Membrii delegatiei Comisiei de la Venetia se intalnesc astazi cu Iohannis, Toader si Iordache

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 08:49
3534 citiri
Membrii delegatiei Comisiei de la Venetia se intalnesc astazi cu Iohannis, Toader si Iordache
Foto: Arhiva Ziare.com

O delegatie a Comisiei de la Venetia se afla in Romania, dupa sesizarea PNL privind modificarea Legilor Justitiei prin ordonante de urgenta, si va fi primita, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Seful statului a anuntat ca va discuta, printre altele, despre Codurile Penale, aflate in procedura de modificare in Parlament.

Pe durata vizitei in Romania, raportorii Comisiei se vor intalni si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader si cu reprezentantii principalelor institutii din sistemul judiciar, precum si cu membrii comisiei parlamentare condusa de Florin Iordache.

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste, miercuri, de la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, cu reprezentantii Comisiei de la Venetia.

Intalnirea a fost solicitata de catre delegatia Comisiei, iar seful statului a anuntat ca printre subiectele care vor fi discutate se numara si modificarea codurilor penale.

De asemenea, raportorii Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept se vor intalni, tot miercuri, cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Pe durata vizitei in Romania, delegatia Comisiei de la Venetia mai are programate intalniri cu reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Parchetului General, ai Directiei Nationale Anticoruptie si cu conducerea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Delegatia Comisiei de la Venetia a venit in Romania in urma sesizarii facute de catre PNL, dupa adoptarea OUG 7/ 2019.

In 19 februarie, Guvernul a adoptat OUG nr. 7/2019 privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturi, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

In 21 februarie, presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca formatiunea va sesiza Comisia de la Venetia in privinta OUG pe legile justitiei.

"Pregatim sesizarea Comisiei de la Venetia, atat pe aceasta noua OUG, cat si pe OUG 90 si 92, care au fost emise in dispretul recomandarilor Comisiei de la Venetia. Sesizarea Comisiei de la Venetia o vom realiza prin intermediul APCE, mergand pe aceeasi procedura prin care am reusit sesizarea Comisiei de la Venetia si pe legile justitiei, si pe Codul Penal si pe Codul de Procedura Penala. Aceasta noua Ordonanta reprezinta o sfidare la adresa fiecarui cetatean roman, reprezinta o sfidare la adresa partenerilor nostri de la nivelul UE", a declarat atunci Ludovic Orban.

O saptamana mai tarziu, Orban a anuntat ca a fost finalizat textul sesizarii, iar in 6 martie Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a admis solicitarea Partidului National Liberal de a fi sesizata Comisia de la Venetia fata de modificarile aduse legilor Justitiei prin ordonanta de urgenta.

Iata ce contine scrisoarea PNL prin care cerea sesizarea Comisiei de la Venetia pe OUG din Justitie

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Comisia de la Venetia Iohannis, #Comisia de la Venetia Toader, #Comisia de la Venetia Romania , #justitie