Ministerul Justitiei mai are bani pentru salarii indexate doar pentru 2 luni

Duminica, 08 Martie 2009, ora 21:08
1742 citiri
Ministerul Justitiei mai are bani pentru salarii indexate doar pentru 2 luni

Fondurile alocate pentru plata sporului de risc si de suprasolicitare neuropsihica acordate personalului din sistemul judiciar ajung doar pentru 2 luni, a declarat Eugen Purcaru, presedintele executiv al ProJust.

Acest spor reprezinta 50% din salariul de baza a angajatului.

Decizia vine dupa ce Ministerul Justitiei a facut rost de bani pentru plata acestui spor. Cu toate acestea, sindicalistii sunt sceptici in ceea ce priveste plata acestor sume restante, avand in vedere ca banii sunt insuficienti.

"Banii ajung doar pentru doua luni. Trebuie avut in vedere faptul ca aceste restante trebuie platite din trecut, ca urmare a unor hotarari judecatoresti definitive, pentru cei care au actionat in judecata ministerul. Cei care nu s-au adresat justitiei pentru plata acestui spor vor primi de doar pe viitor salariul de baza majorat cu 50 de procente. Din discutiile cu ministrul Predoiu am inteles ca se asteapta contractarea unui imprumut extern pentru a se putea plati toate sumele restante", a declarat, duminica, pentru NewsIn, Eugen Purcaru, presedintele executiv al asociatiei ProJust.

Eugen Purcaru a mai spus ca asteapta ca acesti bani sa fie primiti din aprilie. Astfel, sporurile vor fi platite inclusiv pe luna martie si vor beneficia de el magistratii si personalul auxiliar din justitie.

Purcaru a precizat ca majorarea de 50% aferenta sporului de risc si de suprasolicitare neuropsihica se va aplica salariului de baza care, in cazul unui grefier cu experienta si cu studii superioare, se ridica la 1600 lei.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, pe 4 februarie, ca bugetul propus pentru justitie este insuficifient pentru rezolvarea problemelor curente si a pasivelor din sistem, precizand ca este nevoie de rectificari pe parcursul anului.

"Bugetul propus de Ministerul Finantelor Publice pentru Justitie este de 1.882.574 mii lei, reprezentand 0,34% din PIB, cu 781.448 mii lei decat bugetul initial agreat de Ministerul Finantelor Publice la solicitarea ministerului pe care il conduc", a declarat Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Totusi, Predoiu a precizat ca bugetul va rezolva inechitatile din sistem.

"Acest buget este insuficient pentru rezolvarea problemelor curente ale justitiei si a pasivelor din sistem. Bugetul include, insa, sumele necesare pentru trecerea imediata la eliminarea inechitatilor dintre magistratii de la CSM, ICCJ, Ministerul Public si instantele din subordinea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti", a afirmat ministrul.

Potrivit lui Predoiu, este "absolut necesar" ca diferenta necesara bunei functionari a sistemului sa fie alocata pe parcursul anului prin rectificari in primavara si in toamna.

"Avem asigurarea ministrului Finantelor si a premierului ca acest lucru se va face, sigur, tinand cont si de conditiile respective", a precizat Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#minster justitie, #bani salarii indexate, #2 luni , #justitie