anunutat ca nu a blocat niciun cont al lui Stoica,deci inca o minciuna menita sa-i distruga bonitatea!Spre deosebire de DD care nu a fost in stare sa plateasca la termenul la care se angajase,Stoica mai are 3 saptamani la dispozitie si d'aia basescienii fac eforturi sustinute ca sa-l distruga creditul!Eu nu cred sa si-ar permite sa piarda 10 mil. euro daca nu plateste ,deci inca este posibila plata,dar si sesizarea procuraturii este obligatorie ,daca are sange in instalatie!Ba chiar si MT ar putea sa faca o reclamatie pentru ca pierde banii de organizare a licitatiei si pe cei pe care ii putea incasa!

"pentru puterea absoluta politicienii calca in picioare orice

si sunt capabili de orice"
Puneti punctul pe 'i' si numiti-l pe cel care are dar si mai vrea puterea absoluta in tara asta.
Cel care intr-o evidenta paranoie mesianica vrea sa fie adulat si cantat precum un sinistru personaj caruia ii urmeaza si pe care vrea sa-l si intreaca.
Ii place sa stie si sa ase strige ca:
"Basescu pentru noi este Ceusescu 2"

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor