Ziare.com

Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 12:30

   

Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu
Cand deschizi usa recastigarii de catre politic a dreptului de decizie asupra justitiei, prin modificarea Legilor Justitiei, supui Romania unui risc, in primul rand de suspendare a fondurilor europene, si semnalele sunt cat se poate de severe. Iar o eventuala suspendare a presedintelui ar avea efecte devastatoare, inclusiv in relatia cu NATO, afirma fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu in mandatul caruia au fost adoptate cele trei legi in 2004.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, fostul ministru a dezaluit culisele adoptarii acestor legi decisive pentru intrarea noastra in UE.

Principalele declaratii facute de Cristian Diaconescu:
  • Legile Justitiei au fost adoptate in 2004 si au reprezentat practic argumentul pe baza caruia Romania a reusit sa inchida capitolul Justitie si Afaceri Interne. Principala dificultate care trebuia depasita era legata de rolul politicului fata de sistemul judiciar.
  • Adrian Nastase a primit mesaje explicite, si le-a inteles, in legatura cu modul in care trebuie abordata politic in plan intern aceasta problema. Si cei din Parlament au inteles miza.
  • Ministrul Justitiei a fost introdus in numirea procurorilor de Guvernul Tariceanu. Conform formei initiale a legii, MJ ramanea doar cu aspecte administrative.
  • Faptul ca am fost din nou trimisi la Comisia de la Venetia e un semnal clar.
  • PSD e in degringolada, nu intelege mecanismele relatiei dintre noi si parteneri si pleaca de la premisa ca indiferent cum ne comportam in tara, garantiile de securitate si sprijinul financiar vor veni.
  • A treia suspendare a unui presedinte ar avea un efect devastator in UE si NATO. O tara cu care nu se poate coopera devine nefrecventabila.
  • Situatia profita Rusiei, este o oferta in sensul politicii promovate public de Moscova: destabilizarea UE si NATO.
  • Faptul ca ar exista o institutie parastatala care lupta cu PSD este o aberatie.
  • M-a intrebat recent un diplomat strain: "am vazut ca aveti o lupta intre stat si stat. Cu care dintre state sunteti in UE si NATO?" Este un raspuns pe care trebuie sa-l dea PSD.

Desi sunt considerate legile Monicai Macovei, legile justitiei, aflate acum sub un asalt sustinut, au fost adoptate in mandatul dvs de ministru al Justitiei. Care a fost substratul demersului?

Au fost adoptate in 2004 si au reprezentat practic argumentul pe baza caruia Romania a reusit sa inchida capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Principala dificultate care trebuia depasita era legata de rolul politicului fata de sistemul judiciar. Din lectura atenta, tehnica, a acestor legi, se poate vedea ca dezideratul a fost ca actul de justitie sa fie independent, executiv doar in raport cu legea.

Aceasta solicitare a existat pentru toate statele post comuniste cu sisteme judiciare aflate de zeci de ani sub control politic, unde reflexul de supunere la decizia politica era periculos. Toate statele care au devenit membre ale UE in 2003 au un CSM cu atributiuni oarecum similare, o institutie care trebuie sa fie cu mult mai puternica decat in Germania sau Franta.

Am avut in acea perioada un consilier francez si unul german, am avut evaluarea aproape permanenta a Bancii Mondiale. Proiectele de legi au fost evaluate de Comisia de la Venetia, si, datorita unei relatii personale, au fost discutate si la CEDO.

Cine detinea presedintia UE?

Olanda. Olandezii, calvinisti, foarte meticulosi, aveau in vedere o justitie reala pentru toti cetatenii, care sa se conduca si sa se reprezinte prin ea insasi, un statut al magistratilor, care sa le asigure independenta, si limitarea ingerintelor ministrului Justitiei (MJ). Acestea erau aspectele de principiu care tineau de negocierea politica.

Cum erau numiti procurorii-sefi in varianta adoptata in 2004?

Simetric cu ceea ce se intampla la ICCJ. Adica CSM propune, presedintele numeste.

Deci MJ nu avea niciun rol. Cine l-a introdus in pozitia cheie de detinator al propunerii?

In 2005 - 2006, Guvernul Tariceanu, printr-o initiativa legislativa de modificare a legii. Conform formei initiale a legii, avand in vedere atributiile extinse ale CSM, MJ ramanea doar cu aspecte administrative, adica bugetul care presupune o negociere eminamente politica.

Cum au decurs atunci discutiile? In 2004 era totusi Guvernul Nastase, nu chiar cel mai pro-justitie din istoria Romaniei.

Eram intr-o situatie limita. Daca se adopta alta varianta, inchiderea pana in decembrie a dosarelor de integrare ar fi esuat, iar integrarea se amana sine die.

Miza era formidabila. Adrian Nastase a primit mesaje explicite, si le-a inteles, in legatura cu modul in care trebuie abordata politic in plan intern aceasta problema. S-au primit garantiile necesare din plan extern ca mergand pe acest drum capitolul atat de disputat si sensibil va fi inchis.

Si cei din Parlament au inteles miza. Stiu ca acum pare straniu, dar in acea perioada iata ca s-a reusit.

N-a cracnit PSD?

Au existat in partid probleme, erau colegi care spuneau ca MJ a ramas doar cu gestionarea maturilor din minister. Dar aveau de ales: acceptati legile asa cum sunt si cum le-am agreat, iar dezideratul dvs va fi realizat sau doriti mai multe atributii pentru MJ, dar sacrificati integrarea europeana.

Dar proiectele actuale par sa sporeasca puterile MJ si ale politicului.

Evident.

Si care e acum alegerea?

Avem o varianta agreata de toti partenerii nostri, de institutiile tehnice implicate in proces si, de partea cealalta, o propunere venita din mediul politic in contra variantei agreate. Politicul supune Romania unui risc.

Faptul ca am fost din nou trimisi la Comisia de la Venetia e un semnal clar. Timmermans stie foarte bine care sunt dificultatile, problemele si parcursul Romaniei in raport cu sistemul judiciar.

Va aduceti aminte ca MCV avea initial o clauza de salvgardare care urma sa fie prelungita sau nu in 2009, cand numai Olanda a mai avut rezerve privind epuizarea clauzei. Si, ca ministru de Externe, am avut atunci o discutie in Parlamentul olandez.

Propunerea guvernului olandez de prelungire a clauzei a fost semnata din partea Ministerului Afacerilor Europene de Franz Timmermans.

Olandezii spuneau ca au citit cu mare atentie toate rapoartele si evaluarile privind Romania si nu sunt convinsi ca Romania si Bulgaria ar trebui, intr-adevar, sa fie scoase din discutie. Si nu era vorba despre partidul de extrema. Sunt tari in care expertiza prevaleaza in dauna interesului politic, oricat ne-am imbufna.

Discutia din Parlamentul olandez a durat 12 ore, o voi tine minte toata viata.
La final au convenit sa respinga solicitarea guvernului olandez si sa dea mandant lui Timmermans sa sustina ridicarea clauzei de salvgardare.

Daca Timmermans e cel mandatat de Junker sa discute cu tarile cu probleme si el face trimiterea la Comisia de la Venetia, a nu respecta un astfel de semnal mi se pare contraproductiv. Eu i-as sugera, cu tot respectul, presedintelui, sa sesizeze el Comisia de la Venetia.

Chiar daca nu se umbla la atributiile presedintelui?

Asta arata a negustorie interna. Cand deschizi usa recastigarii de catre politic a dreptului de decizie, supui Romania unui risc.

Care?

