Legalizarea nelegalitatilor

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 07:17
4905 citiri
Legalizarea nelegalitatilor

Nu m-am asteptat ca introducerea in lege a unui prag privind abuzul in serviciu sa provoace atatea valuri in lumea noastra politica. Parerile se impart contradictoriu intre actualul ministru al justitiei, care nu propune niciun prag si fostul ministru, care pretinde ca pragul este obligatoriu si ca nu scapam de el.

Actualul ministru este domnul Tudorel Toader, cel devenit atat de simpatic telespectatorilor dupa prezentarea cunoscutei evaluari a parchetelor, apreciata ca o adevarata prelegere de inalta tinuta intr-ale dreptului.

Fostul ministru este domnul Florin Iordache, cel ejectat din guvern sub presiunea opiniei publice, dupa episodul cu Ordonanta 13, celebru printre altele si pentru "alta intrebare".

Dar, intrucat proverbul spune ca la barza chioara ii face Dumnezeu cuib, ejectatul s-a cocotat rapid intr-un fotoliu si mai confortabil, ca vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Hopa-Mitica!

Revenind la ministrul Toader acesta ne-a explicat cum sustine in noul proiect de lege decizia sa neclintita de a nu propune niciun fel de prag pentru abuzul in serviciu. Pur si simplu, n-avem nevoie de praguri.

In stilul pedant care il caracterizeaza, ministrul Toader ne-a explicat ca "avem in acel proiect de lege si propunerea de modificare a abuzului in serviciu, actualul 297 din Codul Penal, si nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim (...). Legea fundamentala spune ca constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag".

La randul sau, in stilul limbajului de lemn care il caracterizeaza, fostul ministru Iordache isi explica astfel punctul de vedere: "daca cititi decizia Curtii in integralitate, se precizeaza acolo foarte clar ca trebuie stabilit un prag. (...) Parlamentul va stabili un prag. Putem discuta de marimea pragului, dar e obligatoriu sa introducem un prag".

Daca declaratiile n-ar apartine unor inalti demnitari, ai zice ca e dialogul surzilor, nu altceva.

Observ aici o nota de aroganta cu care il trateaza parlamentarul Iordache pe colegul sau, ministrul Toader. E ca si cum ar zice: ma doare-n cot de propunerea ministrului. N-are decat sa vorbeasca la bec. Pana la urma tot noi, cei din Parlament, avem in mana painea si cutitul si vom stabili un prag, asa cum ne taie capul pe noi.

In opinia mea, domnul Toader stie sa-si sustina propria opinie, propriul punct de vedere, sa-l apere impartial si fara ingerinte, pe cand domnul Iordache traieste din ingerinte, respira interesul partidului, si traieste interesul lui Dragnea, cel care trebuie scos cu orice pret din spanacul in care s-a bagat ca Pacala.

Merita amintit aici faptul ca domnul Dragnea este judecat chiar in aceste zile pentru instigare la abuz in serviciu evaluat la 108.000 lei. Fara prag, ar risca sa fie condamnat cat ai zice peste. Cu prag ar fi cu totul altceva, mai ales ca, asa cum arata si domnul Iordache, cu o oarecare subtilitate: "putem discuta de marimea pragului".

Ce sa mai discutam, marimea pragului e deja discutata, domnule Iordache. A existat propunerea de 100.000 lei, dar colegii dvs au propus, alta de 200.000 lei, cand au observat ca prejudiciul abuzului instigat de Dragnea este de 108.000 lei.

In opinia mea, ca simplu cetatean nu prea cunoscator intr-ale legii, abuzul in serviciu si instigarea la abuz in serviciu nu sunt pana la urma decat o forma de furt si de instigare la furt. Sa-i stabilesti prag functionarului care fura sau instiga prin abuz in serviciu, e ca si cum i-ai oferi prag gainarului de rand si l-ai scuti de pedeapsa daca a insfacat numai o gaina-doua si nu un cotet intreg.

Adica, mutatis mutandis, daca legea inchide ochii cand abuzul e "mic", ma intreb de ce nu i-ar inchide si cand hotia este o simpla ciordeala, cand talharia nu-i decat un mismas, jaful a fost o joaca, violul o distractie iar omorul o simpla rafuiala?

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#Tudorel Toader prag abuz serviciu, #Florin Iordache prag abuz serviciu, #Liviu Dragnea inculpat abuz serviciu , #justitie