Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica schimbari de lege pentru sefii DNA si DIICOT, dar si magistratii penali

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 22:11
5033 citiri
Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica schimbari de lege pentru sefii DNA si DIICOT, dar si magistratii penali
Foto: Facebook/Ministerul Justitiei Romania

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, pana pe 11 noiembrie, o serie de modificari ale legii privind statutul magistratilor si legea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

In urma discutiilor cu mai multi magistrati, CSM a propus ca procurorul general si adjunctii acestuia, procurorul sef al DNA si procurorii sefi de sectii din subordine, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii sai sa fie numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM, cu conditia sa aiba o vechime de 15 ani.

Consiliul a mai propus ca revocarea acestora din functii sa se faca la propunerea CSM.

In schimb, Raluca Pruna a sustinut procedura existenta in prezent, adica numirea procurorilor sefi sa se faca de catre ministrul Justitiei dintre magistratii care au o vechime de 10 ani, avizul CSM fiind unul consultativ.

O alta noutate ar fi prelungirea mandatului procurorilor sefi de la trei la patru ani, tot cu conditia reinvestirii o singura data de catre CSM.

Alta modificare prevede ca magistratii suspendati din cauza unor dosare penale sa primeasca "o indemnizatie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie".

O alta prevedere arata ca magistratii, inclusiv cei asimilati, daca au o vechime de cel putin 18 ani in functii, au dreptul sa devina, fara examen, avocati, notari publici, mediatori sau executori judecatoresti.

La legea de functionare a CSM au fost introduse cateva noutati in favoarea membrilor institutiei. Astfel, se arata clar ca "membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu desfasoara activitate permanent", in conditiile in care pe actuala lege ei desfasoara activitate permanenta.

O noua prevedere arata ca judecatorii si procurorii alesi ca membri CSM continua sa desfasoare activitatea de judecator, respectiv de procuror sau, dupa caz, sa exercite functiile de conducere la instante sau parchete. Pe actuala lege, ei sunt suspendati din functiile de conducere pe care le ocupau inainte de a fi alesi in CSM.

Alta noutate este ca un membru CSM poate fi revocat din functie la autosesizarea CSM "in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul savarsirii unor fapte de natura a aduce atingere grava independentei si prestigiului justitiei ori sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare", se mai arata in proiectul de lege.

Iata toate propunerile de modificari din sistemul de justitie

Consultarea publica include si o serie de intalniri regionale la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti cu magistrati, reprezentanti ai altor profesii juridice, parteneri institutionali si ONG-uri.

Toate contributiile (observatii, propuneri si intrebari) pot fi transmise pe adresa de email: legijustitie@just.ro

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...