Franta, Germania, Suedia si Italia au propus in vara un sistem de legare a fondurilor de coeziune de functionarea statului de drept. Daca cei care le primesc nu le folosesc corespunzator, ele sa poata fi blocate. Tema a fost amanata pana dupa alegerile din Germania si sigur va fi reluata.

Cand s-a negociat acordul cu FMI a aparut in discutie ideea sa acceptam in conditionalitati, expresis verbis, si MCV.

Ceea ce ei doresc sa modifice acum a fost agreat cu UE si ea va trebui sa decida daca ceea ce a stabilit atunci mai e sau nu valabil.

Cum sunt semnalele?

Cat se poate de severe. Daca priviti raportul MCV, toate semnalele negative sunt legate de factorul politic. Exista deficiente de functionare a sistemului? Sigur ca da, dar ele trebuie reparate fara afectarea fondului.

Deci, ce ni se poate intampla daca Legile Justitiei sunt modificate in sens invers celor convenite in 2004? Doar blocarea fondurilor sau si o eventuala suspendare a dreptului de vot ca in cazul Poloniei?

Polonia si Ungaria sunt acum la dispozitia CE, care va pune cand va dori pe ordinea de zi a Consiliului problema suspendarii. Deciziile se iau cu majoritate calificata, 2/3. Doua-trei state puternice au mai reusit sa polarizeze o decizie care nu era neaparat anticipata.

De ce sa cream o vulnerabilitate pentru a vedea ce se intampla dupa aceea?

Este important faptul ca nu discutam doar de o investigatie interna, ci de una a organismului european insarcinat cu investigarea fraudelor cu bani europeni, OLAF?

Birocratia europeana are un principiu sacrosant: cand ai o institutie constituita care ia o decizie, nu mergi politic impotriva acelei decizii. Ar fi absolut imprudent sa te astepti ca UE sa isi contrazica propriile institutii in favoarea Romaniei.

Cum gandeste PSD in acest moment?

Am senzatia ca nu inteleg mecanismele relatiei dintre noi si parteneri si pleaca de la premisa ca indiferent cum ne comportam in tara, garantiile de securitate si sprijinul financiar vor veni.

PSD-ul vechi, pus in fata unei alegeri impotriva propriei firi, a inteles pericolul major si s-a adecvat unui raspuns pe care nu l-a dorit. Dar a inteles ratiunea politica.

Ar merge spre o noua suspendare a presedintelui?

E o decizie politica pe care o contempla.

Si care ar fi efectul celei de-a treia suspendari a unui presedinte al Romaniei?

Devastator. Ar arata ca nu suntem o tara cu institutii solide, cu o asemenea tara nu se poate coopera deci devine nefrecventabila. Asta inseamna ca nu mai e asociata la nicio decizie, ramane doar cu placuta pe masa. De-abia atunci devii subordonat.

Si pe zona NATO?

Si acolo se poate complica situatia. In domeniul securitatii sunt state care isi nationalizeaza politicile, in frunte cu SUA. Presedintele Trump spune: cat contribuim fata de ceea ce primim?

Daca asa stau lucrurile e greu de indentificat in Romania macar intentia de a tine tara stabila. Intr-un fel se apara o tara stabila si in alt fel una care aluneca. Ideea de a suspenda comandantul suprem si de a bloca institutia unde se inchid proiectele de securitate este un semnal fata de care in general statele partenere iau o pauza. Totul se pune pe stand-by pana cand se rezolva problemele interne.

Profita Rusia de o asemenea situatie?

Este o oferta in sensul politicii promovate public de Moscova: destabilizarea UE si NATO. Suntem si stat de frontiera.

Ati fost ministru al Justitiei si de Externe. Ati fost sef al cancelariei prezidentiale. Exista statul paralel pe care il acuza Dragnea si PSD?

Cred ca ei se refera mai degraba la stat in stat. Exista, mai ales au existat, persoane care in exercitiul functiei au comis abuzuri, care au folosit mandatul institutiilor de o maniera extinsa fata de responsabilitati.

Dar nu a existat nicio institutie sau persoana care sa fi mers impotriva intereselor Romaniei. Au existat erori, dupa cum au existat gesturi si decizii exceptionale care au impins Romnaia inainte, dar faptul ca ar exista o institutie parastatala care lupta cu PSD este o aberatie.

Atunci cand PSD era intr-un moment de criza gasea explicatii cu mult mai rationale decat acum.

Degringolada?

Asta e cuvantul. Sunt atitudini asa-zis politice care, dupa parerea mea, vin din inconstienta. Am vazut politicieni cu pozitii in stat care cer expluzarea unor ambasadori. Nici macar intre state aflate in conflict fundamental nu s-a pus o asemenea problema. Asa cum in chestiuni grave partenerii ne iau in serios, ne iau si in asemenea chestiuni. Asemenea afirmatii nu pot fi omise.

M-a intrebat recent un diplomat strain: "am vazut ca aveti o lupta intre stat si stat. Cu care dintre state sunteti in UE si NATO?" Este un raspuns pe care trebuie sa-l dea PSD.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28082 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
78 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

degringolada vazuta ca primitivism politic mai poate fi acceptata,

dar aceeasi degringolada citita ca convingere politica, exact ce face acum pesedeul demo, ne cam pune capac: astia suntem si n-ai ce sa faci, out please, another question.. bucuria baronilor si a vatafilor damboviteni surghiuniti de lege, muicaaaaaaaaa!

 
 

 

O intrebare- Ce recomanda MCV in privinta magistratilor

Care cautioneaza demiterea Guvernului , schimbarea majoritatii parlamentare si eventuale alegeri anticipate?
Ca eu am citit MCV , m-am speriat de prevederile abuzive si nedemocratice , dar nu am gasit nimic despre situatia in care 2 membri CSM si Procurorul Sef DNA il asculta pe liderul opozitiei prezentand demersurile pentru succesul motiunii de cenzura.
Iar daca depunem plangere la CSM pentru incalcarea legii 303/2004 art. 9 , plangerea o judeca TOCMAI membrii CSM impotriva carora se depune plangerea !

 
 

Ziare.Com by DNA via Cipru

Vai, se modifică legile justiției, prima consecință fiind scumpirea micilor! Mai mult, ne dau afară din UE și NATO. Pe bune măi propagandiștilor? Ce vă doare pe voi cel mai mult este DNA care nu o să mai poată ancheta judecătorii, aceasta este marea nemulțumire!
P.S. Domnule Diaconescu, de ce v-ați retras din cursa pentru președinția PSD in anul 2010?!?

in concluzie: totul tine de extern, daca masurile

dau sau nu bine la UE si NATO... au aia niste interese... sa nu care cumva sa existe vre-un procuror cu lesa-n tara... lesa se tine de la brucsel... la nevoie sa poata fi trasi de...

Voi nu vreti sa respectati nici Constitutia si

...va aruncati in bratele cui va convine, de pe afara. E doar galagia de voi, caci logica va lipseste cu desavirsire.

Tovarase Magdalena Valentina Feru, de ce cand nu aveti

argumene veniti cu manipulari si intoxicari de tip securist, cum ar fi: "Nu mai zic de redevente - cadou ,privatizari-cadou,forta de munca tot cadou,piata de desafacere-cadou".

Tovarase Feru, daca nu va este cu suparare, va adresez si dv intrebarile pe care le-am adresat si altora, iar raspunsul a fost de genul: “ba pe-a ma-tii". Dupa ce raspundeti la ele, cu date si documente si nu cu manipulari, pe urma puteti veni sa ne tineti lectii.

Iata cateva intrebari:

- cine a distrus economia si instrainat resursele tarii (petrol, gaze, paduri etc)?

- cine va impiedeca si v-a impiedecat sa mariti redeventele si nu accizele?

- de ce nu ati pus in codul fiscal directiva UE privind interzicerea externalizarii profitului multinationalelor?

- de ce nu a denuntat ABUZATUL statul paralel cand facea afaceri cu Lenuta?

- de ce nu publicati listele cu cei care au avut credite la Boncorex si nu le-ai mai inapoit?

-cine l-a decorat cu Steaua Romaniei in Grad de Cavaler pe Gerald Schweighofer ca sa ne taie padurile si pentru contributii la dezvoltarea afacerilor austriece in Romania?

DDC 0531(1)

Nu cred ca justitia (ca sa ne referim doar la ea, desi nu este vorba doar de justitie) isi poate asuma riscul de a merge pe o alta cale in afara de cea a consolidarii sistemului bazat pe principiile statului de drept si nici nu exista semne in acest sens(vezi sustinerea magistratilor pentru respectarea principiilor statului de drept). Pe masura ce se consolideaza sistemul, va deveni tot mai evident pentru toata lumea ca in Romania lucrurile sint sub control. Este important ca lucrurile sa fie abordate in spiritul respectarii principiilor statului de drept, al respectarii legii in litera si spiritul ei, dar ENERGIC. Complexitatea si gravitatea situatiei impun aceasta abordare. Sistemul judiciar trebuie sa fie extrem de corect dar si extrem de energic.

In aceste conditii severitatea reactiilor din exteriorul tarii, cel mai probabil va fi moderata, adica de natura sa atraga atentia asupra situatiei din Romania, fara insa ca acestea sa faca parte dintr-un fenomen de panica instalata ca urmare a constatarii existentei unei situatii scapate de sub control.

Ca urmare a starii exceptionale care exista in Romania acum pot avea loc mai multe evolutii, care necesita citeva precizari:

1. Intregul personal militar si al sistemului judiciar trebuie sa ia nota de aceasta situatie si trebuie ca, in baza juramintului depus fata de tara, sa fie pregatit sa inteleaga si sa adopte masurile necesare pentru restabilirea fundamentelor ordinii constitutionale, democratiei constitutionale si statului de drept.

Acest lucru insemna ca pot aparea situatii exceptionale care vor avea solutii exceptionale. Printre aceste solutii poate sa fie si abrogarea sau suspendarea unor acte normative, in unele cazuri, cu titlul exceptional, chiar cu efect retroactiv. Desigur, se va face tot posibilul ca asemenea masuri sa fie luate cit mai rar cu putinta, acest "rar" insa fiind direct dependent de numarul situatiilor in care exista acte normative cu efecte negative critice.

Ca urmare a faptului ca, in urma unor actiuni care contravin Constitutiei Romaniei si principiilor statului de drept, unele institutii ale statului si-au pierdut autoritatea conferita de constitutie, unele acte normative pot fi abrogate sau suspendate, chiar si cu efect retroactiv, daca consecintele acestor acte normative sint extrem de grave.

Domnule Cristian Diaconescu, regret profund...

...absenta domniei voastre la ultimele alegeri prezindentiale, prin inlocuirea de catre Herod a candidaturii domniei voastre in favoarea lui Salome dansatoarea din bburicc.
V-am indragit intotdeauna discretia, spiritul, blandetea si ce inseamna personalitatea dolniei voastre, oh, cat de inadecvata lumii de hoitari in care va petreceti veacul, despre care Baudelaire stie ce spune in versurile sale :
"Dar printre serpi, pantere, maimutze, vulturi, scorpii si monstrii ce se zbat,
Se taraie, rag, urla, sporind neancetat in noi menajeria naravurilor rele,
E unul si mai rau, mai slut din fire, desi nu se zbate, desi nu-i zgomotos,
El ar distruge lumea intreaga bucuros si-ntr-un cascat s-ar prinde sa-nghit-o omenire :
Uratul e ! Cu lacrimi in sila revarsate, viseaza esafoduri, fumand nepasator,
Pe monstr-acesta-l stii, o, cititor, tu, cititor fatzrnic, tu, semenul meu,
Frate !"

Vietuind aceasta menajerie a lighioanelor, in acest Jurasic Parc din care se scapa doar cu fuga, binecuvantare ne este efortul acestui Mandru si fara echivalent in Istorie, al fratiei Europeene, fara de care am fi avut drept pastor un fals profet al mlastinii Guyaneze, un Jim Jones al sinuciderii colective, ca la Johannestown :
Intai copiii, apoi ceilalti.
Recte, "De la al cu tzatza-n gura, Pan' la al cu barba sura".
Sau copiii la urma ideologiei, asa, a la Gobbels.
Trage Europa de noi ca de caine mort, se infinge-n ham ca maggaru-n panta, sa ne scoata hardughia de tzara din rapa si glodul in care ne-au varat surugii, talharii de diligente si trenuri, vajnicii nelernici ai democratiei originalizante.
Suntem istoriceste intr-o continua inadecvare :
"Era pe cand nu o vedeam, azi o vedem si nu e"

Cariceanu

A fost intotdeauna in fruntea deciziilor tip psd. E un obsedat , cum bine la caracterizat președintele johannis, cu mari bube produse atunci cand era purtătorul de tucal al marilor corupți din istoria țării. Asta se vede și din faptul ca a avut 6 neveste nesatisfăcute. Aceasta eronotamanie il face un om slab, ușor șantajabil.

DDC 0531(2)

In situatia exceptionala creata/existenta acum, autoritatile in cauza, isi exercita atributiile in conditii neclare, in care legislatia actuala nu poate oferi solutii decente si rapide (o tara si situatiile care apar nu pot asteapta dupa cit de bine si repede functioneaza niste legi imperfecte si depasite de situatile reale, mai ales cind aceste situatii pun in pericol securitatea nationala(vezi parlament, guvern, CCR)). Avind in vedere ca aceste institutii inca functioneaza, desi, conform principiilor statului de drept ele ar trebui sa fi fost decazute complet din orice drept juridic si intregul mecanism resetat(membrii acestora inlaturati din functii si realesi, renumiti etc.), lucru care insa nu e prevazut de legislatie pentru situatia in care parlamentul e controlat de un grup infractional organizat, aceasta resetare, are si va avea loc in continuare gradual, intr-un mod atipic/neobisnuit pentru o tara democratica si neobisnuit pentru un sistem juridic in parametri de functionare decenti.

Situatia juridica exceptionala insemna ca institutiile decazute din drepturile lor constitutionale, care inca emit acte normative, fie ies/vor iesi... juridic din functie, fie vor reveni la normalitatea impusa de principiile statului de drept, in loc de eficient/relativ imediat/relativ rapid(in baza legii), asa cum este normal intr-un stat de drept, in mod atipic si gradual.

Aceasta situatie, in mod evident creeaza complicatii juridice majore legate de legalitatea actelor normative emise de aceste institutii. Situatiile interne si externe, evolueaza, deci nu asteapta pina cind criza din Romania se rezolva din punct de vedere juridic, iar anularea completa a tuturor actelor normative emise de aceste institutii, ar produce efecte negative importante, efecte care nu sint acceptabile pentru ca dauneaza interesului public/national.

In scopul respectarii interesului public/national, atit ca urmare a tranzitiei atipice/graduale, de la institutii decazute din drepturile constitutionale la institutii care functioneaza normal intr-un cadru legislativ clar, cit si ca urmare a consecintelor negative a abrogarii/suspendarii tuturor actelor emise de la declararea decaderii din drepturi a acestor institutii, doar unele dintre actele normative emise de institutiile decazute din drepturile constitutionale, vor fi abrogate/anulate, pe baza de motivare, motivare care va tine cont, in mod pozitiv si constructiv, de dezbaterea publica, opiniile specialistilor si de principiile statului de drept.

Fonduri niciodata accesate- Cat costa dreptul la reprezentare

Care asigura dreptul la auto-determinare al cetateanului si dreptul poporului la suveranitate?
Nu mai zic de redevente - cadou ,privatizari-cadou,forta de munca tot cadou,piata de desafacere-cadou. Nu.
Va intreb cat costa in bani ca sa renuntati la dreptul de a vota? Ca asta inseamna sa aplicam recomandarile MCV- dictatura cu fata umana pentru unii si abrogarea Constitutiei.
Care e pretul in bani?Ca oamenii au murit exact pentru dreptul de a vota.

 

Va rog eu, nu mai veniti sa ne dati lectii. Suntem si noi

capabili sa discernem adevarul de minciuna si binele de rau. Dumneta te crezi detinatoarea adevarului?. Dumneata chiar crezi ca noi nu suntem capabili sa gandim?. Nu facem parte din acea parte de 2/3 din populatie care se uita la televizor si au venituri ale familiei sub 2000 de lei. Invartiti fara nici o noima tot felul de concepe: constitutie, democratie, drept de vot, suveranitatea poporului ect, ca si cum ati pune si mare pret pe ele.
Nu doamna, politicienii si partidele lor politice nu au nici un fel de doctrina. Singurul ideal al politicianului este BANUL.Toti care bat cararile spre sedile partidelor au un singur gand: BANUL. Se gandesc cum sa se capatuiasca fara munca, ce post bugetat si bine platit sa ocupe, ce smenen sau afacere oneroasa sa faca, pe ce posturi isi pot promova nevestele si copiii. Sunt pasari rare cei care s-au dus in politica cu gandul sa faca ceva pentru comunitate, iar pe aceia i-ati exclus din partid asa cum ati procedat cu primarul din Ciugud, unul din cei mai buni primari din tara. Voi aveti nevoie de slugi incompetente, nu de oameni zdraveni la cap.
Voi va dclarati partid de stanga, partidul nevoiasilor. Cata ingratitudine!. Voi cu averi fabusoase si facute partazitand societatea, voi care va deplasati cu cele mai scumpe masini sau cu elicopterul (5000 de euro este o suma mica pentru mine, declara ABUZATUL), voi care aveti yachturi de lux si case de vacante prin toate paradisurile lumii, voi veniti si plangeti pe umarul saracilor?. Cata ingratitudine!. Nu va crapa obrazul de rusine sa veniti sa ne tineti lectii?.

ei nu cunosc rusinea basil, au ales sa traiasca

intr-o realitate paralela si profund duplicitara raportat la realitatea care este. Specia asta de activisti nu cunosc bucuria, satisfactia decat daca musai umilesc pe cineva, simplu; aproape ca o curiozitate a naturii in prezent. Dar fac parte din natura umana, totusi.
Nu pot fi invinsi, convinsi sau controlati, pot fi doar atent tolerati si cu grija comasati in medii diferite, pentru ameliorare, atat.

OK!

Dar, ce spuneți este caractestic intregii CLASE POLITICE.
Adică, celor care ne-au reprezentat și administrat treburile statale, chiar din decembrie 1989. De la partidele de inceput, la cele de azi, ce au făcut și fac parte din procesul putere-opoziție, la cele de azi: PSD, PNL, ALDE, PMP, USR.
A prezenta lucrurie negative ca și cum le regăsim numai in curtea PSD-ului, este cu siguranță o acțiune destul de neconstructivă, dand să se creadă că dacă scoatem de pe scena politică, cum necum, numai PSD-ul, ca el fiind singurul făptaș. PSD-ul pare mai vinovat, pentru că-i mare cat celelelalte la un loc, ba chiar mai mare. Să ne amintim numai cum Traian Băsescu, cu al său PD-L, se afișea destul de "afiliat și asociat", cu marile firme de construcții și drumuri, pe care le "mobilizau", după cum aveau "nevoie", la acțiuni de "muncă voluntară". Ca exemplu: ***ățarea de gunoaie a terenurilor particulare din jurul centurii Bucureștiului. Tot aceștia, dacă ar fi atat de patrioți, ar face-o și acum...dar "gașca" asta nu mai este la putere. Ce este nou, este numai că nu mai fac nici măcar opoziție. Fac inschimb STRADA, cică sub marcă nouă - PNL și USR, pe o "platformă" nouă...
Toți, in schimb, se agață de putere, sacrificand cu bună știință,atat țara cat și pe romani, deși știu că sunt "pierduți și depășiți de situație" și că salvarea Romaniei și romanilor, este una singură - un mediu politic, economic și social, ce să permită, cu adevărat, acele libertăți, care să permită venirea și instalarea PRIMĂVERII, in simțămintele, gandurile, vorbele și acțiunile noastre. Numai intr-un asfel de mediu,GHIOCEII vor incolți, răsare și vor umple campurile și după ei toate, ca flori și plante de cultură. Vedem așa ceva, la oricare din aceste partide, sau chiar măcar de la Președinte? Orice "lupă" mi-aș pune, văd un singur lucru - OAMENI NEPOTRIVIȚI, pentru funcțiile ce le ocupă și fără a avea catuși de puțin insușiri și competențe de oameni politici și de stat. Se vede de la o poștă in ce fac, in ce promovează ("tinerii liberali" și "tineri pesediști", ca să nu mai zic de cei "pemepiști" și mai ales "useriști"...), dar mai ales in nivelul mare de sărăcire, lipsă de morală și etică, din societate, in care foarte mulți dintre noi nu mai intrevăd nici o posibilitate de schimbare și asta datorită CLASEI POLITICE, care ne-a consumat aiurea toată "muniția", ba mai mult, ne-a și supraindatorat, numai și numai de a promova, conduce și duce războiul roman contra roman...

UNIȚI ȘI IMPREUNĂ, SĂ FACEM ROMÂNIA BUNĂ!
NOI, CU NOI!

Guvernari ale mafiei PSD

Sa enumeram guvernarile mafiei PSD :
1990 - 1996 - Roman + Vacaroiu (6 ani)
2000 - 2004 - Adrian Nastase (4 ani)
2012 - 2017 - Ponta + Dragnea (fara 2016) (5 ani)
Mai adaugam :
1996 - 2000 - Ciorbea - actual catel al mafiei PSD+alde (4 ani)
2004 - 2008 - Tariceanu - actual catel al mafiei PSD+alde (4 ani)
2008 - 2009 - Boc + mafia PSD (1 an)
2015 - 2016 - Ciolos votat de mafia PSD+alde majoritara in shparlament (1 an)

Daca facem un calcul observam ca mafia PSD a guvernat Romania direct sau prin slugi 25 de ani din cei aproximativ 28 de ani din 1989 pana astazi.

madalena

intreaba-l pe dragnea tariceanu voiculescu nastase ,stapanii tai , unde sunt fondurile ,unde sunt bamii.

intreaba-l pe mitrea nastase nicolaiciuc unde au disparut 500 000 000 de euro ,bani din programul de preaderare pt dezvoltarea CFR .
vezi pe la nastase unde e petromul ,cu tot cu redevente .

vezi pe la tariceanu si voiculescu unde sunt rafinariile si rompetrolul.

vezi la aia din teleorman cum le a furat dragnea dreptul la o viata mai buna
intreab-o si pe udrea cocos videanu .....si multi alti hoti nestiuti nepopularizati care rad de noi din monaco ,brazilia ,madagascar .....

dragnea ,iordache , tudose si pesedeaua au adus romania atat de jos ca ..... si bulgarii se uita de sus la noi.

si mai dtplm

DDC 0531(3)

In conditii exceptionale/atipice pentru un sistem legislativ si juridic normal, abrogarea sau suspendarea efectelor unor acte normative, va putea avea efecte retroactive atit in baza faptului ca au fost emise de autoritati decazute din drepturile constitutionale, cit si in baza faptului ca, respectivele reglementari au contravenit si contravin, in mod vadit, interesului public/national si securitatii nationale.

