Martor in procesul tortionarului Ficior: Ne-a facut o primire cordiala. "Banditi, aici sunteti adusi pentru exterminare!"

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 22:50
6736 citiri
Martor in procesul tortionarului Ficior: Ne-a facut o primire cordiala. "Banditi, aici sunteti adusi pentru exterminare!"
Foto: captura video Digi24

Cativa dintre martorii in procesul fostului comandant de la Periprava, Ion Ficior, condamnat in prima instanta pentru crime impotriva umanitatii dupa ce sub comanda sa ar fi murit peste 100 de detinuti, au detaliat, miercuri, in fata instantei supreme, ororile la care au fost supusi.

"Am fost chinuiti, am stiut ce inseamna bataie, infometare, munca silnica desi in toate actele noastre scria inchisoare corectionala. (...) In fise s-a trecut fictiv zile muncite sub norma, ce e norma: sculati inainte de rasarit, impinsi cu bastoanele in careu pentru prezenta, unde primeam o cafea insipida si rece, condusi apoi la locurile de munca cu uneltele de munca: sape si tarpane.

Eram impinsi de la spate sa taiem stuf uneori in apa pana la brau in tovarasia sobolanilor de balta, a lipitorilor, in bataia soarelui necrutator. Ajunseseram numai rani cu puroi de la nisipul acela al Peripravei.

Apa pe care o beam era numai din Dunare sau din niste gropi. Apa imputita, calda amara care impreuna cu acea mancare proasta, ne-a provocat o epidemie. Nu ni s-a acordat ingrijire medicala. Nu stiam ca exista asa zis cabinet medical stationar cu personal medical. O data pe tarlaua de munca am lesinat, aveam dizenterie cu diaree. M-au carat detinutii la capatul locului de munca si am fost lasat sa zac singur. Nu puteam manca pentru ca vomitam. Mi s-a luat temperatura, aveam febra mare. Am fost dus la cabinet si trimis la baraca cu doua pastile galbene. Detinutii care nu aveau febra si se plangeau erau batuti. Eu am scapat ca aveam febra. A doua zi mi-a fost frica sa zic ca nu ies la munca si am iesit asa, m-a ajutat Dumnezeu. Militarii erau invrajbiti sa ne bata si sa ne umileasca", a declarat un martor in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Detinutii erau lipsiti de apa si mancare.

"Desi munceam intre ape, o zi nu am facut baie. Mergeam pana la Dunare si luam apa de la mal plina de ganganii si broaste si o duceam sa bea celalalt detinut. Ne era sete. In zilele cu soare era cumplit. Umerii si gatul ni se descojau si eram numai carne. Mancarea nu numai ca era inconsistenta, era si putina. Se aducea o bucata mica de mamaliga. (...) Dimineata la careu erau strigati unii detinuti. Noi am plecat la munca si seara nu i-am mai gasit. A doua, a treia, a patra zi la fel.

Ne-au incuiat intr-o baraca. Am cutezat sa intram in baraca bucatariei. Am gasit vase mari cu resturi de bors si tarate. Am mancat si noi in ziua aia pe saturate si am baut ca niciodata. Intr-o singura zi am baut apa potabila din cele 100 de la Periprava. Eu cu un alt detinut am luat hardaul si sub supravegherea unui militar in termen, sa ii dea Dumnezeu sanatate, am mers la un saipan de vite. Acolo am baut si noi. Am baut si noi si militarul sarmanul", a mai spus acelasi martor.

Intrebat de judecator daca l-a vazut pe Ion Ficior, martorul a precizat: "Il vedeam in curte. Si pe el si pe ceilalti ofiteri. Niciodata nu au intervenit cand eram batuti si injurati. (...) Deplang ce se intampla familiei Ficior. Omeneste il iert. L-am intalnit si pe Condurache si pe Ficior. Erau sefii de coada la alimentara la Piata Amzei. Erau civili si pensionari de-acum".

Intrebat de procuror daca au murit detinuti, martorul a raspuns: "Au murit, doamna, au murit, nu pot preciza numarul lor. In acea camera neagra, unde in permanenta era nisip ud pe jos, un fel de camera de pedepsire, acolo se aduceau in permanenta mortii. Mi-am vazut parintii numai la Tribunal, nu am avut drept la corespondenta sau pachet. Nici la Jilava, iar la Periprava nici pomeneala".

Ficior: Aici sunteti adusi pentru exterminare

Si marturiile au continuat.

"Am fost arestat in 1958. Am fost saltat de doi securisti si doi civili cu o Volga neagra la ora doua noaptea. Dupa perchezitie, am fost poftit sa imi iau sapun, periuta si schimburi. Mi s-au pus ochelari prin care nu puteam zari mare lucru si m-au plimbat circa o ora. Era 27 aprilie si dupa 1 mai a inceput ancheta. S-au schimbat trei anchetatori. Nu ii mai retin in afara de Emanoil Cozma. Prima luna s-a purtat frumos cu mine. (...) 300-500 de oameni am fost urcati intr-un tren si ne-au plimbat doua zile pana am ajuns la Tulcea. Ne-au imbarcat pe un vapor-cisterna care cara petrol. Am fost bagati in cazanele alea si am mers cateva ore, am ajuns la Periprava. Sute de soldati ne asteptau.

A venit si Ficior calare pe un cal cu automatul in dreapta. Ne-a facut o primire cordiala; 'Banditi, aici sunteti adusi pentru exterminare!' Si nu s-a dezis si in 2-3 luni s-au vazut roadele. Si tot de pe cal a dat un decret: cel care nu se supune si crede ca poate face ce crede el va fi impuscat. Din metru in metru, erau soldati cu baionete. Am ajuns la lagar: cladiri de chirpici si stuf, pe jos nisip. A coborat de pe cal si a facut o demonstratie. I-au adus pe niste confrati cu buturugi la picioare. Erau mai demult acolo. Ni s-a adresat: daca nu va supuneti si nu vreti sa munciti, ajungeti asa. Si asta e un caz fericit", a spus un alt martor.

In luna martie 2016, un complet de judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti a hotarat condamnarea la 20 de ani de inchisoare a fostului comandant de la Periprava, acuzat de crime impotriva umanitatii dupa ce sub comanda sa ar fi murit peste 100 de detinuti politic, decizia nefiind definitiva. Magistratii au motivat ulterior hotararea, notand, printre altele, ca sunt probe care arata ca regimul impus de Ion Ficior a dus la lichidarea fizica si psihica a acelor oameni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marturii dosar Ion Ficior tortionar , #justitie