Ziare.com

Ministrul Justitiei anunta ca va redefini abuzul in serviciu si va stabili si prag, dupa decizia CCR

Marti, 06 Iunie 2017, ora 22:50

   

Ministrul Justitiei anunta ca va redefini abuzul in serviciu si va stabili si prag, dupa decizia CCR
Ministerul Justitiei afirma ca, urmare a deciziei de marti a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocand faptul ca deciziile CCR sunt obligatorii si au valoare numai pentru viitor.

"Fata de cele statuate, continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric", afirma Ministerul Justitiei, dupa ce isi expune argumentele in favoarea acestei afirmatii.

Astfel, Ministerul Justitiei arata ca, prin Decizia nr. 405 de marti, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.246 din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin. (1) din Codul penal si a constatat ca "acestea sunt constitutionale in masura in care prin sintagma indeplineste in mod defectuos din cuprinsul acestora se intelege indeplineste prin incalcarea legii".

"In esenta, in motivarea deciziei, Curtea a statuat ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundara care vin sa detalieze legislatia primara se realizeaza doar in limitele si potrivit normelor care le ordona.

Curtea retine ca ilicitul penal este cea mai grava forma de incalcare a unor valori sociale, iar consecintele aplicarii legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel ca stabilirea unor garantii impotriva arbitrariului prin reglementarea de catre legiuitor a unor norme clare si predictibile este obligatorie. (...) Cutea s-a pronuntat asupra acelorasi dispozitii legale, din perspectiva criticilor vizand inexistenta unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensitati a vatamarii rezultate din comiterea faptei", arata Ministerul Justitiei.

De asemenea, Ministerul Justitiei citeaza comunicatul de presa al CCCR, potrivit caruia, respingand ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.297 alin. (1) din Codul penal, Curtea a retinut ca, "data fiind natura omisiunii legislative relevate, instanta constitutionala nu are competenta de a complini acest viciu normativ, intrucat si-ar depasi atributiile legale, actionand in sfera de competenta a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligatia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu".

MJ mai precizeaza ca deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial, iar de la data publicarii deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Citeste mai multe despre acest subiect:

CCR anunta oficial ca lasa Parlamentul sa stabileasca prag pentru abuzul in serviciu

Ziua decisiva la CCR. Pretul salvarii lui Dragnea Interviu
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ironia soartei: dragnea intra la puscarie iar ministrul Justitiei

va pune un prag, care va intra in istorie ca "pragul dragnea".
Mai pe sleau cine pagubeste comunitatea cat dragnea, scapa, cine pagubeste cu 1 LEU mai mult, o incurca.

NB: Legea se aplica doar pentru viitorii hoti, nu si pentru dragnea. Macar atat trebuie sa stie si antenistii.

 

Pragul valoric consfinteste HOTIA, si aseaza hotia ca politica de

....de stat in Romjania.Politicienii penali, hoti din parlament si guvern merita dispretul public.

E o rusine sa satablesti un prag pana la care esti LIBER la hotie, fara a fi pedepsit de lege.

 

Eu cred ca nimeni nu trebuie sa se teama de prag! Orice

..abuz in serviciu e mai mare de 50 000 euro, deci penal! Si datul unei vile pe Mihaileanu de Base, si un apartament cumparat din banii M10 de Macovei, si o retrocedare catre Frontul Hitlerist de-a lui Werner, asta ca sa dau cateva exemple cunoscute de toata tara!

Justificati necesitatea pragului.Ce castiga statul

....si ce castiga hotul ?
Apoi cine plateste paguba la valoarea PRAGULUI ?

Draknea si Bombonica, o familie traditionala de socialisti.

https://romanicablues.files.wordpress.com/2017/03/liviu-dragnea-bombonica.png

Cu soricul gros.

 

Pragu' de sus, sau pragu' de jos?

P.S. Bazaconia cu "...deciziile CCR sunt obligatorii si au valoare numai pentru viitor..." ar trebui inlăturată și consacrarea unui motiv separat de revizuire pentru astfel de cazuri, fiind inadmisibil ca după ce legiuitorul și condamnatorul au scrantit-o neconstituționalește, omu' să n-aibă niciun fel de reparație și, mai ales, să execute in continuare o pedeapsă!

 

In locul unui abuz in serviciu umflat

Imi voi planifica săptămanal cate un abuz mai mititel, sub prag.
Ta-da.

 

Aci i-o problemă: Știți cate mii de ani de condamnare s-au dat

cand au apărut pentru prima dată autoservirile in Romania pentru că șterpeleau cate o eugenie, pană s-a introdus "lipsa pericolului social"?

Jos cu penali

Exista si in USA un prag. Este EXACT $500 si face diferenta dintre o ancheta platita din bani publici sau nu. Scopul este ca sa nu se iroseasca bani publici pe anchete unde prejudiciul este foarte mic (sub $500).
Sub $500 ramane la latitudinea celui prejudiciat daca merge sau nu in justitie si se va ocupa de tot.

In USA atat cei cu dosare penale dar si RUDELE de grad 1 ale celor cu dosare penale nu au ce cauta nicaieri in administratia publica (nici macar ca portari sau curatenie).

imi e scarba de politicienii votati. oare cine voteaza astfel de monstrii?

 

Nu o spun eu ..

" O natiune de oi
Dă nastere unui guvern de lupi ".

Aghata Christie

Oi conduse de ciobami

De ce sa ne luam dupa Agatha Christie, mai bine gandim in termeni...autohtoni. De exemplu "O natiune de oi, este condusa de..."ciobani". Ciobanii nu mananca oile ca lupii, le tin sa le mulga, sa obtina alte avantaje de pe urma lor si traiesc impreuna pana la adanci batraneti. Ce nu-i asa?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor