MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania: Se cere suspendarea imediata a aplicarii Legilor Justitiei si a revocarii procurorilor-sefi

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:34
14666 citiri
MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania: Se cere suspendarea imediata a aplicarii Legilor Justitiei si a revocarii procurorilor-sefi

Comisia Europeana a publicat, marti, raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, se cere "suspendarea imediata" atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Comisia Europeana anunta si ca nu se poate pune problema ridicarii MCV in acest moment in care e pusa sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ultimii 10 ani.

Citeste integral comunicatul emis de Comisia Europeana referitor la evaluarea MCV pentru Romania si Bulgaria (engleza)

"Modificarea in forta a Legilor Justitiei, presiunile asupra independentei sistemului judiciar in general si a DNA in particular si alte masuri care au subminat lupta anticoruptie au pus sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute.

In consecinta, cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.

Institutiile cheie din Romania trebuie sa demonstreze un angajament puternic in respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei anticoruptie - pietre de temelie indispensabile - si sa reinstituie mecanisme care impiedice riscul sa fie facuti pasi inapoi", se arata in concluziile raportului.

Sunt enuntate apoi recomandari clare pe fiecare capitol in parte:

Legile Justitiei

  • Suspendarea imediata a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta pentru Legile Justitiei.
  • Revizuirea Legilor Justitiei cu respectarea totala a recomandarile facute in raportul MCV si cele ale Comisiei de la Venetia si GRECO.

Numirile/destituirile din sistemul judiciar

  • Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si destituire a procurorilor-sefi.
  • Reluarea procedurilor de numire a unui procuror-sef la DNA cu experienta dovedita in anchetarea cazurilor de coruptie si cu un mandat clar ca DNA va continua sa faca investigatii anticoruptie profesioniste, independente si non-partizane.
  • CSM sa numeasca imediat o conducere interimara pentru Inspectia Judiciara si in termen de 3 luni sa organizeze o competitie pentru managementul institutiei.
  • Respectarea opiniilor negative ale CSM privind numirea si revocarea procurorilor pe posturi de management.

Codurile Penale

  • Oprirea intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala.
  • Reluearea revizuirii Codurilor Penale tinand cont de recomandarile facute de Comisia Europeana si Comisia de la Venetia.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...