Marturia unui dealer de etnobotanice care vindea pe piata neagra marfa cumparata din China si platita cu bitocoin. De ce i-a fost refuzata o intelegere cu DIICOT

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 22 Iunie 2021, ora 03:15
5498 citiri
Marturia unui dealer de etnobotanice care vindea pe piata neagra marfa cumparata din China si platita cu bitocoin. De ce i-a fost refuzata o intelegere cu DIICOT
Etnobotanicele comandate in China erau platite cu bitcoin FOTO Pixabay

Un dealer din Bihor a povestit intr-un dosar DIICOT cum a ajuns sa "importe" etnobotanice din China, platind marfa, vanduta ulterior pe piata neagra din Romania, cu bitcoin.

Un dosar al DIICOT Oradea scoate la iveala modul in care ajung sa fie vandute in Romania etnobotanice importate, "la negru", din China. Dosarul DIICOT a fost deschis in februarie 2019, cand un client al unui dealer de etnobotanice a sesizat DIICOT aratand ca a cumparat in decursul ultimilor doi ani, in repetate randuri, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive in valoare de cel putin 10.000 lei.

Dupa deschiderea dosarului, procurorii DIICOT i-au autorizat pe un ofiter sub acoperire si pe denuntator sa cumpere etnobotanice, iar astfel au dovedit ca tanarul de 24 de ani din Marghita se ocupa cu traficul de etnobotanice. Cu ocazia anchetei, DIICOT a descoperit ca tanarul a interceptat si un colet de 500 de grame comandat de dealer din China, pe numele iubitei sale.

Tanarul a fost de acord sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei in schimbul unei pedepse de un an si trei luni cu suspendare.

"De la mijlocul anului 2018 i-am vandut numitului P.S.M. produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice), intr-un numar pe care-l estimez la sapte ori, in cantitati mici de circa 5 grame, in total circa 40 grame, la pretul de 800 - 1.000 lei pentru 5 grame, primind in total circa 6.000 - 7.000 lei", a aratat dealerul.

Traficantul de etnobotanice a aratat ca a comandat produsele de pe un site din China, "livrarea fiind efectuata prin Posta Romana. "Am achitat pretul acestor etnobotanice cu bitcoin (monezi virtuale) la un aparat situat in incinta magazinului "Profi" de pe Bulevardul Dacia, municipiul Oradea", a mai marturisit dealerul.

"Am comandat produse etnobotanice in felul descris odata la mijlocul anului 2018 iar a doua oara aproximativ in luna noiembrie a anului 2018, cantitati de circa 40 de grame de fiecare data, pe numele meu, achitand pentru prima comanda 200 de dolari iar pentru a doua comanda 120 dolari.

Prima cantitate de 40 grame de etnobotanice am vandut-o lui P.S.M, dupa cum am aratat anterior, iar din a doua cantitate i-am vandut acestuia o portie mica pentru testare, despre care numitul P.S.M. mi-a spus ca nu este buna, astfel ca am aruncat restul cantitatii de produse etbnobotanice, in conditiile in care nu sunt consumator de astfel de produse", a mai declarat traficanul, care a recunoscut ca o a treia comanda, de 500 de grame, a fost facuta pe numele prietenei sale.

"De aceasta data am comandat o cantitate de circa 500 grame de produse etnobotanice, pentru care am platit tot cu bitcoin aproximativ 1400 de dolari.

Prietena mea, careia i-am spus ca urmeaza sa primesc un colet fara sa-i indic continutul acestuia, s-a prezentat dupa primirea avizului la oficiul postal pentru a ridica coletul, insa dupa deschiderea acestuia i s-a precizat ca ce se afla in colet va trebui trimis la laborator, astfel ca nu a mai ridicat coletul.

Am reclamat pe site-ul indicat, din China ca acest colet cu produse etnobotanice a fost oprit la posta si mi s-a raspuns ca mi se va trimite un alt colet cu o cantitate egala cu jumatate din cea a coletului initial, fara sa mai platesc alta suma de bani", a mai declarat tanarul cercetat de DIICOT.

Intelegerea DIICOT-dealer, refuzata de instanta

Dupa ce au incheiat cu traficantul de etnobotanice un acord de recunoastere a vinovatiei, pentru o pedeapsa de un an si trei luni cu suspendare, procurorii DIICOT au mers in instanta pentru validarea acordului.

Atat Tribunalul Bihor, cat si Curtea de Apel Oradea au respins acordul de recunoastere a vinovatiei, considerand pedeapsa aplicata dealer-ului "nejustificat de banda".

"Gravitatea faptei retinute in acordul de recunoastere a vinovatiei nu poate fi contestata, din actul de sesizare a instantei rezultand ca inculpatul a comis fapta pentru care este cercetat in prezenta cauza, iar aceasta prezinta o gravitate insemnata, in raport de perioada de timp in care inculpatul a actionat, 2016-2019, numarul foarte ridicat de acte materiale ce insumeaza in total 30 de operatiuni, cantitatea de substante psihoactive ce face obiectul acestor operatiuni", se arata in sentinta de respingere a acordului de recunoastere a vinovatiei.

Judecatorul a mai aratat ca In acest context mentionam ca numai din declaratiile inculpatului reiese ca acesta a obtinut din vanzarea substantelor psihoactive in perioada 2018-2019 suma de 10.000 lei, iar cantitatea de substante psihioactive traficata in perioada 2017-2018 i-a adus venituri de 30.000 lei.

"Durata de 3 ani de activitate infractionala, paleta larga de activitati ce se constituie in operatiuni cu substante psihoactive (procurare, import, stocare, depozitare, punere in vanzare, livrare), importul din China a unor astfel de substante, ce atrage atentia asupra unei infractionalitati de tip international, veniturile constante si ridicate realizate de inculpat in urma activitatii infractionale, cantitatea mare de substanta gasita la locuinta inculpatului de 259 grame, reprezinta elemente care nu pledeaza in niciun fel spre o pedeapsa individualizata in cadrul acordului la 1 an si 3 luni inchisoare cu suspendarea sub supraveghere", se mai arata in sentinta Curtii de Apel Oradea prin care s-a respins acordul de recunoastere a vinovatiei.

Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"
Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"
Mii de oameni au defilat luni, 16 septembrie, în Bruxelles, în solidaritate cu angajații unei fabrici Audi care s-ar putea închide. Manifestanții din mai multe țări au cerut oficialilor...
Taifunul Bebinca a lovit China, fiind cel mai puternic din ultimii 75 de ani. Vântul a ajuns la viteze de 151 km/h VIDEO
Taifunul Bebinca a lovit China, fiind cel mai puternic din ultimii 75 de ani. Vântul a ajuns la viteze de 151 km/h VIDEO
Zeci de milioane de locuitori din Shanghai şi de pe coasta estică a Chinei s-au refugiat luni în locuinţele lor, în timp ce taifunul Bebinca, cel mai puternic taifun care a lovit această...
#etnobotanice, #Bitcoin, #China, #DIICOT, #dealer , #justitie
Comentarii
  1. Veste tristă pentru jurnalismul românesc: a murit Dragoș Tăbăran, un expert al știrilor externe
  2. Un bărbat şi o femeie sunt cercetaţi pentru contrabandă după ce polițiștii au găsit acasă sute de mii de țigări și o tonă de alcool
  3. Cum explică Arafat de ce nu se trimit mesaje RO-Alert la cutremure. "Mai degrabă inducem panică"
  4. Rapperul american P. Diddy a fost arestat la New York. El este acuzat de agresiune sexuală
  5. Militarii în rezervă şi poliţiştii de penitenciare protestează la sediile PSD și PNL după o "strategie politică ieftină de tergiversare"
  6. Blinken va merge în Egipt pentru discuții ce vizează eforturile de încetare a focului în Gaza. Cu cine se va întâlni secretarul de stat american
  7. Orașele din România în care locuitorii au acces la servicii esențiale în mai puțin de 15 minute de mers pe jos FOTO
  8. Incendiu în Prahova: Două case au fost cuprinse de flăcări și o femeie a fost rănită din cauza unui foc în aer liber lăsat nesupravegheat
  9. Celebrul post de televiziune BBC a încurcat România cu Bulgaria, pe o hartă prin care prezenta inundațiile devastatoare
  10. Întoarcerea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor este acum un obiectiv de război, anunță premierul Netanyahu