Mai multe instante din tara au intrat luni in greva. Magistratii sunt nemultumiti de salarii

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 20:23
6119 citiri
Mai multe instante din tara au intrat luni in greva. Magistratii sunt nemultumiti de salarii

Instante din mai multe judete, intre care Arges, Valcea si Dolj, au fost in greva luni pentru a cere, printre altele, respectarea independentei sistemului judiciar si implementarea mai multor masuri, cum ar fi inlaturarea discriminarilor salariale, revendicari care se regasesc intr-un memorandum publicat de catre UNJR.

Instante din Arges, Valcea si Dolj au fost luni in greva, solutionand, doar dosarele urgente aflate pe rolul acestora, cum ar fi cauzele cu inculpati in stare de arest preventiv sau la domiciliu, cauze privind masuri preventive, contestatii la executare, executare silita, ordonante presedintiale, ordin de protectie, adoptii sau plasamente.

Initial s-a vehiculat ca la actiune participa aproape mai multe instantele din tara, insa multe au infirmat informatia. Printre acestea se numara Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Judecatoria Cluj, Curtea de Apel Oradea, precum si Tribunalul Vaslui, ai carui reprezentanti au precizat, insa, pentru News.ro, ca vor transmite marti un comunicat legat de aceasta informatie.

Niciun parchet nu protesteaza

Pe de alta parte, Parchetul General a precizat ca niciun parchet din tara nu protesteaza.

In data de 8 septembrie, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a publicat un memorandum legat de "situatia justitiei in 2016".

"Ca urmare a problemelor curente ce afecteaza sistemul judiciar, unele generate si de actiunile ministrului Justitiei Raluca Pruna, asociatiile profesionale ale magistratilor au inaintat spre instantele si parchetele din tara urmatorul memorandum pentru a fi aprobat in Adunarile Generale din perioada 5-16 septembrie 2016", mentioneaza UNJR.

Memorandumul are 17 puncte legate sistemul juridic.

"Justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti. In fata judecatorului cetateanul este egal cu statul", se arata in memorandum,

UNJR cere prin document respectarea independentei justitiei si a instantelor.

"Celelalte puteri trebuie sa asigure o independenta reala a justitiei, lipsita de orice tip de influente, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil si accesibil, suport financiar, logistic si uman suficient pentru o justitie eficienta, moderna si de calitate", se mentioneaza in document.

Totodata, magistratii cer garantarea si respectarea statutului magistratilor, precum si a independentei acestora.

"Garantarea si respectarea statutului magistratilor, independentei acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzatoare si asigurarea unor conditii de munca decente in sistemul judiciar", cer magistratii.

Prin memorandum se solicita si proceduri transparente in ceea ce priveste numirile "in functiile de conducere din Ministerul Public", precum si "eliminarea factorului politic din numirile in functiile de conducere din Ministerul Public".

Magistratii mai cer si "asigurarea unei finantari corespunzatoare bunei functionari a justitiei ca serviciu public", dar si "inlaturarea imediata a discriminarilor in materie salariala".

Prin memorandum se mai solicita "asigurarea unei transparente depline in cooperarea institutionala cu serviciile de informatii, respectarea stricta a cadrului legal si asigurarea unui control jurisdictional si civil efectiv asupra activitatii acestora".

Magistratii mai vor, totodata si "crearea unui corp de politie judiciara sub autoritatea exclusiva a Ministerului Public si crearea prin lege a unei autoritati civile de interceptare, care sa permita respectarea deplina a standardelor CEDO, in privinta garantiilor tehnice si legale".

Memorandumul face si precizari legate de procurori si cere "garantarea independentei functionale" a acestora, "atat fata de Executiv cat si in raport de ierarhia interna, in conformitate cu statutul acestuia de magistrat si de reprezentant al autoritatii judecatoresti".

In finalul documentului, se arata ca "magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune pentru ca aceste solicitari sa fie puse in practica".

Citeste si:
Florin Cîțu anunță că PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu „forțele politice parlamentare, cu excepția AUR” pentru crearea unei majorități
Florin Cîțu anunță că PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu „forțele politice parlamentare, cu excepția AUR” pentru crearea unei majorități
Premierul interimar Florin Cîțu a reacționat miercuri, 20 octombrie, după ce guvernul Cioloș a picat la votul de învestitură din Parlament. Acesta a subliniat că PNL este deschis pentru...
Dacian Cioloș, prima reacție după ce guvernul său a fost respins: „Cei care ne acuză că blocăm găsirea unei soluții au respins azi singura soluție”
Dacian Cioloș, prima reacție după ce guvernul său a fost respins: „Cei care ne acuză că blocăm găsirea unei soluții au respins azi singura soluție”
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat miercuri, 20 octombrie, după ce executivul său a fost respins la votul de învestitură din Parlament, că este ironic modul în care partidele care...
Sursa: NEWS.RO