Stabilirea unui medic afgan in Romania, refuzata pentru ca "a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste"

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 07:07
4369 citiri
Stabilirea unui medic afgan in Romania, refuzata pentru ca "a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste"

Un medic afgan care i-a cerut Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) sa ii dea dreptul de sedere permanenta in Romania a fost refuzat in baza unei informari a SRI din care reiese ca afganul este un pericol pentru siguranta nationala. Decizia a fost mentinuta de instanta.

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat la finalul lunii ianuarie sentinta finala intr-un dosar in care un afgan refugiat in Romania a contestat decizia prin care Inspectoratul General pentru Imigrari i-a respins afganului, din motive care tin de siguranta nationala, solicitarea prin care a cerut drept de sedere permanenta in Romania.

In procesul de la Curtea de Apel Bucuresti, afganul a aratat ca impotriva sa "nu a fost nici macar initiat vreun demers penal si nu a avut vreodata intentata vreo actiune penala de la momentul initial, cand a venit pe teritoriul Romaniei si pana in prezent".

Afganul a mai aratat in process ca are statut de refugiat acordat de IGI, are venituri stabile, comportandu-se in toata aceasta perioada indelungata ca un adevarat cetatean roman, a absolvit facultatea de Medicina, colaboreaza in domeniul traducerilor cu Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, cu I.G.I - garda de coasta si a respectat intocmai obligatiile ce stau in sarcina sa.

In process, Inspectoratul General pentru Imigrari a aratat ca la baza deciziei de respingere a dreptului de sedere pe termen lung au stat informatiile transmise de Serviciul Roman de Informatii din care rezulta ca cetateanul strain prezinta pericol pentru securitatea nationala a Romaniei.

IGI a mai aratat ca "in raport cu informatiile transmise de Serviciul Roman de Informatii, nu putea solutiona pozitiv cererea de acordare a dreptului de sedere pe termen lung in Romania".

"In cazul de fata informatiile care au stat la baza actului administrativ contestat au caracter clasificat, clasa secret de stat, nivelul strict secret, astfel incat acestea nu puteau fi comunicate strainului, care nu este o persoana autorizata pentru a avea acces la informatiile strict secrete", a mai aratat Inspectoratul General pentru Imigrari.

Decizia instantei

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea afganului, mentinand hotararea Inspectoratului General pentru Imigrari de respingere a dreptului de sedere pe termen lung.

"Curtea retine ca, pentru reclamant, exista indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca este/a fost implicat in activitati contrare securitatii nationale, acte si fapte care constituie amenintari la adresa acesteia, in sensul ca a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorii arata ca la dispozitia instantei au fost puse si informatiile clasificate pe baza carora i-a fost refuzat afganului dreptul de sedere in Romania pe termen lung.

"Faptul ca cetateanul strain este beneficiarul unui drept de sedere temporara este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru obtinerea dreptului de sedere pe termen lung. Statul este liber sa decida in conformitate cu legea si pe cale administrativa cu privire la sederea unui strain pe teritoriul sau. (...)

Instantei de judecata i-au fost comunicate aceste informatii clasificate in conditiile legii, pentru a aprecia cu privire la legalitatea si proportionalitatea masurii constand in refuzul de acordare a dreptului de sedere pe termen lung.

In acest context, Curtea apreciaza ca refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung in Romania este legal, temeinic, justificat avand in vedere ca potrivit informatiilor clasificate reclamantul prezinta pericol pentru securitatea nationala, a mai aratat Curtea de Apel Bucuresti in sentinta, care este definitiva.

Citeste si:
Lecția primită de un medic fals acuzat de zeci de violuri, care le-a strigat judecătorilor la proces „Securiști ordinari!”
Lecția primită de un medic fals acuzat de zeci de violuri, care le-a strigat judecătorilor la proces „Securiști ordinari!”
Bogdan Giuseppe, bucureșteanul acuzat că a exercitat ilegal profesia de medic și a comis zeci de violuri, a fost condamnat la o amendă de 6.000 de lei pentru că, în timpul unei ședințe de...
Cum a ajuns Vanghelie dator lui Ponta cu 80.000 de euro. Instanța a tras linie între „declarațiile politice” și cele „ofensatoare” - MOTIVARE
Cum a ajuns Vanghelie dator lui Ponta cu 80.000 de euro. Instanța a tras linie între „declarațiile politice” și cele „ofensatoare” - MOTIVARE
Scandalul început în 2019 între Victor Ponta și Marian Vanghelie se va tranșa defintiv la Curtea de Apel București pe data de 7 octombrie. Fostul premier a reputat o primă victorie la...