Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie Justitia

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 19:05
23764 citiri
Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie Justitia
Foto: Facebook/Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala

Modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost votate, luni, pe furis si in viteza de catre deputati. Au fost 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva".

Iata lista deputatilor care au votat azi prima dintre Legile Justitiei

De asemenea, a fost adoptata cu 167 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" si modificarea Legii ANI. Aceasta prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept.

Proiectele urmeaza sa mearga acum la Senat, camera decizionala. Cel mai probabil, votul va fi luni, 18 decembrie.

Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa grabeasca votul final pentru cele doua legi. In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti dupa pranz.

Social democratul Florin Iordache, presedintele comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, a declarat, insa, inainte de sedinta Camerei Deputatilor, ca nu considera ca votul se da in graba.

"Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?", a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

La observatia jurnalistilor ca maine erau organizate proteste, Iordache a spus ca "noi nu tinem sedintele Birourilor Permenente in functie de cum se organizeaza protestatarii".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea sedintei din Camera Deputatilor

18:57 - Si la Galati zeci de oameni au iesit in strada.

18:56 - In fata Palatului Parlamentului sunt acum cateva sute de persoane care scandeaza "Hotii!", "Nu vrem sa fim condusi de hoti!" si "Nu scapati!".

18:50 - Biroul Permanent al Senatului a stabilit calendarul dezbaterii in procedura de urgenta a legii 303/2004 privind statutul magistratilor si a modificarilor aduse Legii ANI. Astfel, termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui sa elaboreze raportul pana lunea viitoare, pe 18 decembrie, potrivit News.ro.

18:20 - Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a respins cu 4 voturi "impotriva", 2 voturi "pentru" si 2 abtineri propunerea lui Florin Iordache de modificare a regulamentului astfel incat, in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri. Reprezentantul UDMR in comisie, deputatul Marton Arpad, a votat impotriva propunerii lui Florin Iordache, informeaza News.ro.

18:00 - "Rezumatul zilei de azi din Parlamentul Romaniei: Regele a murit, sa omoram si Justitia!", este reactia europarlamentarului Cristian Preda la votul deputatilor de azi.

17:50 - Zeci de oameni protesteaza in fata Palatului Parlamentului. Potrivit Digi24, oamenii fluiera si scandeaza impotriva puterii mesaje precum "Slugilor!", "Hotii!", "Justitie, nu coruptie!".

17:36 - Si liderul USR, Dan Barna, a reactionat pe Facebook dupa ce deputatii au adoptat in mare graba modificarile dorite de coalitia PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecatorilor si magistratilor si la Legea ANI.

"Astazi, la fix un an de la alegeri, grupul infractional care a capturat Romania mintind-o despre o inexistenta prosperitate a adoptat in Camera Deputatilor primele doua legi ale nemerniciei de sabotare a Justitiei, la care lucreaza exclusiv de un an de zile. (spalarea incompatibililor si statutul magistratilor) ", a scris Dan Barna.

17:28 - Biroul Permanent al Senatului este convocat pentru ora 18:00 pentru a inregistra cele doua proiecte de lege si a se da termen pentru amendamente pentru proiectul privind Statutul magistratilor, informeaza HotNews.

17:27 - "Niciodata un Guvern nu a fost mai sfidator la adresa propriului popor. In campania electorala, PSD-ALDE au dat asigurari peste asigurari ca NU vor tine partea hotilor, ca NU vor intra cu picioarele in Legile Justitiei, ca NU vor distruge institutii. Astazi, pe 11 decembrie, la fix un an de la alegeri, au confirmat ca singurul lucru care ii motiveaza este agenda infractionala a catorva persoane", a scris si Raluca Turcan.

17:26 - "A trecut legea. Am o stare de voma. De azi va trebui sa ne repliem. Sa ne organizam. Sa escaladam. Sau sa le explicam copiilor nostri cum generatia noastra a ratat", scrie pe Facebook deputatul USR Cristian Ghinea.

17:23 - Deputatul PNL Florin Roman a cerut un vot pentru reluarea votului asupra proiectului de modificare a Legii de organizare si functionare a ANI, tinand cont de faptul ca proiectul a primit doar 167 de voturi, cu doar doua mai mult decat minimum necesar. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a refuzat, informeaza Digi24.

17:20 - Scandalul continua in Camera Deputatilor, se aud iar fluieraturi.

17:17 - "Tot ceea ce ati facut dumneavoastra ne duce spre dictatura. Puneti in pericol securitatea Romaniei. Nu mai sunteti noaptea ca hotii, ci ziua, in vazul tuturor", a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Raluca Turcan.

17:12 - Deputatii PNL si USR au incercat sa amane votul pe cele doua legi, abordand strategia dreptului la replica. Un deputat care vorbea de la tribuna invoca numele altui deputat prezent, care la randul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul sa ii dea replica celui care i-a rostit numele.

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a taiat insa microfonul membrilor Opozitiei si la un moment dat chiar a pus capat interventiilor deputatilor PNL si USR.

17:07 - S-au votat si modificarile la Legea privind statutul magistratilor. Au fost 179 voturi "pentru", 90 "impotriva". Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17:06 - Legea ANI a fost votata cu 167 voturi "pentru", 90 impotriva. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17:04 - "Astazi strada va spune ca v-a luat betia puterii", afirma deputatul Robert Turcescu.

17:03 - Opozitia incerce sa tergiverseze votul cat poate de mult. In sala se aud fluieraturi, aplauze si s-a batut cu palmele in birouri.

17:00 - "Cand e vorba de o lege a Justitiei, iata ca stam dupa o sedinta solemna sa votam", a declarat Dan Barna, presedintele USR.

16:59 - Liderul grupului parlamentar PNL, Raluca Turcan, a invocat probleme de procedura, solicitand amanarea discutiilor.

"Prin punerea pe ordinea de zi a legii referitoare la ANI si a Statutului magistratilor, dupa o sedinta solemna in care am omagiat un om de stat, un reper moral, va aratati capacitatea de nu putea mima nicio urma de jena. Nu aveti niciun Dumnezeu. In campanie ati dat asigurari ca nu veti face legi pentru hoti", a spus Turcan.

16:47 - Plenul Camerei Deputatilor a inceput cu 30 de minute mai devreme decat ora stabilita initial, 17:15. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a anuntat ca supune la votul final al plenului Statutul magistratilor si legea privind ANI, informeaza Mediafax.

********

Saptamana trecuta, Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, dar votul final a fost amanat din lipsa de cvorum.

Era nevoie de prezenta a 165 de parlamentari, iar in sala au fost prezenti 146.

Avertismentul lui Ciolacu pentru Mircea Geoană: "Dacă încep toate acele schelete să umble noaptea, va fi jale"
Avertismentul lui Ciolacu pentru Mircea Geoană: "Dacă încep toate acele schelete să umble noaptea, va fi jale"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Mircea Geoană este vulnerabil în postura de candidat la alegerile prezidențiale, pentru că ar avea numeroase „schelete în dulap”....
Marcel Ciolacu vorbește despre "lălăiala" din administrația statului. Ce nerealizare consideră că este "cea mai mare restanţă a clasei politice"
Marcel Ciolacu vorbește despre "lălăiala" din administrația statului. Ce nerealizare consideră că este "cea mai mare restanţă a clasei politice"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că infrastructura reprezintă cea mai mare restanță a clasei politice. Ciolacu a menționat că „avem un stil caracteristic de tergiversare”, făcând...
#vot final Lege Justitie, #modificari Legi Justitie , #justitie
  1. Recurs la procesul lui Nicolae Ceaușescu. De ce ar putea fi rejudecată acțiunea care a dus la executarea dictatorului
  2. Organizația Națiunilor Unite supune la vot rezoluția prin care cere încetarea ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene
  3. 30 de români s-au bătut cu bâte și săbii pe străzile unui oraș din Spania. Scandalul a fost filmat VIDEO
  4. Milioane de copii afectați de taifunul Yagi. UNICEF: 6 milioane de copii suferă din cauza lipsei serviciilor esențiale
  5. Dezvăluiri șocante ale unei tinere agresate sexual de profesorul Alfred Bulai. Ce le-a povestit fata anchetatorilor
  6. Tramvai cafenea într-un mare oraș din țară, în timp ce localnicii se plâng că transportul comun este insuficient
  7. Ministerul Afacerilor Externe a transmis o atenționare de călătorie în Ungaria. Din cauza inundațiilor, vor fi introduse mai multe restricții de circulație
  8. 10 ani de pușcărie pe baza unui roman SF?
  9. Un profesor de 78 de ani s-a întors la catedră din cauza lipsei de personal din învățământ. Unii dintre colegii săi i-au fost elevi
  10. Adolescent de 14 ani prins pe un moped furat cu un copil de 11 ani. Testul antidrog a fost pozitiv