Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:46

   

Laura Stefan: Parlamentarii cercetati, judecati sau condamnati pentru coruptie vor scapa toti Interviu
Modificarea Codului Penal scoate de sub incidenta conflictului de interese achizitiile publice, iar mare miza sunt miliarde de euro, bani publici romanesti si europeni, atrage atentia expertul anticoruptie EFOR Laura Stefan.

Consecintele modificarilor sunt dramatice, de la faptul ca parlamentarii nu vor mai fi acuzati pentru nicio fapta de coruptie, cu exceptia situatiei in care dau mita, si nici de abuz in serviciu, la dezincriminarea conflictului de interese, a explicat Laura Stefan intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totodata, Laura Stefan a atras atentia asupra efectelor grave pe care le-ar avea Legea amnistierii si gratierii: "Cvasimajoritatea celor aflati in puscarie vor fi pe strada daca acest proiect ar ajunge lege".

"Romania nu este o tara in care sa poti avea incredere. Dar acesta este efectul timiterii in parlament a unor oameni care au mari probleme penale, unii condamnati, altii anchetati. Este o lege data in interes propriu de oameni carora nu le pasa de interesul national", a aratat Laura Stefan.

Expertul anticoruptie a comentat pentru Ziare.com si propunerea ca Lucian Bolcas sa devina judecator al CCR.Ce consecinte vor avea recentele modificari ale Codului Penal?

Impactul acestor modificari este dramatic atat in privinta cauzelor penale aflate pe rolul instantelor cat si in ceea ce priveste reputatia Romaniei in plan international.

S-au intamplat doua lucruri majore. Primul vizeaza excluderea din sfera functionarilor publici a presedintelui Romaniei, a parlamentarilor si a profesiilor liberale. Asta inseamna ca infractiunile de coruptie, cele asimiliate si abuzul in serviciu nu mai pot fi comise de parlamentari. Ei scapa cu totul controlului organelor judiciare penale pentru infractiuni de coruptie.

Asta e in contradictie flagranta cu conventiile internationale semnate de Romania, care cer de la statele semnatare sa faca in legislatie definitii comprehensive pentru faptele de coruptie si sa se asigure ca inclusiv membrii organelor legiuitoare sunt acoperiti de aceste definitii. Deci ceea ce s-a intamplat echivaleaza cu dezincriminarea coruptiei pentru parlamentari.

Dar pot fi urmariti pentru coruptie ca persoane private cu un regim penal mai bland?

Asa parea la prima vedere. Dar parlamentarii nu au fost exclusi doar din sfera functionarului public, ci si din aceea a functionarului. Sunt cele doua categorii esentiale cu care opereaza Codul Penal in privinta infractiunilor de coruptie si a celor comise in legatura cu serviciul. Ele sunt comise doar de o persoana care este functionar sau functionar public.

De acum parlamentarii pot sa mai cada sub incidenta unei infractiuni de coruptie doar daca dau mita. Acolo este pedepsita persoana privata care da mita. Dar parlamentarul care ia mita este cu mult mai greu de pedepsit. Cu abuzurile in serviciu e la fel, pot fi comise doar de functionar sau functionarul public.

Vorbim despre o imunitate totala?

Da si ea are impact imediat asupra dosarelor in curs de investigare, a dosarelor aflate pe rolul instantelor si a persoanelor deja condamnatate pentru acest tip de infractiuni. Toti vor scapa.

Ce efecte va avea modificarea regimului conflictului de interese?

Practic, prin modificarea operata, conflictul de interese a fost dezincriminat. Sfera subiectilor care pot comite fapta a fost drastic redusa doar la persoanele care lucreaza in cadrul institutiilor publice, doar pe baza unui contract de munca. Nu are contract de munca nici primarul, nici prefectul, nici presedintele consiliului judetean, nici ministrul si nici macar functionarii. Are contract de munca in institutiile publice doar personalul contractual, putin si fara atributii importante. Asta pe de-o parte.

De pe alta parte, trebuie sa ne uitam ce actiuni mai acopera conflictul de interese. Incheierea de acte administrative a fost exclusa din sfera conflictului de interese. Actele administrative acopera o plaja foarte mare din administratia publica. Cel mai relevant exemplu sunt contractele de achizitii publice. Achizitiile publice nu mai pot face obiectul unui conflict de interese. Vorbim despre miliarde de euro, bani publici romanesti sau europeni.

Aceasta este miza esentiala a modificarii pe zona de conflictului de interese.

Este dovada ca Romania nu este o tara in care sa poti avea incredere. Dupa cutemurul de vara trecuta, acea incercare de lovitura de stat, vedem acum cum intr-o zi trec fulgerator prin parlament propuneri iresponsabile, care vor pune Romania pe lista neagra a tarilor care emit pretentii in zona luptei anticoruptie.

Vom deveni oaia neagra care va trebui sa explice in anii urmatori cum de a luat parlamentul o astfel decizie. Dar acesta este efectul timiterii in parlament a unor oameni care au mari probleme penale, unii condamnati, altii anchetati. Este o lege data in interes propriu de oameni carora nu le pasa de interesul national. Cred ca e clar ca nu mai avem de ce sa vorbim despre Schengen in acest moment.

Avem si proiectul aministiei si gratierii. El a fost retras saptamana aceasta, dar reapare pe ordinea de zi de saptamana viitoare. Se justifica initiativa?

Vorbim despre persoane cu pedespre de 6-7 ani, ceea ce e enorm, pentru ca in Romania majoritatea pedepselor sunt in aceasta zona. Cvasimajoritatea celor aflati in puscarie vor fi pe strada daca acest proiect ar ajunge lege.

S-a disctuat despre politicienii care vor beneficia. Dar sunt si infractori de drept comun. Ar iesi de exemplu si violatorii?

Ce nu iese pe aminsitie, iese pe gratiere. Se gratiaza pedepsesele efectiv aplicate care uneori pot cobori sub limitele prevazute de lege.

Ati spus ca nu mai discutam in aceste conditii despre aderarea la Scehngen. Ce alte consecionte pot exista in plan extern?

Eu inca sper ca modificarile nu vor ramane la fel. Altfel putem vorbi despre fonduri europene, putem vorbi despre acte de infringement initate de CE pentru ca nu ne respectam obligatiile asumate, putem ajunge pe lista neagra in privinta cooperarii internationale din acelasi motiv. Sunt o groaza de consecinte la care mai sper sa nu ajungem.

Cum mai pot fi oprite aceste modificari aspru criticate de cancelariile occidentale?

Sper ca CCR sa restabileasca principiul de baza ca tot suntem egali in fata legii, nu se poate ca unii sa fie pedepsiti pentru cele mai mici abateri, iar altii sa poata fura linistiti miliarde fara sa fie trasi la raspundere.

CCR ramane ultimul filtru. Dar si CCR este acum in mijlocul unei controverse dupa ce Lucian Bolcas a fost propus sa ocupe locul Iuliei Motoc. Numirea aceasta ar putea avea consecinte?

Va fi complicat pentru ca dl. Bolcas este un cunoscut aparator al persoanelor cu probleme de coruptie. A fost avocat in cazuri celebre, a fost initiatorul unor modificari legislative care subrezeau edificiul anticoruptie si nu cred ca isi va schimba opiniile. Dar CCR are totusi 9 membri.

Numirea lui Lucian Bolcas ar putea fi parte a unui plan de subrezire a institutiilor anticoruptie?

Ce mi se pare inacceptabil in aceste numiri facute peste noapte este lipsa oricarei dezbateri publice in care cetatenii sa afle ce cred oamenii acestia despre lucruri importante, despre temele majore pe care dezbatem.

Aceste chestiuni lipsesc cu desavarsire, dar Camera Deputatilor a acceptat o singura data o asemenea dezbatere in care candidatii sa raspunda la intrebari pe teme majore. Pana cand nu se va schimba felul in care se fac numirile ma tem ca vom avea acolo oamenii trimisi de partide fara prea multe explicatii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
CH 1291
rank 5
Fara sustinere populara masiva pentru presedintele tarii,
in toate orasele, ceea ce a fost obtinut pina acum, chiar putin si incomplet, va fi distrus. Singura posibilitate de a trai in Romania dupa valorile occidentale, este protestul imediat, sub toate formele posibile.
Macar un argument ar trebui sa intelegeti: odata cu institutionalizarea coruptiei imune contra justitiei, nivelul de viata va scadea dramatic, economia se va sufoca. Bacsisul va deveni stil de viata, minciuna, triserie si plagiat! Asta doriti sa traiti?
Diaspora va fi alaturi de cei care doresc democratie si europenizare a tarii. Asa cum a fost din totdeauna!
Hera
rank 5
Romania devine o dictatura cleptocratica
In urma cu un an cei trei crai de la rasarit : pontaxe, chitoiu pentru antenescu (locatar vremelnic la Cotroceni) si ala micu' de la PC semnau pactul lui dogaru care prevedea desfiintarea DNA, ANI si ocuparea institutiilor statului. Iata ca acea rusinoasa lovitura de stat in stil sud american continua.

Sa ne mai amintim ca pontaxe promitea, in opozitie fiind ca va scoate din puscarii toti oamenii USL si ca va umple inchisorile cu oamenii puterii de atunci. Si, adauga cu golaneasca mandrie : "la treburile astea ma pricep (ca procuror) !"

Acum infractorii din Parlament nu mai vor sa fie functionari publici. OK, daca nu mai sunt functionari publici - deci platiti din banii romanilor pentru a fi in slujba cetatenilor - sa se autofinanteze ! De ce sa fure, platiti din banii romanilor fara niciun control ?

Restaurarea pontax-dogaru mai vizeaza si blocarea libertatii cuvantului pentru ziaristi si cetatenii de rand. Sa ne amintim ca in anii 90 au fost ziaristi in puscarie dintre care unul a mur,it acolo. Cinci ani dupa deces, justitia i-a dat dreptate. Siii ?!

ROMANIA TREBUIE DEPONTIZATA URGENT ! Cat mai e timp.

P.S. majoritatea celor 33 000 de puscariasi risca sa revina printre noi.
anty virus
rank 5
Singura solutzie, o noua revolutzie !
Oameni buni,nu vedetzi caci suntem deja incalecatzi de talhari si hozi care detzin fraile puterii si nu precupetzesc nici un moment in a ne dezumaniza si umili cu zi ce trece, fara a dea seama nimanui. Inbucurator e ce am vazut aseara, oameni iesiti in strada, protestand inpotriva ciumei us-liste. Hai sa fim unitzi,hadetzi sa facem o NOUA REVOLUTZIE !.
Comentariu inadecvat
valll
rank 5
Ce vina are cladirea? Ei s-ar salva pe iesirea de
incendiu si apoi ar castiga multi bani din repararea cladirii.
Desigur, ai vorbit metaforic. Suntem cum e mai rau: latini pe jumatate, deci temperamentali, iar cealalta jumatate ne face sa fim fatalisti, resemnati. Daca am fi mai metodici, mai rationali, poate ca am putea iesi din mizeria asta.
Presedintele, aseara la B1, a analizat cu mare acuratete ticalosiile care se intampla, dar atat. A dat impresia ca se considera invins in fata calamitatii USL, ca nu poate decat sa observe si sa semnaleze catastrofa, ca nu poate decat, cel mult, sa refuze promulgarea - o data. Vina poporului de a nu-i fi asigurat o majoritate plutea prin aer.
Nu cred in teoria asta. Eu cred ca, analizand atent constitutia, legile europene de care suntem legati, presedintele poate gasi solutii legale prin care sa-i opreasca. Situatiile grele verifica taria unui conducator.
Nu trebuie nici sa dam foc, nici sa ne imbaiem in vorbe de autocompatimire, cred ca se poate mai mult.
Lazar
rank 5
Astia se pare ca nu inteleg dacat de frica
Acum ne explicam de ce a aparut in trecut miscarea "Legiunea Arhanghelului Mihail",din disperarea oamenilor fata de nesimtirea si coruptia clasei politice.
brumburak
rank 5
Legionari, nazisti, fascisti
Sunt tot capitalisti.
Sistemul este gresit.
Emigrantul-Anonim
rank 5
toate analizele economice & politice romanesti sa
se bazeze pe compozitia poporului roman: 8 milioane pensionari romani (aprox. 50% din totalul populatiei romanesti traitoare in Romania!). Ce vor pensionarii romani? Pe ce partid politic isi bazeaza pensionarii romani increderea si speranta de mai bine? Sunt pensionarii romani doritori de schimbari radicale? Exista riscul ca pensionarii romani sa emigreze?
Kiatra-Neamt
rank 5
Republica SECURISTA INTERLOPa Sclava Romania
Din 90 Romania este CONFIDCATA de catre Grupurile Interlope Securiste - ceprovin din Frontul Securistilor Nationali - FSN .

