Membru CSM: Ministerul Justitiei a actionat pripit, fara preocupare pentru efectele eliberarii masive din puscarii

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 19:28
6682 citiri
Membru CSM: Ministerul Justitiei a actionat pripit, fara preocupare pentru efectele eliberarii masive din puscarii

Ministerul Justitiei, ca institutie, a pregatit prost si pripit eliberarea detinutilor in baza Legii 169/2017, care reduce pedeapsa cu 6 zile la fiecare 30 de zile efectuate in conditii improprii. Dar remarc cu regret ca multi dintre factorii de decizie se declara surprinsi de legile pe care tot ei le-au dictat, afirma pentru Ziare.com judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"In sistemul judiciar nemultumirile au vizat lipsa unor proceduri. Lipsind procedura, nu a fost o practica unitara, colegii de la judecatorii nu intelegeau ce trebuie facut, a fost o masura luata de pe o zi pe alta. Un ordin al ministrului a aparut in noaptea primei zile de aplicare a legii. Efectul s-a vazut, au iesit din inchisori cateva sute de oameni, indiferent de natura infractiunii, ceea ce mi se pare un subiect de reflectat", spune judecatorul Mateescu.

In opinia sa, eliberarea masiva, indiferent de fapta si persoana condamnatului, nu este o solutie pe termen lung si pune problema golirii de continut a scopului pedepsei aplicate de judecator: "Trebuie facuta preventie si sunt necesare masuri de reinsertie sociala (...) Si Parlamentul ar fi putut legifera mai atent.

Vad ca ministrul se disociaza de efectele acestei masuri, afirmand ca legea nu a fost adoptata in mandatul domniei sale. In calitate de cetatean, nu ma intereseaza acest lucru. Ma intereseaza ca legea sa fie predictibila si clara, conditii care nu au fost indeplinite. Mi-as fi dorit un studiu de impact, mi-as fi dorit sa fie excluse anumite infractiuni, dar acum legea e in vigoare si trebuie aplicata".

Judecatorul Bogdan Mateescu a explicat si de ce au iesit din puscarii 529 de detinuti inca din prima zi, desi art. VII al Legii 169 spune ca eliberarile trebuie decise de instanta si, daca e necesar, trebuie infiintate completuri suplimentare.

"Cu cine sa fie infiintate? Pentru ca, in judecatorii cel putin, ne confruntam un un imens deficit de personal. Inteleg ca in cele din urma s-a agreat eliberarea pe cale administrativa pentru ca o decizie judecatoreasca nu avea caracter executoriu.

Daca se mergea pe varianta hotararii judecatoresti, ar fi trebuit ca ea sa ramana mai intai definitiva, desi, intemeiul legii, multi oameni ar fi trebuit sa paraseasca inchisoarea imediat si orice minut ar fi putut fi considerat o detentie nelegala."

Cititi maine pe Ziare.com un amplu interviu cu una dintre cele mai puternice voci din actualul CSM, judecatorul Bogdan Mateescu: Ce se intampla cu Legile Justitiei? Judecatorii si procurorii sunt la cutite? De ce se tem magistratii? Incalca CCR rolul judecatorilor? Exista un conflict intre Parlament si puterea judecatoreasca? Exista ofiteri acoperiti printre magistrati?

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...