Ziare.com

Ministerul Justitiei vrea desecretizarea dosarelor din arhiva SIPA

Luni, 25 Iulie 2016, ora 23:19

   

Ministerul Justitiei vrea desecretizarea dosarelor din arhiva SIPA
Ministerul Justitiei vrea sa inventarieze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).

Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul institutiei conduse de Raluca Pruna, arhiva fostului SIPA - devenit ulterior Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), in subordinea Ministerului Justitiei - cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice.

Prin proiectul supus dezbaterii, se propune infiintarea unei comisii pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva SIPA, care isi va desfasura activitatea pentru o perioada de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivata a acesteia, Ministerul Justitiei sa poata propuna Guvernului, o singura data, prelungirea activitatii pentru o perioada de cel mult jumatate de an.

Comisia ar urma sa fie formata din doi reprezentanti al Ministerului Justitiei, doi reprezentanti ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si un reprezentant al Parchetului de pe langa ICCJ. Fiecare dintre aceste institutii va desemna cate un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Comisia va avea urmatoarele atributii:

  • - va inventaria arhiva,
  • - va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justitiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale,
  • - va preda, dupa declasificare, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre ANP, dosarele de personal ale fostilor angajati ai DGPA identificate in arhiva,
  • - va preda, catre Arhivele Nationale, documentele cu valoare istorica, iar structurii de securitate a Ministerului Justitiei ii vor fi predate documentele clasificate si, respectiv, pe cele propuse spre distrugere.

Potrivit proiectului, documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA nu pot fi puse, pe perioada desfasurarii activitatii comisiei, la dispozitia niciunei persoane fizice sau juridice in afara celor insarcinate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii cu privire la documentele acestei arhive.

De asemenea, pana la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse in arhiva nu vor fi supuse niciunui proces de copiere. Comisia va putea furniza informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA daca exista proceduri judiciare in derulare, la cererea instantelor judecatoresti romane sau straine.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5724 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ordin pe unitate de la Soros...

Autoritatile statului dorm si sunt neputincioase la nenumaratele "atentate" la siguranta nationala din partea ONG-urilor lui Soros.

Neputincioase ori complice...

Urmeaza santaje incredibile impotriva judecatorilor... traiasca statul de drept in Republica Socialista Romania...

 

mai usor cu manipularea pe scari

adica dupa parerea ta, o arhiva secretizata este mai putin potrivita pentru santaje decat una desecretizata??? fir-ar sa fie de transparenta, daca intelegem noi ceva din ea

Esti destept tare... te bagi exact ca musca in...

Nu te duce!

Eu?, manipulez? Vai de viata ta amarastene !

ei las ca nu sorosh ne vine de hac.....ci iuzbitu tau...ilici

++++++++++++++++++++
_________________


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor