Ministerul Justitiei lanseaza procedura de recrutare a unui nou procuror general - Care sunt criteriile

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 16:41
4523 citiri
Ministerul Justitiei lanseaza procedura de recrutare a unui nou procuror general - Care sunt criteriile

Ministerul Justitiei (MJ) anunta ca a lansat procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu.

Tiberiu Nitu si-a dat demisia - Primele declaratii ale procurorului general interimar: Nimeni nu e de neinlocuit

"Doresc sa incurajez procurorii sa participe intr-un numar cat mai mare la aceasta procedura de selectie in vederea propunerii pentru numirea in cea mai inalta functie in Ministerul Public si ii asigur pe toti cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate si impartialitate, precum si un inalt nivel de profesionalism ca vor avea sanse egale", a transmis ministrul Justitiei, Raluca Pruna, potrivit unui comunicat al MJ.

Candidaturile pentru functia de procuror general pot fi depuse pana pe 16 martie, potrivit calendarului procedurii de selectie anuntat miercuri de Ministerul Justitiei (MJ).

Calendarul mai prevede ca intre 18 si 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul Justitiei, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare. Dupa incheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justitiei va fi transmisa presedintelui Klaus Iohannis, pana pe data de de 22 aprilie.

Candidatii la functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de integritate si profesionalism.

Criteriile de integritate vizeaza obiectivitatea si impartialitatea in exercitarea functiei, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura, respectarea standardelor de conduita conforme cu demnitatea si onoarea profesiei, standarde etice ridicate si capacitate de decizie obiectiva, precum si absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.

In privinta profesionalismului, pe langa conditiile prevazute de lege (vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare si nicio sanctiune disciplinara primita in ultimii trei ani), candidatii trebuie sa dea dovada de o serie de aptitudini specifice functiei. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune manageriala, experienta profesionala relevanta, capacitate decizionala si asumarea raspunderii, capacitate de gestionare a situatiilor de criza, motivare si capacitate de relationare si comunicare.

Tiberiu Nitu a demisionat pe 3 martie din functia de procuror general al Romaniei.

Tiberiu Nitu nu mai e procuror general - Presedintele Iohannis a semnat decretul

"Cu toate ca Raportul MCV valideaza rezultatele activitatii mele in fruntea Ministerului Public, la fel si datele din bilant care vor fi facute publice in cursul lunii martie, in conditiile in care numele meu si functia pe care o reprezint sunt asociate in mod artificial cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate si onoare - sa imi depun demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", preciza Nitu intr-un comunicat transmis presei.

Demisia procurorului general a venit dupa ce numele sau a fost implicat in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

Tiberiu Nitu a demisionat: Prima reactie a ministrului Justitiei

Dupa demisia lui Nitu, conducerea interimara a PICCJ a fost preluata de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....