Marea evadare a unei elite: Dezincriminarea si gratierea

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 00:00
15790 citiri

Elitele politico-economice dispar greu. In istoria Romaniei retin un singur exemplu in care o intreaga elita sa fi fost stearsa pur si simplu cu buretele, atunci cand comunistii au pus mana pe putere.

In rest, elitele se perpetueaza, chiar daca unele dintre varfurile lor dispar. Chiar si la caderea comunismului, noul regim era condus politic aproape exclusiv de foste elite comuniste (in frunte cu Ion Iliescu), in timp ce mare parte a economiei a intrat pe mainile unor fosti activisti, a unor fosti securisti (mai ales) si a oamenilor conectati la ei.

Mai mult, aceasta elita (folosesc termenul de elita, in sens neutru, sociologic, de grup care detine puterea in domeniile mentionate si are o pozitie privilegiata fata de restul cetatenilor, nu in sensul pozitiv, de "crema" a societatii, esalonul valoric de sus) s-a extins si imbogatit, in primul rand din afaceri facute cu statul.

Dincolo de schimbarile de guverne, oamenii au ramas cu averile si cu puterea pe care oricum au exercitat-o prin rotatie. Cel mai important lucru, au ramas cu libertatea.

Pana cand n-a mai fost chiar asa. Justitia a inceput sa toace "elita", mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Nu intram aici in detalii care nu ajuta discutia de fata, daca a existat sau nu o influenta politica in acest asalt asupra elitei politico-financiare. Cert este ca Romania a fost si este corupta pana in maduva oaselor.

Ce e important este faptul ca elita a inceput sa fie decimata. Incet dupa 2005, mai repede dupa 2010 si in ritm accelerat dupa 2014. Cand dosarele DNA duc la condamnarea a peste 1.000 de oameni pe an, plus completarile de la DIICOT si Parchetul General, deja elita se resimte.

Fosti premieri, o multime de ministri, cei mai importanti oligarhi, foarte multi parlamentari, ca sa nu mai vorbim de directori de agentii, primari, sefi de consilii, afaceristi si asa mai departe au ajuns pe mana DNA.

Au inceput sa-si piarda libertatea, carierele, ba chiar, lucru mai dureros pentru unii, parti din avere. Elita are sentimentul ca este "rasa" in timp real sau macar are teama ca acest lucru urmeaza sa se intample.

O vreme, elita a incercat sa mearga sub radar. Multi s-au retras din prim-plan, ba din politica, ba la Monaco. Unii au incercat sa continue chiar si asa. Prin 2008, era mare problema daca erai urmarit penal, greu puteai sa mai candidezi. In 2012 si 2016, deja candidau si erau alesi condamnati definitiv.

Nici asa nu s-a putut merge la nesfarsit. Condamnarile si trimiterile in judecata curg, agentia pentru recuperarea prejudiciilor are viata si e mai greu sa-ti pitesti averea. Nu mai intra "cativa" mai ghinionisti sau care, in viziunea unora, devin tinte. Risca sa intre aproape toti in malaxor.

Cum sa opresti acest "genocid juridic" al unei elite?

In masa, dintr-o lovitura, ca individual nu prea merge. Adoptarea celor doua ordonante (cea cu gratierea transformata in proiect de lege intre timp) era SINGURA CALE DE SALVARE A ELITEI POLITICO-ECONOMICE DIN ROMANIA.

Nu doar din PSD si ALDE, ci si din UDMR, PNL sau PMP. USR e singurul partid care n-are membri de salvat.

Fara aceste instrumente, o justitie care ramane in cam aceleasi linii de astazi va continua sa spulbere mari parti din elita. Nu pe toata, nu sunt anii '50 (si, ca sa fim corecti, o asemenea comparatie este cel putin nelalocul ei).

Nu exista un moment mai potrivit: O putere cu o sustinere foarte mare, crestere economica, mariri de pensii si salarii, plus reduceri de taxe. Iarna. Daca n-o faci acum, cand s-o faci?

Nu exista o alta cale pentru faptele DEJA COMISE. Da, poti schimba procurori si legi de functionare PENTRU VIITOR, insa e greu sau practic imposibil sa scapi PENTRU CE AI FACUT IN TRECUT. In masa, cu toti aliatii politici si mediatici, sponsorii de partid, oamenii de incredere, chiar imposibil.

Problema acestei elite este faptul ca o buna parte a societatii nu este de acord cu asa ceva, iar asta s-a vazut. Este greu acum ca gratierea si dezincriminarea, chiar intr-o forma mult diluata, sa fie adoptate de Parlament sau sa intre in vigoare intr-o alta forma. Dar nu imposibil. Deloc imposibil. Asa cum am spus, este vorba de salvarea unei intregi elite politico-economice. Nu e putin lucru.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#elite Romania, #politicieni corupti, #politicieni probleme justitie , #justitie