MENTALITATEA acestor Securisti Interlopi este cu un singur obiectiv = Condamnarea la MOARTE - a propriilor cetateni ,considerati de ei IOBAGI.

Atata timp cat in Romania NU exzista Justitie ,eu cred ca NU avem motive sa speram laceva pozit in urmatoarele 4-5 decenii.

Pana cand acesti Interlopi Securisti din toate structurile Statului ,care au Confiscat si Jefuit Romania NU vor da "coltul" Romania NU va fi Stat de Drept.
nicolae
rank 5
Vedem... vedem...
Dar nu noi i-am ales? Ce credem ca iese cand votam escroci pentru un kg de carne tocata sau 4 mici si o bere. Democratia ne obliga sa fim egali. Dar vin la vot numai cei ce se lasa usor mituiti. Ailalti stau pe margine si ... se tanguie cand vad rezultatele. Cam intrase DNA-ul peste ei... si ANI... Nu mai era pic de liniste in Parlament. Cand s-a trecut masiv la valorificarea achizitiilor publice in scopul obtinerii de rezultate bune in alegeri, ei sa fie sub presiune? Incercati sa vedeti ce se intampla... Uitati-va in SEAP. O sa vedeti o adevarata Cruciada impotriva concurentei. Scopul e unul singur:incasarea banilor. Fara sa se faca mare lucru pentru ei. Sa ajunga cat mai repede in buzunarul alesilor. Se apropie de jumatate mandatul iar banii nu au fost colectati. De exemplu Primaria Baicoi din 10 candidati descalifica 9. Normal ca cel de-al 10-lea trebuie sa incaseze o suma frumoasa, fara concurenta. La nivelul asta de nesimtire s-a ajuns. Fara concurenta cu adjudecare la preturi astronomice. Jaful ii caracterizeaza pe conducatorii nostrii. Cu autostrada ce se face? Jaf la drumul mare si ei fac circ. Rusinea neamului e Parlamentul
Cob
rank 5
Singurul parlamentar care a explicat imunitatea parlamentarului este
......Vadim TUDOR.
Domnia sa spunea ca : "Imunitatea parlamentarului se rezuma doar la declaratiile politice facute sub cupola parlamentului".
Deci ea nu exsista, nu se manifesta in alte cazuri.
Pe undeva se abuzeaza de o asa numita,,IMUNITATE,, !
Un om IMUN juridic este cel ce respecta legile tarii !
Legea spune ca parlamentarii si ministri parlamentarii, nu pot fi perchezitionati si trimisi in judecati, numai cu instiintarea in scris a parlamentului.
Parlamentul trebuie doar sa consemneze ca va fi pierdut din schema pentru un timp pana la deecizia finala a ICCJ.
Rustul sunt ABUZURI la legi, comise de Camera deputatilor si de Senat !

Vorba ceia cu ,,Democratia ORIGINALA,,a lui Iliescu !

Acestia sunt SARLATANII din parlament !
Cronos
rank 3
In aceste conditii romanii au toate motivele sa ceara azil politic
in Europa!!

Acum poate vor intelege mai bine Cameron, Merkel, Holland etc de ce pleaca romanii din tara!!
Comentariu inadecvat
Cronos
rank 3
Romanii nu emigreaza la incurajarile mele!!
Daca le-ati spune americanilor sau nemtilor sa plece din tara lor in una din cele mai mari puteri modiale-China - nu cred ati vedea vreo consecinta!! Ar avea probabil acelasi efect ca si cand le-ati spune politicienilor romani sa se spupuna legilor!!

Cetatenii unei tari nu-si parasesc tara asa usor!!

Trebuie sa fie motive serioase sa o faca!! Guvernele care conduc prost tara ar trebui sa dea socoteala ptr aceste fenomene!!
Revolutia rezolva situatia pe moment!!In timp se reinstaureaza ce era inaintea revolutiei, daca nu si ma rau!! Cam asa au functionat toate miscarile din Ro!!
adevar
rank 1
...............
Felicitari domnule Presedinte!

Sunteti cel mai tare politician post 89,onest,explicit,logic,bine intentionat,

care spuneti lucrurilor pe nume!

