Marea suparare a infractorilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Iunie 2014, ora 13:31
7689 citiri
Marea suparare a infractorilor (Opinii)

Lui Cristian Cioaca - condamnat la 15 ani si 8 luni de inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte aplicate sotiei sale, Elodia Ghinescu - ii este rusine ca traieste in Romania. "Mi-e rusine ca traiesc in Romania (...) V-am pupat! Asta nu se termina aici!", le-a spus Cioaca jurnalistilor. Dreptul lui, desigur.

Eu, dimpotriva, cred ca sentinta aceasta este un motiv de mandrie pentru Justitia din Romania. Pentru ca ea creeaza un precedent de importanta capitala: pentru prima data in istoria Justitiei din Romania este pronuntata o condamnare fara sa existe cadavrul, arma crimei sau marturisirea condamnatului.

Nu stiu daca sentinta primita de Cristian Cioaca este prea aspra, dupa cum pretinde avocata lui, sau este prea blanda, dupa cum sustine familia victimei. Vom vedea din motivarea sentintei de ce instanta a schimbat incadrarea juridica din omor calificat in lovituri cauzatoare de moarte.

Dar este cert ca, prin condamnarea lui Cristian Cioaca, doua instante din Romania au dat o lovitura grea mitului crimei perfecte. Toti cei tentati sa creada ca pot pune asa ceva la cale ar trebui sa-si aminteasca soarta lui Cioaca, zambetul lui sfidator de om convins ca nu poate fi prins. De aceea, hotararea reprezinta o piatra de hotar in jurisprudenta romaneasca.

Si este cu atat mai important acest efect psihologic, cu cat vorbim despre un caz intens mediatizat. Iata ca si Dan Diaconescu a ajuns sa faca un lucru bun, prin lansarea, din cu totul alte motive desigur decat preocuparea pentru Justitie, a povestii avocatei disparute. Daca dupa toata tevatura Cioaca scapa, cu siguranta ca am fi avut exact un efect invers.

Dar nu pot sa nu constat ca dl Cioaca nu duce rusinea singur. Si Adrian Nastase a facut o declaratie asemanatoare din inchisoare: "Justitia mi-a oferit un concept de moarte civila. M-am gandit, la un moment dat, sa renunt la cetatenia romana, insa am inteles ca nu pot face o asemenea cerere fiind in detentie". Si dl Nastase e asadar suparat pe tara in care a fost condamnat pentru fapte de coruptie.

Ei bine, mie chiar supararile acestea ale infractorilor condamnati dupa procese publice, pe baza de probe, a unei proceduri clare, imi dau sperante. Ar fi foarte bine ca Romania sa ajunga tara in care infractorii se simt extrem de nefericiti, nesiguri, amenintati, tara de care le e rusine sau pe care vor sa o paraseasca. Bine ar fi sa o si faca. Cat mai multi si pe cat posibil preventiv, adica inainte de a comite infractiunea.

Prea mult timp am trait in tara infractorilor fericiti pentru ca nefericirea lor sa nu fie un semn de sanatate a Justitiei.

Dupa cum un semn de sanatate este si legea care ii lasa fara pensii speciale pe magistratii care vor fi condamnati pentru fapte de coruptie.

Asa cum este Florin Costiniu, condamnat in dosarul Voicu, pentru fapte comise in calitatea de magistrat, dar ramas cu pensia de peste 10 mii de lei pe luna. Si va ramane cu ea, pentru ca legea nu retroactiveaza. Se va aplica insa altor magistrati.

Am auzit tanguirile celor care spun ca nu e drept sa-i iei omului pensia, pentru care a muncit o viata. Pedeapsa pentru coruptie nu e pierderea pensiei, nu-i asa? Nu-i asa. Pentru ca vorbim despre o pensie speciala, independenta de contributia la asigurarile sociale, egala cu ultimul salariu, recompensa pentru activitatea de magistrat si o garantie pentru integritatea magistratului. Daca acesta s-a dovedit corupt, de ce sa mai primeasca bonusul?

Un initiator al reglementarii care ii recompensa astfel pe magistrati spunea ca nu si-ar fi imaginat ca un judecator poate comite asemenea fapte. Eu cred ca altceva nu si-au imaginat. Ce nu si-a imaginat nici Cioaca, nici Nastase - ca vor exista vreodata prinsi si condamnati.

De la criminal, la corupt, iata ca numarul imunilor se restrange. Creste cel al infractorilor rusinati ca traiesc in Romania, ceea ce e foarte bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#condamnare Cioaca Elodia, #Cioaca rusine Romania, #Nastase cetatenie romana, #pensii magistrati condamnati , #justitie