Martor in dosarul ANRP: Alina Bica avea o lista scrisa de mana cu dosare

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 18:59
5750 citiri
Martor in dosarul ANRP: Alina Bica avea o lista scrisa de mana cu dosare
Foto: Antena1

Alina Bica s-a prezentat la una dintre sedintele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) cu o lista scrisa de mana ce continea numere de dosare, in legatura cu care a cerut relatii, potrivit declaratiei unui martor din dosarul fraudelor de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Declaratia martorului, a carui identitate este protejata, a fost mentionata in rechizitoriul DNA prin care fosta sefa a DIICOT Alina Bica si alte persoane au fost trimise in judecata in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala.

"La una dintre sedintele Comisiei Centrale din luna ianuarie 2012, la care a participat si Bica Alina Mihaela, a observat ca aceasta avea o lista scrisa de mana cu dosare si a solicitat relatii cu privire la acele dosare de la directorul Directiei de fond funciar, predandu-i acestuia lista. Ulterior, Bica Alina Mihaela a iesit pe hol, impreuna cu Dragos Bogdan, discutand in soapta si facand nota discordanta fata de ceilalti membri ai comisiei si de restul persoanelor din acea incapere.

In momentul in care directorul de la Fond funciar s-a intors in sala de sedinta cu o copie a hartiei ce ii fusese predata de Bica Alina Mihaela, aceasta s-a aratat foarte indignata, motivat si de faptul ca directorul sustinea ca a pierdut originalul. Dupa parerea martorului, indignarea inculpatei se datora faptului ca se temea ca acea hartie putea fi folosita ulterior impotriva ei", se arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor DNA, din declaratiile martorilor din dosar reiese faptul ca la nivelul CCSD fiecare membru "ajuta la realizarea scopului infractional cum putea, cum se pricepea si mai ales cum ii permite nivelul de reprezentare pe care il avea".

"Unii membri ajutau cu interesarea ca dosarul sa fie bun (inculpatul Diacomatu Sergiu), altii ajutau cu tacerea, absenta la sedinta comisiei, dar pentru care incasau 50% din indemnizatie (inculpatul Marko Attila), neopunerea la nicio decizie aberanta a asa-numitilor sefi, prin dezinteres profesional si interes doar sa incaseze indemnizatia de sedinta, ignorarea totala a minimelor, elementarelor obligatii de a deschide cel putin copertele dosarului si de a rasfoi documentatia (inculpatii Vasilescu Oana, Alexandru Lacramioara, Baciu Sergiu, Teodorescu) ", se mai precizeaza in rechizitoriu.

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, prejudiciul in cauza ridicandu-se la aproximativ 62 milioane euro.

Alina Bica, aflata in stare de arest preventiv, este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei (MJ) in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

In dosar au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta Comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti in stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ, toti sub control judiciar, si Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru coruptie in alta cauza.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Emil Nutiu, in stare de arest preventiv, evaluator, si Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, ambii pentru complicitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Alina Bica lista dosare, #Alina Bica dosar ANRP , #justitie
Comentarii