Efectele retroactive ale abrogarii/sau suspendarii unor acte normative, va putea avea loc, fie de la data emiterii lor, fie de la un moment ulterior, a carui stabilire va trebui sa fie conforma cu si prielnica respectarii principiilor statului de drept si interesului public/national.

Utilizarea principilului actiunii consecintelor retroactive nu va fi folosita, decit in situatii exceptionale, in care, producerea efectelor unor acte normative, are consecinte extrem de grave si daunatoare interesului public(de exemplu: amenzi aplicate abuziv unor agenti economici sau persoane prin acte normative care incalca principiile statului de drept si pentru care nu s-au realizat studii de impact, legi care privesc economia care produc sau au produs consecinte dezastruoase care trebuie sa inceteze imediat pentru restabilirea echilibrului economic, eliberarea prin acte normative abuzive a unor detinuti, fie condamnati pentru cazuri de coruptie, fie in numar prea mare, caz in care eliberarea lor brusca reprezinta un pericol social semnificativ, blocarea prin legi abuzive a unor procese penale privind cazurile de coruptie, incetarea actiunii unor acte normative sau parti de acte normative, care fac ca Romania sa plateasca amenzi zilnice care vaduvesc bugetul statului de sume importante etc.).

In acest sens este important sa se supuna dezbaterii publice problematica revenirii la normalitate din punct de vedere al reglementarilor legale si setul de masuri necesare, inclusiv in ce priveste abrogarile si suspendarile actelor normative aberante, care pot avea efect potential retroactiv pentru cazuri exceptionale.

Trebuie sa existe si sa fie actualizata permanent, o lista de masuri posibile pentru revenirea la normalitate (stabilitate sociala politica si economica), o lista a actelor normative care ar trebui modificate sau abrogate, precum si o lista a legilor a coror abrogare/suspendare cu aplicarea consecintelor in mod retroactiv, se impune pentru eliminarea efectelor dezastruoase provocate.

Y

Calitatea postacelilor coanei marghiolita a scăzut evident, de cand a pierdut postul de referenta junioara și iși caștiga painea ca femeie de serviciu la wc psd din Kisseleff . Acum s-a pus pe MCV și da niște citate fanteziste inspirate de programul psd.

DDC 0531(4)

Necesitatea unei astfel de abordari se impune ca urmare a faptului, ca, in cazul implementarii unor acte normative aberante, abuzive si care incalca principiile statului de drept, consecintele vor fi mult prea ample pentru a putea fi rezolvate doar de catre justitie, in baza unui cadru legal, in mod evident depasit de complexitatea situatiei si amploarea numarului de cazuri. De exemplu: daca se da o lege aberanta, exista sute de mii sau milioane de persoane afectate negativ si practic un numar de cauze care este prea mare pentru a putea fi solutionat de sistemul judiciar si inca si rapid. In aceste conditii, rezolvarea problemelor nu poate avea loc decit tot pe cale normativa, urmind ca, eventual, doar problemele care mai ramin nerezolvate sa fie rezolvate de catre justitie.

Prin urmare, intregul sistem judiciar trebuie sa fie pregatit sa tina cont, sa functioneze si sa implementeze solutii, cu caracter exceptional, in conditii de criza majora in sistem, bazindu-se in masura mult mai mare decit pina acum pe elemente ca: juramintul depus fata de tara, problematica ce tine de securitatea nationala, interesul public, nu doar litera legii, ci si spriritul drept al acesteia, principiile statului de drept etc.. Motivul este simplu: situatia exceptionala existenta nu poate fi gestionata decit extrem de imprecis si aproximativ daca, chestiunile sint abordate in mod rigid si strict/numai in litera legii, facindu-se abstractie de spriritul ei, asa cum a functionat sistemul juridic pina acum. Chiar daca rigid si imperfect, acest sistem a putut functiona cit de cit decent, in conditii de viata politica, sociala si economica cit de cit normale, adica nu in conditii de criza grava, in care parlamentul e controlat de un grup infractional organizat.

Pentru rezolvarea problemelor juridice in conditiile de stare exceptionala in care sintem, avind in vedere ca litera legii nu poate oferi solutii clare, aceasta lacuna va trebui compensata cu intarirea altor mecanisme mult mai flexibile, cum ar fi utilizarea/invocarea curenta a precedentului intr-o practica judiciara unificata la nivel national. Aceste mecanisme trebuie pregatite si implementate de facto in practica judiciara curenta.

Deasemenea este necesara functionarea unui mecanism de analiza unitara si propunere pentru armonizarea a cadrului legislativ. Acest mecanism trebuie sa gestioneze situatiile tip care sint solutionate acum in mod diferentiat(in mod incompatibil cu principiile statului de drept), ca urmare a utilizarii unor acte normative interpretabile sau ale caror efecte sint diferite sau opuse, atunci cind se abordeaza cazuri prin prinsma unor acte normative diferite (situatii tip dar nu identice si la care se aplica pentru solutionare acte normative diferite, ale caror prevederi nu sint armonizate ca parte a unui juridic unitar) si sa aduca aceste problemele pe masa juristilor pentru a fi propuse public solutii.

Ca la noi, la nimeni !

Nu putem sta si asculta la nesfarsit dictonul majoritatii "avem majoritatea,am castigat alegerile".Se vede si din avion componenta pestrita al majoritatii, si directia in care conduc destinele tarii.Singura arma de a contracara acesti mafioti cu intentii clare de a destabiliza bruma de democratie este, esitul in strada cat mai masiv. Nu vreau sa ne mai intoarcem langa Russia comunista......ori poate nici nu neam indepartat prea tare, nici odata.

 

of, cand afirmam cu reala mahnire si cu un fals cinism ca nici

nu plecaseram de unde credeam, majoritatea ignora si puncta expresia; of si iar offf: limba de lemn si limbajul lemnos inca ne controleaza ratiunea care refuza sa recunoasca evidenta, respectiv ei vor sa fure, sa minta ca-n codru odata, dar cu recunoasterea oficiala a prezentului prezumat democratic.
CLAR ca buna dimineata RO: azi te simti mai democrata sau doar faci ce face toata suflarea romaneasca ? adica face ce zice popa, nu ce face popimea brat la brat cu boierimea, zau asha!

