Mandate de arestare in lipsa pentru trei dintre oamenii de afaceri israelieni cercetati in dosarul lui Remus Truica

Marti, 15 Martie 2016, ora 14:39
1944 citiri
Mandate de arestare in lipsa pentru trei dintre oamenii de afaceri israelieni cercetati in dosarul lui Remus Truica
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Apel Brasov a emis, marti, mandate de arestare in lipsa pe numele a trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni, urmariti penal in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a 47 de hectare in padurea Snagov, in care sunt arestati la domiciliu Remus Truica si Printul Paul.

Judecatorii Curtii de Apel Brasov au emis mandate de arestare in lipsa pe numele lui Silberstein Tal, Shimon Shevez si Benjamin Steinmetz, admitand astfel solicitarea procurorilor DNA, informeaza News.ro.

Instanta a respins insa cererea de arestare in lipsa in cazul omului de afaceri Agavi Moshe.

"Propunerea de arestare in lipsa pentru o perioada de 30 de zile a fost admisa in cazul lui Tal Silberstein, Shimon Shevez si Benjamin Steinmetz. In cazul lui Moshe Agavi propunerea de arestare preventiva a fost respinsa", au anuntat magistratii brasoveni.

Decizia judecatorilor poate fi contestata la instanta suprema atat de cei trei oameni de afaceri, cat si de procurorii anticoruptie in cazul lui Agavi Moshe.

Sedinta de judecata programata pentru luni in acest caz a fost amanata pentru marti dimineata, judecatorii dispunand arestarea in lipsa a celor trei dupa patru ore de discutii.

Procurorii anticoruptie au cerut, joi, Curtii de Apel Brasov, arestarea preventiva in lipsa a celor patru oameni de afaceri israelieni, urmariti penal in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a 47 de hectare in padurea Snagov, in care sunt arestati la domiciliu Remus Truica si Printul Paul.

In decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Brasov au dispus punere in miscare a actiunii penale fata de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si complicitate la spalarea banilor, fata de Shimon Shevez si Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalarea banilor si fata de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infractional organizat in dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa si a 47 de hectare de padure in localitatea Snagov.

Procurorii anticoruptie precizau ca, in conditiile in care de la punerea in miscare a actiunii penale si pana in prezent au facut numeroase demersuri pentru a-i aduce in fata instantei pe cei patru inculpati, iar acestia s-au sustras urmaririi penale, DNA a cerut Curtii de Apel Brasov arestarea preventiva in lipsa a celor patru.

Potrivit procurorilor, incepand cu luna noiembrie 2006, Remus Truica, impreuna cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) si alte persoane, au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de catre Printul Paul Al Romaniei, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor sau institutiilor care detineau aceste proprietati, instigarea si complicitatea acestor persoane la abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare si prin traficarea influentei reale asupra functionarilor publici, se arata in ordonanta de punere in miscare a urmaririi penale.

In schimbul ajutorului lor, suspectii ar fi obtinut o cota parte importanta din bunurile revendicate, respectiv intre 50 si 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Printul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Printul Paul le-a si dat acestora bunurile, pe masura obtinerii lor, in schimbul interventiei membrilor grupului pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucuresti si din alte judete din tara sau asupra judecatorilor. Ulterior, bunurile revendicate au si fost obtinute in mod nelegal.

"De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicati in activitatea infractionala si s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evolutiei si realizarii interesului urmarit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat si gasind impreuna solutiile cele mai economice pentru grup", se mai arata in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

In dosarul extins al retrocedarilor ilegale mai sunt cercetati avocatul Robert Rosu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole, Apostol Musat, primar in Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect in Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar in Primaria Snagov, dar si Teodor Chiriac, director tehnic la Directia Silvica Ilfov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#mandat arestare preventiva Silberstein, #mandat arestare Benjamin Steinmetz , #justitie