Lovitura de stat a devenit lovitura de justitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:00
4164 citiri
Lovitura de stat a devenit lovitura de justitie (Opinii)

In urma cu un an la vremea aceasta ne aflam in plina tentativa de lovitura de stat. Avocatul Poporului si presedintii celor doua Camere fusesera demisi intempestiv pentru a deschide drum liber procedurii si modificarilor legislative neconstitutionale necesare suspendarii presedintelui.

Aveau sa urmeze ordonantele de urgenta de amputare a atributiilor CCR si de modificare a cvorumului pentru referendumul de demitere, pe care nu mai avea cine sa le atace la Curtea Constitutionala. Si pe 6 iulie a fost votata si suspendarea.

Era clar in acel moment ca nu persoana lui Traian Basescu era tinta principala. Tinta era Justitia dupa socul major provocat de condamnarea si incarcerarea lui Adrian Nastase. Dupa cum a si recunoscut Dan Voiculescu: "nu avem puterea pana nu avem Justitia". Asta insemna schimbarea procurorilor sefi, in primul rand a lui Daniel Morar, schimbarea presedintelui ICCJ si incalecarea CSM.

Pe vremea aceea, Traian Basescu era dispus sa moara cu Justitia in brate, o declara in afara oricarei negocieri posibile si acesta a fost motivul principal pentru care referendumul a esuat.

Cei care nu s-au dus la vot nu au ales aceasta forma de protest neaparat pentru a-l apara pe presedinte, ci pentru a apara statul de drept aflat sub un asalt feroce. Aceasta rezistenta a majoritatii populatiei, chiar si a multora dintre cei deja dezamagiti de Traian Basescu, combinata cu reactia externa vehementa, au impiedicat in aparenta strivirea statului de drept. Dar dincolo de aparenta?

Ce vedem la un an de atunci? Ca procurorii sefi au fost negociati la taraba, procuror general a ajuns un individ respins initial de CSM, alesul Monei Pivniceru, un indezirabil din punct de vedere profesional. In structura de conducere a parchetelor gasim din nou figuri din perioada Botos-Amariei, dar si prieteni intimi ai unor politicieni.

Vedem ca CSM a capitulat treptat, de la votul majoritar in favoarea lui Tiberiu Nitu, la unanimitatea stupefianta din sectia de procurori pentru generalul magistrat Ion Vasilache, instalat la sefia Sectiei Parchetelor Militare.

Extragerea din sistem a pietrei tari numita Daniel Morar a produs efectele scontate, cei ramasi au plecat si ei capul mai devreme sau mai tarziu. Dosarul Dragnea e un mister si, in afara de cativa sefi de pe la RADET si rafuiala politica cu Dan Voiculescu in dosarul Alexandrescu, mare lucru n-am mai vazut.

In schimb, am vazut modificari legislative care ciobesc aproape zilnic statul de drept. De la ordonanta prin care au fost reduse competentele DNA, la sinistrele modificari din proiectul de revizuire a Constitutiei care incalca separatia puterilor in stat si consfintesc subordonarea Justitiei fata de politic.

A reactionat CSM la vreuna dintre aceste propuneri scandaloase? Vag, timid, aproape imperceptibil. Singura care a avut curajul unei luari ferme de pozitie, ca replica la o minciuna a ministrului Justitiei e drept, a fost presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Din sistem vocile magistratilor revoltati au fost foarte putine. In afara de judecatoarea Dana Garbovan de la Curtea de Apel Cluj, nu am auzit prea multi magistrati care sa sara in apararea independentei Justitiei. Ministerul Justitiei tace cuminte, grija d-lui Cazanciuc fiind nu apararea statului de drept, ci masacrarea, cand din incompetenta, cand cu rea credinta, a reformelor deja realizate.

Si marea diferenta este ca acum tace si Traian Basescu. N-a murit politic cu Justitia in brate. A murit doar Justitia pe altarul coabitarii. Si nici macar nu a fost plansa.

Asa ca lovitura de stat nu a esuat cu adevarat, ci s-a transformat subtil intr-o lovitura de justitie, dupa cum spune fostul ministru Catalin Predoiu:

"Se incearca golirea de continut a acestui stat de drept, prin lipsirea de competente sau slabirea competentelor institutiilor fundamentale. Uitati-va ce institutii sunt lovite de-a dreptul in moalele capului de revizuirea Constitutiei!

Avem ICCJ care indrazneste sa sanctioneze coruptia, avem CSM-ul, avem puterea judecatoreasca in sensul ei cel mai larg, adica institutii care, anul trecut, s-au opus desfiintarii statului de drept. Ei bine, aceste institutii sunt puse acum sub papucul Parlamentului."

Si daca e sa trag linie, de fapt ma tem ca mare parte din ceea ce s-ar fi intamplat daca presedintele era demis anul trecut s-a intamplat oricum. Dar nu peste cadavrul politic al lui Traian Basescu, ci avand binecuvantarea domniei sale.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#aniversare suspendare presedinte 2012, #lovitura de stat 2012, #justitie procurori CSM , #justitie