Cei care va contrazic sau va critica,nu au argumente!

*ati castigat toate bataliile politice.

*nu aveti nici o tinichea legata:

*flota a fost vanduta de Vacaroiu.

*casa Mihaileanu-o inadvertenta notariala,dupa rezolvarea careia ati

parasit urgent locatia.

*"tiganca imputita"- o expresie uzuala universala folosita in spatiul

familial.

*"sa traiti bine" a fost o urare si nu o promisiune,cum incearca sa o

deformeze carcotasii.

*"demisionez in 5 minute"-o asumare facuta inainte ca parlamentarii lui

Felix sa lucreze in culise la o lege care sa interzica unui presedinte

demisionar sa mai candideze.

*lovirea minorului-o facatura pentru care Patriciu a pierdut procesul.

*masurile de austeritate au fost urgente si necesare,apreciate de

economisti autohtoni si externi si de lideri politici ai UE si USA.

*alegerile din 2009 au fost corect castigate;renumararea voturilor solicitata

de rivalii politici si admisa de CCR a scos la iveala 2000 de voturi mai mult

pentru Presedinte.

* Seful CEC,BNR,Consiliul Notarilor si Contractul de creditare facut public,

au aratat ca nu a fost nici un abuz, ilegalitate.

Toate denigrarile,calomniile,barfele,insultele,injuraturile,sunt minciuni

grosolane care denota un grad inalt de primitivism tipic inceputurilor

civilizatiei umane!
Pierrot
rank 3
@adevar
Felicitari,ai perfecta dreptate !
Basescu intruchipeaza adevarata si cea mai puternica opozitie din Romania la jaful parlamentarilor si ai baronilor uselisti.
Daca nu am fi avut marea sansa ca presedintele sa fie reales azi nu mai eram in UE ci sub tutela lui Putin .
Daca nu era tradator,Blaga trebuia sa reactioneze personal in ziua de Marti,ziua cea mai neagra a Romaniei dupa venirea minerilor batausi.
Halal opozitie face pdl-ul condus de Blaga ca sa nu mai vorbesc de cei doi babalaci pedelisti care au votat cu psd-ul.
brumburak
rank 5
Romanii trebuie sa ramana in Romania
Sa lupte cu sistemul si sa castige.
In ciuda americanilor si UE care ne-au cotropit tara si ne-au impus conducatori de mizerie.
In capitalism nu exista democratie!
Emigrantul-Anonim
rank 5
nu bramburak!Romanii trebuie sa fie liberi si sa..
decida daca vor sa ramina in Romania sau sa emigreze: fara presiuni sau obstructii economice, politice sau sociale. Romanii din Romania traiesc asa cum le place lor (la majoritari ma refer)!!! Cei carora nu le place, (minoritarii) sunt liberi sa plece asumindu-si TOTAL raspunderea pt. integrarea lor in diverse/diferite societati umane cu respectarea stricta a legilor si normelor tarilor de adoptie. Rezultatele se vad!!
don_Semaca
rank 5
Ce mai e de spus ?
Basescu se doreste a fi "El Cid" - asta apropo de "baia de multime" de aseara , dar ma indoiesc ca vrea sa moara pe cal . In cel mai bun caz este "Leul in iarna" ( he he !!), dar dupa ce l-a casapit nitel pe Thomas Becket al lui - vezi Monica Macovei , care Thomas este , de fapt , doar o posedata ce se viseaza Ioana d'Arc ce a cucerit garajul ( Turnul de Fildes si fereastra de la latrina ) alaturi de spaima bampirilor ( da , bampirilor ), incinsul cu funeria de usturoi , Mihail Neamtu zis si Buffy , ultimul republicator defectat . Tare mi-e ca in mascarada asta , unde apar si epigoni ( ca Laura Stefan ) pe post de silfidic heruvim - scuzati-mi "sfortarea" lexicala , sa nu existe o replica de final din "Richard al III-lea" , aia de liber schimb gen Schengen cu regatul si calul . Dar cu Ali Baba si cei 40 de hoti - astia-s Ponta si baronetii , e greu sa te astepti la altceva decat la "Cat imi dai ca sa MA impusc" . Astia vor sa fie supermeni cu toti , dar nu pe propriile puteri supranaturale , ci pe taierea capului balaurului , uitand ca El Comandante o are pe Merkel Pasa la degetul mic , pentru ca se vor realege bulibasele din CE , si conteaza si alea 3 voturi de o sa le ia Ala Bala Portocala . Oricum , chiar daca am mai vazut filmul asta cu Bombo sef de trib casapit de vecinul de scara , ador sa vad cocoasa de Quasimodo , devenita "regala" pe motive de strabism , cum o ia peste ceafa de Frumosul Crin Adormit , ca de , nu se supara nimeni cand se mai face un pic de dreptate pe Pamantul asta . Cam asa vad eu lucrurile cu lovitura asta de stat , care a inceput mai an , se va termina in van , cu unchiu' Traian , azvarlit pe geam . Si Spanu' cel viteaz , care nu mai are ce Muc cel Mic sa mai isi faca sluga , o sa planga dupa mosia cu merele de aur si o sa ia unul ionatan nitel mai otravit de la Alba ca Zapada lui Lazaroiu ca e la promotia de baliverne la reducere , 2 catuse snopul .

