Ministrul Justitiei despre avizul CSM impotriva desfiintarii Sectiei Speciale: "A dat aviz negativ la infiintare, iar acum da aviz negativ la desfiintare"

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 14:05
10437 citiri
Ministrul Justitiei despre avizul CSM impotriva desfiintarii Sectiei Speciale: "A dat aviz negativ la infiintare, iar acum da aviz negativ la desfiintare"
Gheorghe Stan, primul sef al SIIJ este acum judecator CCR

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat vineri, 19 februarie, ca nu este de acord cu introducerea unor garantii suplimentare pentru magistrati odata cu desfiintarea Sectiei Speciale si a apreciat ca aceasta unitate de parchet a reprezentat un "mecanism menit sa intimideze si sa persecute magistratii incomozi".

"CSM a dat aviz negativ la infiintarea Sectiei Speciale si acum da aviz negativ la desfiintare (...). Explicatia mea este aceea ca o parte a magistratilor din CSM si evident o parte a magistratilor din tara, eu spun ca o mai mica parte, au considerat ca ar trebui, odata cu desfiintarea Sectiei Speciale, sa existe niste imunitati suplimentare pentru magistrati, cu care eu personal nu sunt de acord. Consider ca nu sunt necesare acum imunitati pentru magistrati, daca avem in vedere egalitatea in fata legii, daca avem in vedere faptul ca exista anumite imunitati asemanatoare celor pentru parlamentari si anume la perchezitie, arestare, retinere, exista incuviintarea CSM, sectiilor din cadrul CSM", a spus ministrul Justitiei.

Despre SIIJ a declarat ca a reprezentat inca de la inceput un mecanism gandit de Liviu Dragnea.

"Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost facute prin modificarile Iordache la legile justitiei a fost infiintarea acestei Sectii Speciale. A reprezentat de la bun inceput o anomalie juridica. Exista multe probleme de structura referitoare la aceasta sectie. Si, pana la urma, avem un bilant rusinos, tragem linie dupa peste doi ani de zile de activitate si vedem ca ceea ce ar fi putut face bine, poate, aceasta sectie, nu prea s-a intamplat. A fost o ineficienta totala, nici un caz de coruptie depistat, scurgeri de informatii, cazuri aproape scandaloase care au facut titluri de presa in privinta Sectiei Speciale.

Deci, (...) a reprezentat un mecanism gandit de Liviu Dragnea si impins de ceilalti parlamentari PSD de atunci - Florin Iordache, Serban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit sa intimideze si sa persecute magistratii incomozi, cei care aveau curaj sa-si exprime punctele de vedere. Si, pe de alta parte, am vazut clar ca a fost gandit ca un mecanism ineficient, daca ne gandim la faptul ca ar fi trebuit chiar sa se ocupe de cazurile intr-adevar reale si importante in zona magistraturii, a cazurile de incalcare a legii penale in zona magistraturii", a declarat Stelian Ion, la RFI.

Stelian Ion a mai spus ca anchetele cu magistrati nu vor fi intarziate de transferul dosarelor catre parchetele care le vor solutiona pentru ca acest lucru se va face "foarte rapid", in termen de maximum 5 zile din momentul in care sectia va deveni nefunctionala.

"Aproape 6000 de dosare nesolutionate care se vor trimite la parchetele specializate, daca e vorba de coruptie la DNA, daca e crima organizata DIICOT si pentru celelalte la alte parchete. In termen de 5 zile vor fi trimise toate, se va face totul foarte rapid", a mai spus ministrul.

Guvernul a adoptat in sedinta de joi proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor, propus de Ministerul Justitiei.

Stelian Ion a precizat ca SIIJ este o anomalie juridica ce a creat multe probleme in Romania.

"Este un moment de normalitate", a subliniat Stelian Ion.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#stelian ion, #Sectia Speciala, #justitie Romania, #coruptie magistrati, #CSM , #justitie
Comentarii