Mafia retrocedarilor: DNA cere arestarea preventiva a unui judecator

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:51
4157 citiri
Mafia retrocedarilor: DNA cere arestarea preventiva a unui judecator

Procurorii DNA au cerut, luni, Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea preventiva pentru 30 de zile a judecatorului Andras Lorand Ordog, de la Tribunalul Covasna, implicat in dosarul "Mafia Retrocedarilor" in care au fost arestati Viorel Hrebenciuc, fiul sau si deputatul Ioan Adam (PSD).

Procurorii spun ca judecatorul ar fi primit mita de la Ioan Adam chiar in sediul Tribunalului, acesta dand bani, in calitate de avocat, pentru ca Paltin Sturza, clientul sau, sa obtina o sentinta favorabila in retrocedarea unui teren de 13.000 de hectare, in conditiile in care in prima instanta procesul fusese pierdut.

Mafia retrocedarilor: Procurorii cer arestarea a 6 persoane (Video)

Viorel Hrebenciuc si fiul sau raman in arest

Judecatorul Andras Lorand Ordog este acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si luare de mita.

In referatul cu propunere de arestare, procurorii arata ca in luna iunie 2010, judecatorul "a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna".

"Dupa ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe", se mai arata in comunicatul DNA.

In plus, in martie 2012, judecatorul a "solicitat" de la Ioan Adam, avocat in respectiva cauza, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza.

Mafia retrocedarilor: Veste proasta de la Inalta Curte pentru Ioan Adam. E definitiv

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv

"Banii au fost ceruti chiar in biroul judecatorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu aceasta ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis ca-i va da suma ceruta. Ulterior, dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior.

Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca astfel, s-a creat un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Conform sursei citate, la data de 4 decembrie CSM a incuviintat solicitarea masurii de arestare preventiva sau la domiciliu a judecatorului Andras Lorand Ordog.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Sursa: Ziare.com