Multumim iubit partid ! Ca inca n-ai murit .

Un ragait ( ala de la masa lui Puscalau de aseara ) si 2 cai frumosi . De la Cioaba . Atata o sa tin minte din 10 ani de basism . Pardon , am uitat de superimunitatea data de Morar , ala care a bagat oameni nevinovati in puscarie si e mai moral decat Tutankamon Bolcas , pentru ca stie cum se pocneste din calcai cand e nevoie sa percutezi la ordin de Basel .
MiticadinObor
rank 1
chiar crezi,ca si Bolcas ? poi daca-i asa ma duc la manastire
. Sau ies cu martzafoii aia de aseara,care a fost cat pe ce sa aprinda Bucurestiul. Noroc cu Funeriu ca a stins cu diploma lui,de bac.
FISCHER12
rank 5
DON_SEMACA
Apreciez calitatea de ordin lingvistic al comentariului domniei voastre! Maximum de puncte !

PS: Fiti corecti atunci cand votati si atunci cand calitatea comentariului este evident bun punctati maxim iar daca nu sunteti de acord depunctati dar, fiti corecti si uitati-va in sufletul vostru cand depunctati pe nedrept!

PS 2 : Nu sunt o dublura a don_semaca!
copilul
rank 1
Nu te uita dupa punctaje mari,pentru ca esentele
bune,se tin in sticlute mici !
I_Deleanu
rank 5
Don_Semaca, resping cu inversunare afirmatia dumitale
cum ca n-ai avea "nici un rol pe acest forum". Esti magnifique pe terenul cu pricina.

