Mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania solicita Guvernului sa retraga proiectul pe Legile Justitiei

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:27
11373 citiri
Mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania solicita Guvernului sa retraga proiectul pe Legile Justitiei
Foto: Forumul Judecatorilor

Peste 3.500 de magistrati au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Forumul Judecatorilor.

"Pana la 10 octombrie 2017, orele 16:00, un numar de 3532 de judecatori si procurori romani (dintr-un total de 6.979 in functie in instantele si parchetele din Romania, respectiv 50,61%), 8 magistrati asistenti si 125 de auditori de justitie si-au insusit" memoriul adresat Guvernului, arata un comunicat remis Ziare.com si semnat de cativa dintre initiatorii acestui demers.

Amintim ca acest memoriu a aparut ca urmare a refuzului Executivului de a tine seama de avizul negativ asupra intregului proiect emis de Consiliul Superior al Magistraturii, pe 28 septembrie 2017, "in acord cu voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete, in care au fost respinse, in proportie covarsitoare, toate modificarile de esenta ale proiectului legislativ", adauga documentul citat.

Sustinatorii memoriului considera ca aceste modificari promovate de ministrul Justitiei incalca flagrant Mecanismul de cooperare si verificare (MCV), rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic.

Totodata, magistratii care si-au insusit memoriul arata ca, desi avizul CSM nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat.

"Inclusiv normele legislative ce prevad avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate in spiritul loialitatii fata de Legea fundamentala si obligatiei autoritatilor publice de a aplica Mecanismul de cooperare si verificare (asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale, in aplicarea art.148 din Constitutie) si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru", adauga semnatarii comunicatului.

Acestia tin sa dezminta si datele vehiculate in presa: "numarul total de judecatori si procurori in functie in Romania este de 6.979, iar nu de 9.000. Acesta rezulta din listele cu locurile ocupate si vacante la data de 04.10.2017, pentru procurori, respectiv la 01.09.2017, pentru judecatori, afisate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii."

La datele amintite, existau:

- 4.944 posturi de judecator pe schema, excluzand ICCJ (125 de judecatori), din care 4.362 posturi de judecator ocupate, excluzand ICCJ (in functie 119 judecatori).

- 2.969 posturi de procuror prevazute + 49 posturi din fondul de rezerva prevazute, din care 2.514 posturi de procuror ocupate + 30 posturi din fondul de rezerva ocupate.

"In consecinta, conform situatiei publicate de Directia de Resurse Umane a CSM, totalul posturilor ocupate in magistratura romana la 1 octombrie 2017 era de 7.025 (judecatori si procurori, inclusiv ICCJ).

Dintre acestia, atragem atentia asupra faptului ca 46 de magistrati (25 de judecatori si 21 de procurori) au fost eliberati din functie ulterior, potrivit decretelor publicate in Monitorul Oficial (...) numarul de posturi ocupate fiind in prezent de 6979, in cadrul instantelor si parchetelor din Romania", subliniaza comunicatul citat.

Si se primesc in continuare adeziuni.

"In consecinta, vointa de netagaduit a majoritatii magistratilor, pe care, conform sustinatorilor memoriului, Guvernul Romaniei (din care face parte si Ministrul Justitiei) nu o poate nesocoti intr-un stat membru al Uniunii Europene, converge in sensul inlaturarii oricaror dubii privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii, impunandu-se retragerea sa imediata, Ministrul Justitiei esuand in dezvoltarea unui dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru a imbunatati cadrul legislativ, dupa efectuarea studiilor de impact cuvenite si dupa prezentarea unor motivari serioase si credibile referitoare la modificarile propuse, in scopul modernizarii justitiei, in acord cu Mecanismul de cooperare si verificare", adauga magistratii.

Comunicatul de azi este semnat de cativa dintre initiatorii memoriului:

  • Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti
  • Ionut Militaru, judecator, Curtea de Apel Bucuresti
  • Claudiu Dragusin, judecator, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti
  • Sorina Marinas, judecator, Curtea de Apel Craiova
  • Anca Codreanu, judecator, Tribunalul Covasna
  • Costin Andrei Stancu, judecator, Curtea de Apel Pitesti

Citeste si interviul realizat de Ziare.com cu Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti: Urmeaza ani dificili, sprijinul Comisiei Europene va fi esential

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#memoriu judecatori procurori Legile Justitiei , #justitie