Legea penala e si pentru ziaristi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Iulie 2013, ora 23:59
11877 citiri
Legea penala e si pentru ziaristi (Opinii)
Foto: Digi24

"Cum sa fie jurnalisti chemati la DNA? De ce nu sunt acolo toti jurnalistii din Romania, ca sa-si apere colegii, pentru ca maine pot pati acelasi lucru?", se intreaba oripilati si cam livizi invitatii si moderatorii Antenei 3.

Aceste intrebari sunt suficiente pentru a ne arata o mentalitate profund viciata.

Nu vad nicio contradictie intre calitatea de jurnalist si aceea de audiat, indiferent in ce calitate. Jurnalistii nu sunt deasupra legii, dupa cum libertatea de exprimare nu este un drept fara limite si fara obligatii corelative.

Mihai Gadea si Mugur Ciuvica au fost chemati, deocamdata ca martori, pentru a spune ceea ce stiu despre un anumit caz. Orice martor in orice cauza are obligatia sa colaboreze cu organele de ancheta. De ce nu ar avea-o si jurnalistii?

Vor ramane martori sau vor fi pusi sub acuzare. Si daca vor fi invinuiti, care e gaura in cer? Doi cetateni romani, titulari de CNP, vor fi cercetati pentru niste acuzatii. Daca sunt medici, profesori sau muncitori pot fi cercetati, daca sunt jurnalisti nu pot fi cercetati? Iar daca cumva vor fi gasiti vinovati, mai pot fi socotiti jurnalisti?

Santajul, acuzatia principala din dosarul Alexandrescu, nu este compatibil cu jurnalismul. Este compatibil doar cu puscaria.

Nu vad de ce jurnalistii ar fi solidari cu oameni suspectati ca ar fi calcat in picioare aceasta profesie, ca i-ar fi dus un grav prejudiciu. Nu vad de ce breasla ar trebui sa se comporte asemeni PSD-ului care l-a dus cu alai pe Bivolaru la Parchet si la judecata, ca sa intimideze magistratii, sau asemeni aceluiasi PSD care a organizat manifestatii de sustinere a baronului de Arges, Constantin Nicolescu.

Eu cred ca jurnalistii romani au toate motivele sa se solidarizeze, dar nu in favoarea, ci impotriva practicilor de care este acuzata Antena 3. Sunt practici care distrug meseria, care vulnerabilizeaza orice ziarist onest, pentru ca una este sa gresesti, din cele mai diferite motive, de la slaba informare, la neatentie, si cu totul altceva sa santajezi, siluind profesia cu buna stiinta, cu cinism si pe foarte multi bani.

Se poate ajunge si la alte cazuri si la alte trusturi si la alti jurnalisti? Daca recurg la aceleasi practici, foarte bine! Nu au de ce sa se sperie decat cei care se simt cu musca pe caciula si uitandu-ne la reactiile din presa la acest scandal ne putem da seama pe unde bazaie ele in roiuri.

Din pacate, breasla a esuat sa-si faca ordine in ograda. Jurnalistii nu au reusit sa izoleze si sa elimine focarele de infectie. Dimpotriva, ele s-au extins. Daca noi am esuat, poate reuseste interventia din exterior. Ce nu se poate cu deontologia si onestitatea, sa se poata macar cu catusele.

Eu inca nu am vazut jurnalist care sa fie trimis dupa gratii strict pentru opiniile sale argumentate, pentru dezvaluirile sale in interes public, pentru ca isi face in mod corect meseria.

Am vazut jurnalisti concediati pentru asa ceva, dar nu anchetati. Cenzura practicata de autoritati, represiunea impotriva presei, dictatura sunt legende. Cenzura patronilor, represiunea impotriva corectitudinii si dictatura intereslor private au ajuns aproape reguli.

A amesteca jurnalismul corect cu dejectia de presa este incorect si toxic. Fiecare trebuie sa plateasca pentru faptele sale si pentru felul in care intelege sa-si respecte conditia si profesia. Si daca raspunderea este penala, este benefic ca ea sa functioneze fara mila.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Alexandrescu santaj RCS RDS, #Antena 3 invinuire santaj, #Gadea Ursu Ciuvica , #justitie