PS: Pe linia subiectului articolului, subscriu, epigonul - "silfidicul heruv" este cazul tipic al tehnicianului (specialistului roman) care este hranit degeaba pe banul public: "Expert in anticoruptie" - fabulos!
m.omiduta
rank 5
Parlamentarii romani au depsit orice limite
Nesimtire si nerusinarea lor nu are margini. Noroc ca Romania este in UE si mai este cineva sa-i traga de manca, ca noi nu prea incercam.
Matei2009
rank 2
Un cetatean
Aprofundeaza notiunea de functionar public si ai sa vezi ca esti in eroare.Parlamentarii ca si presedintele sunt demnitari,ei fiind alesi prin vot popular.Parlamentarii sunt cercetati si condamnati ,caci nicio lege nu-i exonereaza de raspundere (vezi condamnarile de parlamentari),singurul care beneficiaza de superimunitate este presedintele,desi Constitutia nu-i da acest drept.Stimata doamna ,te pretinzi ca esti expert,atunci ,fii!Nu mai politiza toate iesirile tale in public,mai ales la B1.
schmit
rank 5
Sunteti cumva Parlamentar ???????
00
Matei2009
rank 2
Un cetatean
Sunt pensionar .In viata am invatat sa interpretez legea in litera si spiritul ei.Nu sunt parlamentar si nici jurist.
Emigrantul-Anonim
rank 5
@Matei2009:bravo!!ai muncit20 ani la komunisti, ai
iesit, la 40 ani, la pensie si iei pensie de la capitalisti, inca/peste 50 de ani!! (multa sanatate si putere....fizica!!). Asa ceva nu reuseste nimeni in capitalism!! Bravo!!! Ai invins sistemul!!
Cob
rank 5
Matei2009 ! Primarul si consilierul sunt si ei alesi,in mod direct
ca si presedintele si parlamentarii.
De ce MUMA pentru unii si CIUMA pentru altii.
Cum stai acum cu...."spiritul si litera legii" ?
nicolae
rank 5
Oaaaaaauuuu....
Cate voturi se aduna. Stai prost la capitolul apreciere. De ce trebuie Lege sa fie scosi sdin sfera de cercetare?
m.omiduta
rank 5
@Matei2009
Daca interpretati legea in litera si spiritul ei, nu stiti ca legea nu face altceva decat sa ridic la rang superior o conduita morala si sa sanctioneze un comportament neadecvat aducand ordine, bunacuvinta, moralitate si liniste in interiorul unei cetati? De unde vine cuvantul "functionar public"? Oare nu de la "functia publica"? Si ce insemna "functie publica"? Oare nu orice munca pe care o faci in interes genelar, public, in interesul statului si al cetatenilor sai? Ce-s parlamentarii, primarii si Presedintele? Nu persoane alese de ceilalti cetateni pentru a munci in interesul lor si al statului? Demnitatea publica poate fi onorifica, vine de la cuvantul "demn", esti demn de respectul public, poti primi o demnitate publica, adica o recunoastere a meritelor tale. Parlamentarii nostri nu sunt demnitari, desi asa se comporta, nu sunt "demni" de respectul si recunoasterea publica, sunt doar niste cetateni cu drepturi egale cu ale dvs. sau ale mele, pusi la conducere pentru a exercita o munca pentru mai multi cetateni, deoarece nu putem toti sa o facem si atunci desemnam pe unul dintre noi sa o faca si il platim pentru asta. Un parlamentar exercita o functie public, poate fi demna de ea sau nu, dar in primul rand este slujbas!
Matei2009
rank 2
Un cetatean
Dar Presedintele,ce este ? Ii raspund lui Emigrantu:
Am muncit 14 ani in regimul comunist si 22 ani in sistemul comunist.Am cotizat 36 ani si primesc o pensie de 5% din veniturile cotizate,restul de 95% se duc in buzunarele celor "speciali".Asa-i legea lui Boc.
Cob
rank 5
Matei 2009 ! Cum stai cu Art,16 din Constitutie ?
Haide acum cu "Spiritul si litera Constitutiei !
FISCHER12
rank 5
LAURA !
Nu ti se pare corect (sic , imi vine un ras gutural, tipic cainelui din desene anima(l)te cand vad ca tu consideri nefiresc ce se intampla cu parlamentarii judecati si condamnati saucu altii....! Trebuie sa consideri firesc nefirescul tocmai pentru ca Ro este o tara cu nordul in sus...! Asa ca , s'auzim de bine !
casca
rank 2
Bravo lor.....
HAI Romaniaaaaaaaaaaaaaa daca nu iese toata tara in strada ei fac ce vor ...Bravo lor daca poporul doarme somnnnnnnnnnnnnnn usor stimata Romanie ..Si populatia sa plece ca sa fie sclavii occidentalilor in loc sa iasa in strada ca sa plece ei nu noi ......Trezestete Romaniaaaaaaaaaaaaa......
nicolae
rank 5
Confirmare
Se confirma ca Parlamentul e locul de adunare a escrocilor. Indivizii isi iau masuri sa impiedice cercetarea. Si uite cum Parlamentul ajunge Raiul pe Pamant pentru infractori. Ponta ... unde esti? Dormi? Zii cu voce tare sa te auzim. Ce fac parlamentarii PSD? Cailalti sunt putini si nu puteau trece fara voi...
didi1
rank 1
Slugoii betivului ne vand gogoshi bashiste.
Nicaieri in lume parlamentarii sau presedintii alesi prin vot nu sunt considerati functionari publici.
De unde gogoasa asta bashista ca nu mai pot fi anchetati ? Pot fi anchetati la fel ca absolut orice cetatean, si la fel e in orice tara democratica din lumea asta.
Doar la noi este aberatia asta, introdusa de slugoii marelui carmaci betiv si securist, ca sa-i poata santaja si da pe mana slugoilor din DNA si ANI pe parlamentarii care i se opun.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor