Ziare.com

Ministerul Justitiei propune desfiintarea Sectiei Speciale sau regandirea radicala a acesteia

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 22:46

   

Ministerul Justitiei propune desfiintarea Sectiei Speciale sau regandirea radicala a acesteia
Ministerul Justitiei propune desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) sau regandirea radicala a modului de functionare si organizare a acesteia, potrivit unui Memorandum care va fi discutat in sedinta de Guvern de vineri.

Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de vineri este un Memorandum cu tema: "Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea si functionarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si propuneri".

Documentul vorbeste despre cadrul legal actual, despre criticile pe care organismele euroene le-au adus acestei Sectii, dar si despre cauzele Romaniei pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

"In prezent, pe rolul CJUE se afla un numar de 4 cauze in care au fost formulate 7 intrebari preliminare vizand interpretarea dreptului Uniunii Europene raportat la o serie de aspecte referitoare la SIIJ. Pentru aceste cauze a fost incheiata faza scrisa, Guvernul Romaniei depunand observatii scrise ca urmare a aprobarii acestora prin memorandum. De asemenea, au fost formulate cereri de organizare de catre CJUE a unor sedinte de audiere a pledoariilor. (...) Precizam faptul ca Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene a intocmit observatiile scrise aprobate ulterior prin memorandum, pe baza contributiilor mai multor institutii, nu numai a MJ. Printre institutii se numara si CSM, PICCJ, SIIJ", se arata in document.

De asemenea, documentul face referire la pozitia institutiilor relevante din sistemul justitiei, precum si a asociatiilor magistratilor cu privire la SIIJ, fiind primite puncte de vedere de la ICCJ, CSM, PICCJ, DNA, DIICOT, SIIJ.

Potrivit documentului, o parte a opiniilor sustine Recomandarea GRECO, solicitand-se desfiintarea SIIJ sau, cel putin reorganizarea acesteia, indicandu-se ca argumente:

- modul de reglementare si functionare a SIIJ, raportat la alineatul (6) introdus la art. 881 din Legea nr. 304/2004, care defineste notiunea de procuror ierarhic superior, instituie in mod nelegal o exceptie de la principiul constitutional al controlului ierarhic;

- prin modul de organizare si functionare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetateni care beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala totala, respectiv procurorii din cadrul SIIJ; SIIJ se indeparteaza de la orice fel de control ierarhic, dar si judecatoresc eficient - in cazul solutiilor de clasare - fiind compusa dintr-un numar extrem de redus de procurori, care isi pot da ei insisi, reciproc, orice solutie de clasare indiferent de situatia de fapt sau de drept si indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa ca instantele judecatoresti nu pot obliga sa-si trimita in judecata un coleg, membru al acestei sectii;

- lipsa unor dispozitii exprese care sa prevada posibilitatea procurorilor din cadrul acestei sectii de a participa la sedintele de judecata in cauzele de competenta SIIJ in care se dispune luarea masurilor preventive, a celor asiguratorii, solutionarea cererilor privind masurile speciale de supraveghere etc., precum si judecarea in fond si in caile de atac a creat deja dificultati majore in practica;

- competenta materiala si teritoriala atribuita acestei sectii, din punct de vedere functional, creeaza dificultati si nu asigura folosirea procurorilor specializati in situatiile in care s-ar impune (combaterea coruptiei, a criminalitatii organizata si terorismului);

- numirea agentilor si ofiterilor de politie judiciara si a specialistilor in cadrul SIIJ se face de catre procurorul sef de sectie (structura fara personalitate juridica), desi numirea/detasarea acestora ar trebui sa se dispuna de conducatorul institutiei;

- se propune o regandire a modului de organizare si functionare a acestei sectii, inclusiv in legatura cu modul de numire in functie a procurorilor cu functii de conducere si de executie (prin asigurarea principiului separarii carierelor).
Alte opinii sustin mentinerea SIIJ in forma actuala, considerandu-se ca nu afecteaza independenta justitiei, invocandu-se faptul ca CCR stabilit ca fiind constitutionala infiintarea sa, dar si ca se asigura magistratilor o protectie adecvata.

"Vazand recomandarile cuprinse in documentele europene mentionate, dispozitiile legale care reglementeaza functionarea si organizarea SIIJ, precum si modul concret in care a functionat Sectia de la infiintare pana in prezent, propunem ca pozitia Ministerului Justitiei in raporturile cu autoritatile si institutiile publice, respectiv cu institutiile Uniunii Europene sau internationale pe aceasta tema sa fie in sensul sustinerii uneia din urmatoarele solutii (care sa fie dezbatute/adoptate in cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desfiintarea SIIJ ori, dupa caz, regandirea radicala a modului de functionare si organizare a acesteia", este concluzia Memorandumului.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a anuntat, marti seara, ca a centralizat partial voturile magistratilor din adunarile generale, iar rezultatele de pana acum arata ca 80,8% dintre magistrati s-au pronuntat pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), 7,76% pentru mentinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementeaza activitatea institutiei.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Predoiu Sectia Speciala Predoiu SIIJ
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Lia_Stoenescu Sectia (speciala) trebuie desfiintata ! Asa cum s-a

vazut deja, ea poate fi folosita de politicieni infractori (cum este, de exemplu, Dragnea si acolitii lui) in influentarea deciziilor juridice si in intimidarea judecatorilor si procurorilor ! Judecatorii si procurorii corupti pot fi urmariti cu mijloacele specifice nu prin sectia SS ...

 

Schimbati componenta SS si asmuti-ti sa insface pe cei ce

l-au sustinut pe Puscariasul dracnea si alti pisdisti ce au scapat de pedepse !
loviti tradaori hoti si corupti cu propria arma, Tumorel Ciordachel Nicolici si resturi din Justitie ce le-a tinut parte sa ajunga in puscarie !

 

@movici

Nimeni nu trebuie "sa asmuta" pe nimeni, impotriva nimanui, astea sunt practici de infricosata amintire.

Trebuie doar sa se intreprinda o justitie cu dreapta masura, cei gasiti vinovati de coruptie, abuzuri si rele practici sa suporte consecintele.
Indiferent cine sunt acestia.
Intr-o societate cu adevarat democratica unii nu sunt mai egali in drepturi decat altii.

Un stat autentic de drept trebuie sustinut de realitate, nu de gargara, demagogie.
Si nici de porniri revansarde.

 

Doamna Lia, am impresia ca de o vreme respirati un alt aer :-)

Va exprimati mai liber, aveti un ton mai hotarat, ... parca traiti in alta tara.
Nu va schimbati, acesta este tonul cel mai just.

Este acelasi lucru ce am dorit sa spun si eu, ceva mai piparat

vinovati sa fie indepartati, pusi la zid, egal din care partid politic.
Se stie ca o mare parte din Tradatorii de tara sunt Manelisti Sudisti Pisdisti.
Raul Romaniei vine din Sud.

Desfiintarea ca portocala la DNA ca institutia il vrea. Man adjunct

de baiat de mingi la ministerul Justitiei. Ca Turcan Vicepremier.

 

@hello, PR

Am sustinut intotdeauna odiosenia acestei SS infiintate de PSD "cu dedicatie".

In postarea anterioara am comentat strict cuvantul "a asmuti", va rog sa revedeti ce am scris.

Multumesc ! Va apreciez comentariile mereu !

Aici, in acest comentariu, deoarece nu v-ati pronuntat pentru desfiintare am vrut sa subliniez necesitatea desfiintarii ei inca o data ...

Hai cu IEVALUAREA, mai baieti !

.

Jos SS

jos infractorii si coruptii din clasa politica, la inchisoare cu ei si confiscarea averii.

Corect!!! HAi sa incepem cu magistratii,procurorii

Ce zici?!?!?

SS Kaputt!

Restul nu mai conteaza.

 

Si uite asa magistratii penali pt care RO a fost

obligata prin hotararile CEDO sa plateasca despagubiri uriase de milioane de euro, vor ramane imaculati, caci ale despagubiri le platim noi toti !
Sa ne traiesca preaCinstitii nordisti !
PS De ce pana in prezent nici un magistrat care a dat hotarari strambe pt care statul nostru a fost condamnat sa plateasca despagubiri, nu a fost judeat și condamnat ???
Pt ca e mai usor sa condmni o tara intreaga sa plateasca in locul lor ! Ei trebuie doar sa aiba salarii uriase, pensii de cinci ori cat venitul Presedintelui, medicamnete gratuite, spitalizare gratuita, case pe dai bogi, concedii platite si cate si mai cate... Toate acestea in baza principiului Constitutional al egalitatii din drepturi si obligatii....
Scarba suprema nordistule aparator de magistrati penali !

VEST NORDISTI, manelistu - le Sudist, clar!

Cu roscati de Botosani inca nu se discuta!

Foarte simplu

Vrem o reforma de durata in justitie ?
Ar trebui ca toate deciziile sa fie luate urmare unor negocieri cu toate partidele parlamentare si un acord majoritar pe aceste modificari !

 

propun colaborare

cu domnul Tudorel,poate mai are ceva dresat,pe domeniu.

 

Trebuie desfiintata....

In forma,structura si componenta actuala se impune imperios desfiintarea acestei ''sectii'' de tip psd-ist si mafiot.Asta in primul rand datorita faptului ca a fost creata si ''vazuta'' ca o forma politica de amenintare la adresa independentei justitiei.
Pe de alta parte insa,este absolut necesara supravegherea derapajelor ce pota avea loc in justitie,si in primul rind prin independenta,echitatea si nepolitizarea actiunilor si deciziilor ce se iau in cadrul justitiei.de aceea trebuie creat fie un departament,fie in cadrul ministerului public un birou,fie o alta forma prin care se poate mentine corecte diferitele decizii ale justitiei,sub toate formele : avocatura,procuratura,.judecatorie,csm sau inalta curte de justitie si casatie.Cu o conducere facuta din parlamentari(din toate partidele parlamentare),specialisti in justitie,consilieri juridici prezidentiali,politisti de investigatie specialisti in cercetarea juridica etc.Ceva trebuie creat pentru a pastra caracterul independent al deciziilor judiciare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor