MCV continua pana la "rezultate satisfacatoare" - Ce urmeaza pentru Romania

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 17:03
2268 citiri
MCV continua pana la "rezultate satisfacatoare" - Ce urmeaza pentru Romania

Raportul Mecanismului de Verificare si Cooperare pentru pentru Romania va mai continua pana la "rezultate satisfacatoare".

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis ca monitorizarea europeana pe justitia romaneasca si cea din Bulgaria va continua pana vor fi indeplinite obiectivele in mod satisfacator.

"MCV va fi incheiat atunci cand obiectivele de referinta vor fi indeplinite in mod satisfacator. Presedintele Comisiei Europene spera ca Romania va continua pe calea reformelor si va putea iesi din program in cursul mandatului actualei Comisii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a pledat, miercuri, pentru continuarea MCV, remarcand ca mecanismul european se bucura de increderea si sustinerea romanilor.

"Daca vom continua impreuna Mecanismul de Verificare si Cooperare, care este incurajat in mod evident si de catre cetateni, Comisia va continua sa sprijine eforturile de a asigura independenta justitiei si de a lupta impotriva coruptiei", a declarat Timmermans, responsabil pentru justitie in cadrul CE.

Lider european, despre raportul MCV: Romania e pe drumul cel bun, trebuie sa ramana pe el

De altfel, in documentul citat se face referire si la un sondaj dat publicitatii marti, cu o zi inainte de publicarea MCV. In cazul Romaniei, 9 din 10 repondenti au identificat deficientele din sistemul judiciar si coruptia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre romani considera ca situatia din sistemul judiciar s-a imbunatatit fata de 2012, cand doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciaza ca exista imbunatatiri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cu 13% mai mult fata de precedentul Eurobarometru.

Romanii nu vor sa scape de MCV - sondaj

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

Tweet

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul MCV pentru Romania, in care oficialii UE au laudat progresele inregistrate de tara noastra, insa au criticat Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM au primit bile albe de la oficialii europeni.

Ce urmeaza

Comisia Europeana considera ca procesul de monitorizare in cadrul MCV, oportunitatile oferite de fondurile euroepen si dialogul constructiv cu statele membre UE si Comisie reprezinta "un sprijin valoros pentru consolidarea reformelor in Romania".

De altfel, potrivit CE, consensul in ceea ce priveste necesitatea reformelor si convingerea ca progresele sunt tot mai solide castiga din ce in ce mai mult teren, iar acum trebuie sa fie mentinuta aceasta tendinta.

Totodata, Comisia isi exprima speranta ca va continua sa colaboreze indeaproape cu Romania pentru a asigura atingerea obiectivelor MCV.

Urmatorul raport pentru tara noastra va fi prezentat peste un an, pentru a oferi Romaniei ragazul necesar pentru a putea da curs recomandarilor Comisiei si a evalua rezultatele obtinute.

Pana la publicarea urmatorului raport MCV, Comisia "va monitoriza indeaproape si pe o baza permanenta progresele inregistrate, prin intermediul unor misiuni periodice, precum si printr-un dialog frecvent cu autoritatile romane si cu alte state membre".

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#MCV justitie Romania, #studiu romani MCV, #ce urmeaza Romania MCV , #justitie
  1. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  2. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  3. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Români furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  4. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  5. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  6. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  7. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  8. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze
  9. Dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, Trump intenționează să ridice din sancțiunile impuse Rusiei
  10. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO