Magistratii constanteni au protestat pentru a doua zi la rand: Siguranta cetatenilor nu va mai exista

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 19:20
2127 citiri
Magistratii constanteni au protestat pentru a doua zi la rand: Siguranta cetatenilor nu va mai exista
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 70 de magistrati constanteni au protestat si marti, pentru a doua zi consecutiv, fata de modificarile aduse Legilor Justitiei si fata de preconizatele modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala, protestul avand loc tot in fata sediului Judecatoriei Constanta.

La protest au participat judecatori de la Judecatoria Constanta, Tribunalul Constanta, Curtea de Apel Constanta si procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta si Directia Nationala Anticoruptie Constanta.

Unii dintre ei aveau foi pe care era scris juramantul magistratilor, in timp ce pe alte afise era scris "Inainte de a-si incepe activitatea, judecatorii si procurorii au jurat sa respecte Constitutia si legile tarii, sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-si indeplineasca atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire".

Prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Constanta, Viorel-Gabriel Teliceanu, a declarat ca procurorii si judecatorii vor avea mai putin de munca daca aceste modificari legislative vor fi adoptate, dar ca in schimb siguranta cetatenilor nu va mai exista.

"Vom avea mai putin de munca noi magistratii, judecatori, procurori, chiar si politistii, in schimb siguranta cetatenilor nu va mai exista. Vorbim de infractiuni cu violenta, talharii, infractiuni de furt, furturi din locuinte, toate aceste infractiuni nu vor mai putea fi probate, si toate celelalte, ca sunt infractiuni de coruptie, orice categorii de infractiuni nu vor mai putea fi investigate sau investigate eventual infractiuni simple, aducem doi martori ii audiem.

Nu se va mai pune problema folosirii interceptarilor convorbirilor telefonice, perchezitii informatice nu se vor mai putea face, marturia mincinoasa va fi partial dezincriminata numai ca majoritatea infractiunilor de marturie mincinoasa care la acest moment sunt savarsite sunt cele care vor fi dezincriminate", a explicat prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Constanta, Marius Nastasia, a mentionat ca este vorba de "o manifestare a dezaprobarii fata de maniera in care se intelege sa fie aprobate legi de importanta majora".

Actiunea magistratilor constanteni, desfasurata in tacere, s-a incheiat dupa o jumatate de ora.

Un protest similar a avut loc si luni, in fata Judecatoriei Constanta.

Luni, magistratii de la mai multe instante din tara si din Capitala au protestat fata de modificarea Legilor Justitiei si fata de preconizatele modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala.

Marti, magistratii de la mai multe instante au anuntat ca vor protesta zilnic fata de modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor penale, printre acesstia numarandu-se cei de la Judecatoriile Sibiu, Deva sau Ramnicu Valcea.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca magistratii pot protesta ca cetateni, dar din punct de vedere al functiilor pe care le ocupa, trebuie sa respecte legile speciale si Constitutia, precizand ca va exprima un punct de vedere mai clar dupa ce se va documenta.

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a spus ca magistratii isi doresc un dialog cu cei care vor sa modifice legile dupa care functioneaza sistemul judicar si ca magistratii care au luat pozitie fata de modificarile care ar urma sa fie facute in Parlament la aceste legi "au luat o atitudine care la nivel european cu precizie inseamna o lectie anticoruptie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#proteste magistrati, #modificari Legi Justitie , #justitie