Ministerul Justitiei vrea sa schimbe legile privind promovarea la ICCJ

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 19:28
1054 citiri
Ministerul Justitiei vrea sa schimbe legile privind promovarea la ICCJ
Foto:dcnews.ro

Ministerul Justitiei propune schimbarea conditiilor de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin modificarea legilor 303 si 304/2004, in prevederile proiectului ministerului fiind cuprinse si o serie de reglementari din Ghidul de promovare la instanta suprema adoptat de CSM, dar contestat la Curtea de Apel Bucuresti de Inalta Curte.

Unul dintre scopuri e "mai multa obiectivitate" la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, vineri, pe site-ul institutiei, "Proietul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara".

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca acesta "porneste de la necesitatea revizuirii conditiilor pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, conditii care trebuie sa reflecte parcurgerea tuturor treptelor in ierarhia instantelor judecatoresti, precum si de la necesitatea de a institui garantiile de obiectivitate in procedura promovarii in functia de judecator la instanta suprema".

Astfel, proiectul prevede ca promovarea la instanta suprema sa fie conditionata, pe de o parte, de indeplinirea functiei de judecator la curtea de apel in ultimii cinci ani, impunandu-se, prin urmare, parcurgerea de catre candidat a tuturor treptelor in ierarhia instantelor judecatoresti, iar pe de alta parte, de indeplinirea conditiei privind vechimea in functia de judecator sau procuror de cel putin 20 de ani, reflectand experienta profesionala a candidatului. Prevederile in vigoare in momentul de fata arata ca poate promova la ICCJ judecatorul cu o vechime la tribunal sau curte de apel de cel putin doi ani si cu minim 12 ani vechime in magistratura.

In acelasi timp, se arata in expunerea de motive, proiectul tine seama de Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei 866/2006, prin care dispozitiile art. 52 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost declarate neconstitutionale in partea care conditioneaza promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie de indeplinirea functiei de judecator, impunandu-se includerea referirii si la indeplinirea functiei de procuror la parchetele de pe langa curtile de apel sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in ultimii 5 ani.

Mai mult, proiectul prevede ca, in scopul evaluarii si verificarii pregatirii profesionale a candidatilor pentru functia de judecator la instanta suprema, la nivelul fiecarei sectii a ICCJ pentru care au fost depuse candidaturi, se constituie cate o comisie formata din trei judecatori care isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei, cu acordul acestora, comisiile fiind numite prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In continuare, procedura de evaluare si verificare a pregatirii profesionale se finalizeaza prin elaborarea unui raport consultativ asupra promovarii in functia de judecator la Inalta Curte, raport motivat, care se supune spre aprobare colegiului de conducere al instantei supreme.

La randul sau, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproba raportul consultativ asupra promovarii si, pe baza acestuia, emite o recomandare motivata cu privire la candidat.

Prevederile referitoare la evaluarea candidatilor de catre comisia constituita in acest mod sunt cuprinse, de altfel, si in Ghidul de promovare la instanta suprema, adoptat in luna martie de CSM, dar care a fost contestat in instanta de ICCJ.

Totodata, proiectul pus in dezbatere publica de MJ reglementeaza, ca element de noutate, intre documentele de care se tine seama in procesul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, opinia majoritara motivata, adoptata prin vot deschis, de judecatorii sau, dupa caz, de procurorii din cadrul sectiei instantei ori parchetului la care isi desfasoara activitatea candidatul. De asemenea, aceasta prevedere este cuprinsa si in Ghidul mentionat.

In plus, etapa interviului final sustinut de catre candidati in fata Plenului CSM este reglementata, alaturi de celelalte etape ale procedurii de promovare la instanta suprema, in prezent acesta fiind impusa de practica Plenului. In cazul in care modificarile vor fi adoptate, acestea prevad si prelungirea, de la 10 la 25 de zile, a termenului in care se poate realiza evaluarea si verificarea pregatirii profesionale a candidatilor pentru un loc de judecator la ICCJ.

Reprezentantii instantei supreme au atacat la sfarsitul lunii martie, in Contencios administrativ, Hotararea Plenului CSM nr. 160 din 17 martie 2011 prin care a fost aprobat Ghidul privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea de Apel Bucuresti a stabilit primul termen de judecata pentru data de 5 aprilie, potrivit portalului instantelor.

In cererea inaintata Curtii de Apel Bucuresti, reprezentantii instantei supreme arata ca Ghidul atacat stabileste noi atributii in sarcina ICCJ, contrar prevederilor legale. Mai mult, in cererea de chemare in judecata se arata si ca Ghidul a fost adoptat cu incalcarea prevederilor legale, hotararea CSM fiind adoptata, chiar daca CSM nu are competenta de a adopta un act cu caracter normativ in materia promovarii la Inalta Curte.

De asemenea, in cererea inaintata Curtii de Apel Bucuresti se arata si ca plenul CSM a adaugat, prin hotararea contestata, prevederilor legale superioare.Concret, sustin reprezentantii instantei supreme, prin Ghidul adoptat se completeaza prevederile din Legea 303/2004 care reglementeaza promovarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#schimbare lege promovare ICCJ, #MJ lege promovare ICCJ , #justitie