Razboiul mierii, în variantă mioritică. Cum a sancționat OPC cel mai mare producător din România pentru că a folosit sintagma ”100% natural”

Autor: N.G.
Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 02:30
9702 citiri
Razboiul mierii, în variantă mioritică. Cum a sancționat OPC cel mai mare producător din România pentru că a folosit sintagma ”100% natural”
Sortiment de miere Roua Florilor pe care este trecută sintagma ”produs natural 100%”

Cel mai mare producător de miere de albine din România, societatea Apidava SRL Blaj, a fost sancționat de OPC pentru că a trecut sintagma ”100% natural” înscrisă pe eticheta produsului Roua Florilor.

Sancțiunea aplicată de Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba pe data de 14 aprilie 2021. ”La data și ora controlului la producător s-a constatat că pe toate etichetele produsului Roua florilor există sintagma 100% natural - mențiune care conferă produsului caracteristici speciale, deși în realitate toate produsele de acest gen le au. Informația privind sintagma ”100% natural" la produsul miere Roua florilor, ambalată în diferite cantități nu era necesară”, au susținut reprezentanții OPC, care au arătat că s eîncalcă un regulament european și o ordonanță de guvern emisă în 1992.

Firma Apidava SA a fost sancționată cu avertisment și s-a dispus remedierea deficiențelor în termen de 90 de zile. Chiar dacă sancțiunea primită nu a fost una de natură financiară, reprezentanții societății au contestat procesul verbal în instanța de judecată. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, în termenul menționat ar fi fost obligați să scoată sintagma ”100% natural” de pe eticheta produsului Roua Florilor.

Poziția firmei sancționate

”Prin menționarea cuvântului "natural” în eticheta produsului, nu am făcut decât să subliniem una din caracteristicile esențiale ale produsului, respectând întocmai prevederile art. 18 din OG 21/1992. Indicația este importantă deoarece, pe de o parte, din chiar Ordinul 522/2003 rezultă că pot exista mai multe tipuri de miere (miere filtrată, miere în faguri, miere cu bucăți de faguri, inclusiv cea destinată industriei) sau poate exista miere asupra căreia s-a intervenit în procesul de producere: miere presată sau miere filtrată.

Organul de control nu este în măsură a aprecia dacă o informație este necesară sau nu a fi aplicată pe eticheta unui produs, necesitatea aplicării anumitor informații pe etichetă fiind atributul exclusiv al companiei producătoare, atât timp cât acestea respectă legea. Prin urmare, aprecierea organului de control care susține că ”sintagma 100% natural la produsul Roua Florilor ambalată la diverse cantități nu era necesară” este una care contravine legislației aplicabile, organul de control fiind abilitat să analizeze dar legalitatea unor mențiuni de pe etichetă, și nicidecum oportunitatea acestora”, au susținut reprezentanții companiei Apidava SRL.

Aceștia au mai precizat că, de câțiva ani buni, pe piață, în presa scrisă și televiziuni au apărut cazuri de ”miere falsificată”, precum și numeroase sfaturi prin care consumatorul poate detecta această miere.

Există posibilitatea de ”falsificare” a mierii, prin adăugarea de diverse substanțe (zahăr invertit, sirop, etc), dar, mai ales, prin hrănirea artificială a albinelor. Chiar si în acest caz, de hrănire artificială a albinelor, mierea continuă să fie produsă de albine, dar ea nu mai este ”naturală 100%” astfel încât indicarea acestei caracteristici nu face decât să deosebească produsul nostru de ceea ce publicul larg numește ”miere falsificată”.

Chiar mai mult, în miere se poate găsi polen modificat genetic (MG), motiv pentru care Uniunea Europeană a legiferat încă din anul 2014 și acest aspect. Ori, pentru a asigura consumatorul că produsul nostru nu este într-un astfel de caz, se impune cu necesitate adăugarea sintagmei de "100% natural” pe eticheta produsului”, au mai apreciat ce de la Apidava.

Decizia instanței

Instituția cu atribuții de control din Alba Iulia a solicitat respingerea plângerii și menținerea sancțiunii. Judecătoria Blaj a dat dreptate societății producătoare de miere.

”Menționarea caracteristicii “natural” indică consumatorului că asupra mierii nu s-a intervenit în sensul filtrării, care să ducă la îndepărtarea în mod semnificativ a polenului și că nu prezintă caracteristici care să o facă inaptă consumului uman. Mai mult decât atât, indicația de natural pe eticheta produsului este necesară pentru a informa consumatorul că produsul nu a fost filtrat pentru îndepărtarea polenului și nu s-a adăugat niciun ingredient alimentar.

Având în vedere cele arătate mai sus, petenta, prin menționarea cuvântului natural în eticheta produsului nu a făcut decât să sublinieze una dintre caracteristicile esențiale ale produsului, așa cum este regăsită acesta chiar și în definiția produsului și a dorit doar să asigure consumatorul că mierea nu conține organisme modificate genetic, că nu a fost falsificată”, astfel a motivat magistratul hotărârea de a anula procesul verbal de sancționare.

CJPC Alba a contestat hotărârea primei instanței, iar procesul se va muta la Tribunalul Alba. Apidava SRL a avut în 2020 afaceri în valoare totală de circa 6 milioane de euro, cu un profit de aproximativ 600.000 de euro.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#miere, #apidava, #natural, #OPC, #sanctiune, #proces , #justitie