DDC 0531(5)

2. Suspendarea presedintelui: Nu cred ca este cazul sa se produca foarte multa agitatie din acest motiv. Daca se va produce, efectul ei va fi nul si neavenit si nu va face decit sa impinga si mai mult coruptii in fundatura. Nu se va pune problema ca Romania sa devina o tara nefrecventabila, ci doar se va impune atentie mai mare acordata situatiei si reactii echilibrate prin care sa se manifeste intelegere referitor la situatia existenta. De notat este faptul ca in acest moment mai multe state din lume se confrunta cu situatii complicate, in care respectarea principiilor statului e drept este pe un drum cu trend mai alert sau mai lent, care oscileaza intre pozitiv si negativ, de la caz la caz. In situatia tarilor in care exista speranta ca respectarea acestor principii, in ciuda situatiilor complicate/bizare, poate fi restabilita, panica nu isi are rostul, nici din punct de vedere economic si nici politic. In aceasta situatie rabdarea dublata de intelegerea corecta a fenomenelor este unica solutie. In general, panica nu poate duce la solutii si abordari rationale, in nici un fel de situatie. Oamenii politici responsabili trebuie sa tina cont de aceste aspecte. In ciuda complicatiilor existente, Romania este o tara in care restabilirea oridinii constitutionale are premize sa se produca.

3. Nu cred ca e cazul ca situatia complicata din Romania sau alte parti sa fie utilizata pentru a fi cautati vinovati prin alte parti ale lumii. Desigur, de o situatie complicata intr-o tara oarecare, se poata profita si chiar se profita, dar in abordari, aceasta chestiune trebuie pusa pe acelasi palier cu problemele interne si nu pe un palier superior, de genul "amestecul extern e de vina". Aceste abordari sint specifice politrucilor. Din fericire in Romania exista si echilibru(cu mici derapaje) si intelegere in ce priveste aceste chestiunisi e bine ca ele sa fie pastrate.

Problemele interne nu sint create in mod neaparat de factori externi, factori care, profita insa de acestea. A incerca sa transformi factorii externi in vinovati pentru problemele interne, nu este o solutie. Acesti factori pot contribui la agravarea unor probleme dar nu se poate afirma ca ei sint factorii cei mai relevanti. Sint doar relevanti(si atit) si acest lucru trebuie specificat in vedere in abordarile publice, pentru ca lucrurile sa fie clare. Faptul ca sint specificate niste situatii reale nu insemna ca se incearca demonizarea unor factori sau cautarea de tapi ispasitori pentru problemele interne. E pina la urma si o chestiune de politica externa/diplomatie, in care trebuie sa existe rigoare si echilibru.

Nenorocirea este ca si opozitia este de toata jena. Pe langa

faptul ca opozitia nu vin cu un program concret si coerent, mai si compromit manifestarile de strada prin prezenta lor la acestea, sau initiind propriile lor manifestatii. Ori sunt batuti in cap, ori fac cu buna stiinta jocul psd-ului. Cre este sensul motiunii de cenzura initiate de pnl?. Vor sa tranteasca guvernul? Ca sa ce?. Daca vrei sa trantesti guvernul atunci aduci la cunostinta programul si componenta noului guvern, nu te duci ca un bezmetic si motiunea de cenzura. Dar la ce te poti astepta de la niste partide populate de aceiasi elefanti de care lumea s-a cam saturat. Si-au afista cu varf si indesat incompetenta.

ar fi suficient,sa vina cu un nume de premier,dar

de unde ?....astia daca ajung la guvernare pun o gonflabila la Palatul Victoria, pe care sa o manevreze Johannis !!

"OPOZIȚIA", de care pomeniți, care ar trebui să

fie, azi: PNL, USR, PMP,
nu pot fi opziție, așa după cum cum au demonstrat că nu sunt de dreapta ci numai, dintr-un pragmatism politic, parșiv, s-au poziționat pe dreapta, ignorand deliberat și făcand tot ce le-a stat in putință pentru a scoate și nu face să nu aibă loc, adevărații oameni de dreapta, care să poată da naștere unor adevărate alternative de dreapta, singurele adecvate și in stare să inlocuiască această CLASĂ POLITICĂ și să schimbe Romania in bine.

Doamna Basil,va apreciez foarte mult de in modul

in care va luptati cu politicienii nostri corupti.Exemplul dumneavoastra ar fi bine sa fie luat de toti romani de buna credinta, si sa arunce la lada de gunoi pe toti aldistii si peseditii corupti. Shalom

ant virus, sa stii ca niciodata romanii nu au vrut cu rusii

Si totusi cizma ruseasca a reusit sa patrunda pe teritoriul Romaniei de mai multe ori.Si in trecut si acum am avut si avem tradatori de tara.Dragnea si cu Tariceanu ne-ar vinde pe toti sa scape de puscarie. Shalom

Multumesc, draga Marin ! Poza-i de vina! Asa m-au

procopsit cei de la ziare.com cu ea, dar sunt un el, nu o ea. Nu am schimbat-o doearece, intamplator, semana destul de bine cu imaginea mea de adolescent. Din pacate, urmeaza o perioada cand nu o sa mai pot participa cu postari. Am consumat foarte mult timp si am rama restant cu o groaza de lucruri pe care trebuie sa le finalizez, iar deadline-ul este foarte aproape. Sa speram ca lucrurile vor evolua spre bine, iar tropaiala mafiotilor sa se sfarsasca.

ati citit ce a debitat baiatul asta ? ...Nu baaa,Iohannis trebuie

sa imbrace geaca rosie si sa cheme "fericitii" la lupta !... sa se aleaga dreacului odata ce s-o alege,ca boala lunga inseamna moarte sigura....

 

copilas "destept"@ca boala lunga inseamna moarte sigura

Voi rromii sudisti de crapat nu crapati asa repede
dar nici bine nu o sa va mearga!
O sa zaceti in "suc propriu" ,mult si bine cu Penalul draknea sau următorul ce vine la PSD!!

:)) asa e bre Nea Simitule,doare al dreacu

"neuronita" asta......! "Fericiti cei saraci cu duhul" ! caci a lor va fi imparatia cerurilor...!.....si au punctaje mari pe zoaie.com !!!

Boala

Postacii psd au o obsesie cu geaca roșie. E obsesia săracului, f săracului care tanjește și el sa aibă o geaca de firma. Copilu a tot căutat prin gunoaiele de unde iși face el garderoba dar n-a găsit decat o geaca cu inscripția gay power.

@copilul 08.09

- unde n'ar da Dumnezeu sa va tin lumanarea ! :o)))

"Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu"

:))) Nea Niculeee,vrei sa-mi fii nash ? poate la

nunta de aur,daca om mai trai,sau daca nu ne-om certa ....mai ie 10 ani.....ohohohooooo !!!

Si securitatea ?

Dl Cristinel repeta ca un scolar silitor vechile texte : politicul , politicul , politicul . . . Pai securitatea unde era si unde este cand vorbim de justitie si legile ei ? In cazul dlui Cristinel este imposibil ca acesta sa nu stie , doar si-a inceput ucenicia in ale dreptului in acei ani cand sectorul era controlat temeinic de securistii timpului prin oamenii lor devotati din interior . Multi dintre cei recrutati atunci sunt acum la butoane atat in Bucuresti cat si in tara . Propaganda cu politicul este vrajeala ieftina , justitia se afla de zeci de ani la remorca securitatii . Aceasta este realitatea . Iar ca sa destructurezi o treaba bine facuta de securitate pe parcursul a zeci de ani este extrem de dificil mai ales ca in mandatele lui Basescu caracatita din justitie s-a reconsolidat masiv. Este laudabil acest inceput la care asistam . Lucrarea necesita tact si perseverenta , doar niste simbriasi agitatori ca chiriacii si ciutacii vor repede , repede si doar izgonirea colectionarei de cucuvele , de parca lipsa acesteia ar rezolva marele rau din justitie . Odata cu ea trebuie sa plece si toata adunatura de impostori obedienti si incompetenti deopotriva .

 

Ti-am corectat delirul: "Odata cu penalul dragnea

trebuie sa plece si toata adunatura de impostori obedienti si incompetenti deopotriva."

Georgica fără frica

E reprezentantul curentului serios din psd. Scrie mult fără sa prindă esența la nimic. E unul care in engleză i-ar zice Grumpy dar cred ca asta ar fi o lauda pt el.

Ziar.com by PilULA bengoasa si sudistii Romi !

george2,3,4 etc
Ce te deranjează la "Filiera militisto-securista ardeleneasca"??
Preferi filiera RRomaniza Sudista Manelista ???
Esti cam rasist gigel gigel !

 

marele risc...

... marele risc pentru Romania este ca tara sa fie condusa de sekuristii din Binom si deontologii de serviciu de teapa tovarasului din interviu...

 
 

@bin(a)om...Pokemon Mare...

... esti "tefeleul" de serviciu azi?
... "farurile" mele calauzitoare in viata sunt "capdeporc", showul politic "jocuri de lichele" si toate "capodoperele" de la unitatea militara "digi s'un sfert"... sa nu uit: si tovarasele sekuriste ied/racaru/sekuroiu... care erau 3 intr-una !
Nu uita de "lozinca facatoare de indemnizatie sekurista": "Voiculescu si a3" si nu spune nimic de "ciuma portokalie"... risti sa fi "excomunicat" si doamne fereste sa ajungi sa gandesti liber...
"Nu huliii !" ... e un citat dintr-un deontolog clasic in viata...

"O tara cu care nu se poate coopera,devine nefrecventabila"

Un interviu cu d-l Cristian Diaconescu,o prezentare a situatiei in care se gaseste Romania,o analiza intr-un ton decent,nesofisticat,si care e usor de inteles.
La sugestia ca presedintele Johannis sa se adreseze Comisiei de la Venetia,as adauga o convingere personala,si anume ca romanii l-ar sustine.
Oricat de mare ar fi dorinta comunistilor de a ne indrepta spre Moscova,romanii ,indiferent de varsta,cultura,ca sunt la sat ori la oras,au o profunda neincredere in tot ce vine dinspre Rusia.

 

'Telectualii...

... of of si mai mai ! ... ce te faci cu 'telectualii astia analfabeti care se "ilumineaza" numai la ordin...
Vezi ca si Dobrogea vine de la rusi (1878)... si chiar Transilvania - de la Stalin, dupa wwII

Tovarase gradu’, permiteti-mi o intrebare: de ce, cand nu

aveti argumente, veniti cu manipulari securiste. Tovarase gradu', mi-ati ramas dator cu cateva raspunsuri pe care vi l-am adresat cu ceva timp in urma, dar ati dat bir cu fugitii (dezertat, in limbajul vostru). Sunt identice ce cele pe care i le-am adresat doamnei Magdalena Valentina Feru (08:10).
Tovarase gradu', dupa ce veniti cu raspunsuri argumentate, atunci puteti sa va insirati toate ineptiile propagandistice.

 

Mesajul meu de la 08:58 este pentru george2@

Foarte ciuta! I-am postt la raspuns pentru el, dar a ajuns in alta parte. Nu este george2 unul dintre moderatorii de ziare.com? Poate gresesc!/

 

asa ie cu moderatorii astia nu face decat sa te"ntarate,sa

ten"nerveze,ca sa se distreze iei acolo.....

copil "destept"@

Crezi ca interesează pe cineva părerea ta??
Mai bine inghiți o Pilula si mai dormi sa mai crești ceva ... daca nu in inaltime poate intelectual!
Interviul Doamnei IED este mai mult decat Perfect.

.?

Cum e cu geaca roșie? Ți-ai găsit una? Nu ne mai tine incordarti, spune-ne adevarul.

@copilul 09.22

- adica , tu cu psderie si cu sanatescu ! :o(((

"Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu"

Un alt mare risc ptr RO sociala este ca nu intelege, inca, ce inseam

-na cu adevarat democratia, ce implica si cat costa, real si nu prezumat.
Democratia mai inseamna, printre altele, o lupta sustinuta si continua cu acel spirit uman mitocan, rebel sau incult care dicteaza opozitia, fireasca dpdv uman, impotriva regulilor, legilor. Ori democratia tocmai asta este: un set de reguli si legi care protejeaza libertatea fiecaruia astfel incat libertatea unora sa nu prejudicieze libertatea sau chiar siguranta altora, simplu de descifrat la cate paradoxuri si discrepante exista in RO demo actuala.
Aparent luptam cu comunistii, cu oportunistii, cu lichelele care au ajuns sa ne pacaleasca sa-i alegem ca sa ne conduca spre .. Real ne luptam cu reminiscentele ideologiei supravietuitorului cu orice pret: istoria chiar asta ne arata daca suntem dispusi sa o si intelegem.
Care supravietuitor, din cauza lipsei, fortate sau nu, de discernamant, oricand poate sari in barca oportunistului dedicat pentru ca e democratie, printre altele.
Deci ajungem iarasi la lupta(nicidecum fizica) continua si sustinuta in conditiile in care aceasta forma de manifestare umana, respectiv feudalismul aristocratic, nu poate fi, stiintific vorbind, invins sau convins sa se reformeze: poate fi controlat cu toleranta si ameliorat cu atentie prin asimilare in alte medii. Apoi timpul(Brucan stia el ce stia cand ne-a jignit constient) le rezolva pe toate.
Intr-un sens sau altul, strict dependent de forta continua de sustinere a echilibrului rezultant.
Ca concluzie firesca: duelul absurd, chiar necivilizat, cu parteneri care impartasesc alte opinii, chiar daca pare corect motivat, prelungeste iluzia unei victorii de etapa care lezeaza caracterul sustinut si continuu al luptei pentru afirmare; urmarim in direct cum o haita de politicieni dicteaza unei tari intregi fara sa patrundem mecanismul: ori ei lupta continuu, sustinut si ordonat inca de la confiscarea revolutiei, nu vedeti ?

 

Tara tuturor posibilitatilor pentru neo-comunisti, este doar

o infundatura pentru marea majoritate.
Presupunand ca forumul este "patrulat" de insi cu ceva minte si un nivel social peste medie, realizezi ca multe postari nu contin decat invective primitive gen "draknea", "puie monta", "bengosul", "miticii rromi", "motocicleanu","mocirla3", etc. Atata pot astia care-si iubesc tara, care-i vor binele, care "AR IESI" in strada pt viitorul Romaniei.
Concluzia este ca, daca asta este nivelul alora cu ceva scoala, cu o casa care nu e apartament la bloc si-o masina scoasa dupa 2012, viitorul=prezentul=trecutul.
Mi-e rusine de postarile de pe forum, mi-e rusine de politicienii romani, de presa si de televiziuni, de mizeria in care suntem de cateva decenii incoace. Ceea ce papitoii din opozitia virtuala nu-nteleg, este ca impotrivirea lor agramata nu duce nicaieri.
In Romania nu exista opozitie, nu exista alternative.
De ce, stim cu totii, dar nu vrem sa recunoastem.

Interesant

Daca ti-e rusine ce cauti pe aici ? Nu te obliga nimeni !
Du-te pe site-urile mafiei PSD+alde si ai sa vezi acolo comentarii la nivelul tau de "inteligenta" !
O sa inveti de pe acele site-uri de la adeptii mafiei PSD+alde cuvinte care nici cel mai rau suporter de fotbal nu credea ca exista !

hai sa nu NE mai rusinam ca fata mare la maritis,

pentru ca reflecta o realitate reala si activa; cred ca este de preferat o astfel de rusine, explicabila totusi, comparativ cu mentinerea constienta a limbii de lemn si a ochelarilor de cal in ditamai democratia orriginala.
Eu nu agreez astfel de exprimari pentru ca zgarie ochiu si le vad ca expresii a limitelor de a convinge pe cineva ca democratia inseamna mult mai mult si mai simplu: furi si minti, esti nefrecventabil dpdv al corectitudinii, onestitatii si a conducerii; daca doar jignesti si te inseli, mai poti fi corectat, dar cand tu, ca om politic si haita politica care reprezinti cel mai mare partid din RO, afirmi cu voce clara si ecou prelungit ca asa e democratic, o plagiezi pe proaspata mireasa plangacioasa care a fost candva si fata mare!
Adevarata infundatura este sa mentinem prezumptia activa in speranta natanga ca candva vreodata se va intampla si minunea damboviteana democrata: da dragi tovarasi am gresit, nu vom mai face.. asa ca decat o aparenta-n plus, mai bine fara. Iar opozitie exista garla, numai ca nu este constienta de ceea ce inseamna cu adevarat opozitie, inca, dar promite.
Deh, aceiasi ochelari de cal si eterna limba lemnoasa, care cultiva exclusiv neincredere asupra a tot ceea ce depaseste propria persoana si propriul interes.

Interesant

Ungaria si Polonia expun simptome și tendințe iliberale. Și totuși, care este numitorul lor comun? Inainte de toate, un tip de comportament: "partidul de guvernămant – sprijinit de majorități populare reale sau imaginate – susține că nu are nevoie să impartă spațiul politic cu cei cu care se află in dezacord. Iliberalii au toate răspunsurile și sunt dornici să le impună tuturor. Ei delegitimizează opoziția, capturează toate instituțiile politice și nu recunosc nici expertiza, nici independența instituțiilor de transparență și control (sistemul judiciar, mass-media, ONG-urile, autoritățile de reglementare a presei). Urăsc pluralismul și ii urăsc pe cei care nu sunt de acord cu ei. Vor o politică univocă, unde există loc doar pentru propriile voci pentru a proiecta consimțămantul celor guvernați“, ne spune spus Kim Lane Scheppele, o expertă specializată in sisteme constituționale de la Universitatea Princeton.

In centrul modelului iliberal se află “convingerea că doar un singur partid / o singură mișcare poate reprezenta in mod legitim națiunea sau poporul. In Ungaria, acesta este Fidesz; in Polonia, PiS. Toți ceilalți sunt fie foști comunisti (astfel compromiși pentru totdeauna de complicitatea lor in fostul regim totalitar), fie niște progresisti pro-occidentali (ilegitimi prin dorința lor de a moderniza țara prin idealurile occidentale europene, nefiind astfel maghiari sau polonezi adevărați)", ne spune James Kirchick, autorul unei foarte citite cărți despre Europa contemporană (“The End of Europe: Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age").

Nu in ultimul rand, peste toată această diluare a democrației liberale se intinde umbra unui mare beneficiar: Rusia. “Kremlinul preferă intotdeauna să lucreze cu politicieni corupți, indiferent de ideologia lor. Dar și mai subtil și mai insidios este modul in care Rusia manipulează și exploatează chestiunea musulmană in spațiul Europei Centrale și de Est. Dintr-odată, conservatori cu o puternică istorie anti-comunistă și anti-sovietică repetă discursul Kremlinului despre cum Islamul reprezintă o amenințare civilizațională pentru Vest și cum Rusia creștin-ortodoxă este un aliat in combaterea acesteia" arată James Kirchick.
Sunt elemente de care trebuie tinut cont si in Romania mafiei PSD+alde !

 

Te-ai simtit cu musca pe caciula, agresivule?

LOL, desi de ras,nu este.

Interesant

Daca tot iti este rusine ar trebui sa-ti fie rusine ca ai votat mafia PSD+alde !
Daca la tine bazaie mustele prin casa si ti se aseaza pe caciula, sa stii ca nu la toata lumea se intampla acelasi lucru !

Tovarase gradu’, sunt dator cu un raspuns. M-ati

intrebat: ce e "voi"?

Tovarase gradu’, permiteti-mi sa raportez:

vói (pron. pers. 2 pl)= La nominativ, tine locul numelui persoanelor carora li se adreseaza vorbitorul; are functiune de subiect, adesea marcind insistenta asupra subiectului.

Cu ghilimele este mai sugestiv. “Voi" este clasa de echivalenta a celor care, precum Mr. Scmith, vin cu jigniri (Iar a apărut tipa asta "internațională" cu inepțiile ei ? Ce ai făcut cocoană pt Romania?) si cu bagatul pumnului in gura celor care pun intrebari incomode si au alte pareri decat ale voastre. Cursivitatea jignirilor “voastre" este fara cusur, exprimarea maniei proletare este foarte curata, iar stiinta “vostra" de “carte" nu depaseste limba de lemn si "genunchele" de la broasca. Nu neg, aveti stiinta de "carte" pentru toate smenurile posibile. Scola lui Oprea a dat si inca da cadre de nadeje pentru “voi".

Tovarase gradu’, daca nu va este cu suparare, va adresez si dv intrebarile pe care le-am adresat si altora din clasa de echivalenta “voi", iar raspunsul a fost de genul: “ba pe-a ma-tii".

Iata cateva intrebari:

- cine a distrus economia si instrainat resursele tarii (petrol, gaze, paduri etc)?
- cine va impiedeca si v-a impiedecat sa mariti redeventele si nu accizele?
- de ce nu ati pus in codul fiscal directiva UE privind interzicerea externalizarii profitului multinationalelor?
- de ce nu a denuntat ABUZATUL statul paralel cand facea afaceri cu Lenuta?
- de ce nu publicati listele cu cei care au avut credite la Boncorex si nu le-ai mai inapoit?
-cine l-a decorat cu Steaua Romaniei in Grad de Cavaler pe Gerald Schweighofer ca sa ne taie padurile si pentru conytributii la dezvoltarea afacerilor austriece in Romania?

and so on.

Sper ca acum m-am adresat pe intelesul “vostru".

Sa traiti tovarase gradu’, cu nume si "pronume" Marian Negru!.

Hai pa, “tati"!

Statul paralel

Este o propaganda ruseasca care insinueaza ca alte forte paralele (nu cele desemnate prin vot) conduc statul. Este o tema comuna in multe state europene.
De cand au inceput rusii sa faca propaganda in SUA cu DEEP STATE ca sa iasa Trump, hopa, a aparut si la noi discutia cu STATUL PARALEL. Nu poate fi o coincidenta.

 

@Gile - Pokemon Licurician

... era cat pe ce sa devii si tu un om liber, dar iti place mai mult statutul de lingau de clantze "licuriciene"... sa stii ca daca lingi clantzele MareluiLicurici n-ai sa ajungi sa "luminezi" mai shmecher decat alti ciumetzi portokalii...
Dupa "recapitualerea" ta, Boc si Ciolos au fost si ei pesedisti, tariceanu si ciorbea la fel (chiar daca la vremea lui a fost premierul conventiei democrate, dat jos chiar de cocalarul tau pe care inca-l prea-slavesti)... Urmeaza "demostratia pixelului albastru" precum ca Iuliu Maniu a fost "dusman al poporului" si Decebal a fost pesedist...
Democratia-i grea: presupune VOT si Respect/Toleranta, nu #rezistenti in strada !
"La lupta, tovarasi! Dusmanul poporului ameninta cuceririle revolutionare #rezistente!

 

@copilul 09.22

Eu cred ca si-a simtit gradu' pe umar, nu ca a vrut sa ma enerveze.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor