Ziare.com

Stabilirea unui medic afgan in Romania, refuzata pentru ca "a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste"

de Alina Toma
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 07:07

   

Stabilirea unui medic afgan in Romania, refuzata pentru ca "a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste"
Un medic afgan care i-a cerut Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) sa ii dea dreptul de sedere permanenta in Romania a fost refuzat in baza unei informari a SRI din care reiese ca afganul este un pericol pentru siguranta nationala. Decizia a fost mentinuta de instanta.

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat la finalul lunii ianuarie sentinta finala intr-un dosar in care un afgan refugiat in Romania a contestat decizia prin care Inspectoratul General pentru Imigrari i-a respins afganului, din motive care tin de siguranta nationala, solicitarea prin care a cerut drept de sedere permanenta in Romania.

In procesul de la Curtea de Apel Bucuresti, afganul a aratat ca impotriva sa "nu a fost nici macar initiat vreun demers penal si nu a avut vreodata intentata vreo actiune penala de la momentul initial, cand a venit pe teritoriul Romaniei si pana in prezent".

Afganul a mai aratat in process ca are statut de refugiat acordat de IGI, are venituri stabile, comportandu-se in toata aceasta perioada indelungata ca un adevarat cetatean roman, a absolvit facultatea de Medicina, colaboreaza in domeniul traducerilor cu Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, cu I.G.I - garda de coasta si a respectat intocmai obligatiile ce stau in sarcina sa.

In process, Inspectoratul General pentru Imigrari a aratat ca la baza deciziei de respingere a dreptului de sedere pe termen lung au stat informatiile transmise de Serviciul Roman de Informatii din care rezulta ca cetateanul strain prezinta pericol pentru securitatea nationala a Romaniei.

IGI a mai aratat ca "in raport cu informatiile transmise de Serviciul Roman de Informatii, nu putea solutiona pozitiv cererea de acordare a dreptului de sedere pe termen lung in Romania".

"In cazul de fata informatiile care au stat la baza actului administrativ contestat au caracter clasificat, clasa secret de stat, nivelul strict secret, astfel incat acestea nu puteau fi comunicate strainului, care nu este o persoana autorizata pentru a avea acces la informatiile strict secrete", a mai aratat Inspectoratul General pentru Imigrari.

Decizia instanteiCurtea de Apel Bucuresti a respins cererea afganului, mentinand hotararea Inspectoratului General pentru Imigrari de respingere a dreptului de sedere pe termen lung.

"Curtea retine ca, pentru reclamant, exista indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca este/a fost implicat in activitati contrare securitatii nationale, acte si fapte care constituie amenintari la adresa acesteia, in sensul ca a initiat si sprijinit activitati al caror scop il constituie savarsirea de acte teroriste", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorii arata ca la dispozitia instantei au fost puse si informatiile clasificate pe baza carora i-a fost refuzat afganului dreptul de sedere in Romania pe termen lung.

"Faptul ca cetateanul strain este beneficiarul unui drept de sedere temporara este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru obtinerea dreptului de sedere pe termen lung. Statul este liber sa decida in conformitate cu legea si pe cale administrativa cu privire la sederea unui strain pe teritoriul sau. (...)

Instantei de judecata i-au fost comunicate aceste informatii clasificate in conditiile legii, pentru a aprecia cu privire la legalitatea si proportionalitatea masurii constand in refuzul de acordare a dreptului de sedere pe termen lung.

In acest context, Curtea apreciaza ca refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung in Romania este legal, temeinic, justificat avand in vedere ca potrivit informatiilor clasificate reclamantul prezinta pericol pentru securitatea nationala, a mai aratat Curtea de Apel Bucuresti in sentinta, care este definitiva.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre afgan refugiat medic proces imigrari
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inteleg, dar nu am inteles nimic.

Daca intr-adevar este un pericol pentru Siguranta nationala, ca a participat, sau este implicat cel putin in activitati teroriste, de ce nu este imediat expulzat din Romania? Pai nu i se permite sa stea aici definitiv, dar i se permite sa stea temporar, adica tot la noi este. Si daca e terorist, ce crede Instanta, ca asta daca primeste Sedere definitiva va trece la actiuni teroriste, dar daca are statutul de cetatean strain cu Sedere temporara nu va mai fi teorist. Nu, va fi si asa, cu sedere limitata. Teroristul e terorist, indiferent cat de legal sau ilegal ar fi el in Romania, sau oriunde ar practica terorismul.

 

Mda!

Nici eu nu prea inteleg.Omul a venit sa faca o facultate de medicina.Daca socotim in timp,un an pregatitor pentru invatarea limbii romane,plus inca 6 pentru a termina facultatea plus inca 3 pentru a termina rezidentiatul.N-a facut nimic rau,ba mai mult a ajutat organele de stat ca traducator.Nu pot sa-mi imaginez ca acest SRI nu l-a verificat inainte de a deveni, traducator-colaborator chiar pentru structurile noastre interne.Apoi apare acel,IGI,-desigur o institutie foarte ocupata-stiut fiind ca zilnic apar zeci sau sute de mii de oameni care doresc o sedere indelungata in Romania.Probabil o institutie serioasa cu sute de angajati pe bani grei.

ce nu pricepeti

probele sri nu e bune pentru teroristii locali, doar pentru aia straini suspectati ca ar fi
de unde rezulta ca sri e paravan pentru mafie sau boss, nu e chiar clar, dar sta bine la bani

"Afganul a mai aratat in process ca are statut de refugiat

acordat de IGI".
Aici este problema!
Cum a acordat IGI statutul de refugiat unei persoanea care poate afecta securitatea nationala?

 

cum de probele adunate de sri

(chipurile)
sunt respinse de niste marunti juzi in cazuri reale de amenintare la sig nationala ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor