Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care scriu carti

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 22:52
4249 citiri
Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care scriu carti
Foto: Ziare.com

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, ca exista un proiect de modificare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris lucrari stiintifice, precizand ca trebuie facut ceva in aceasta materie pentru a se ajunge la o situatie normala.

"Predecesorul meu a promis acest lucru si exista un proiect care se afla in faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred ca trebuie facut ceva in aceasta materie astfel incat sa ajungem la o situatie normala. Daca, sa spunem, cuiva din mediul academic ii trebuie mult mai mult de un an ca sa scrie o carte, oricat timp liber ai avea, cred ca este un pic greu de explicat cum poti sa scrii trei, patru, cinci carti intr-un an. Deci, inteleg sa preiau initiativa de la predecesorul meu si sa o sustin", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Detinutii de lux scriu carti si scapa de inchisoare. In sfarsit, cineva ia atitudine

Ministrul Justitiei a mentionat ca nu poate preciza cand vor aparea modificarile legislative si sub ce forma.

"Nu ma pot pronunta nici cu privire la forma pe care o va imbraca aceasta modificare. Pot sa va confirm ca ea exista si ca este intr-o faza avansata", a adaugat Raluca Pruna.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), intrunit in 16 septembrie, a hotarat sesizarea Ministerul Justitiei cu propunerea de a include in Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate aspectele retinute de Directia legislatie, documentare si contencios si observatiile formulate de Comisia nr. 1 din CSM.

Modificarile vizeaza publicarea de lucrari stiintifice de persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate in vederea reducerii acesteia.

De ce vor sa-i dea lui Gica Popescu drumul din inchisoare: a scris 4 carti si o termina pe-a 5-a

Astfel, CSM propune verificarea cunostintelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situatia in care aceasta urmeaza sa-si tehnoredacteze personal lucrarea, redactarea unei declaratii a persoanei private de libertate in sensul ca este autorul lucrarii cu caracter stiintific si a unei declaratii referitoare la faptul ca editorul este persoana juridica romana sau straina, dar cu practica in publicarea de lucrari stiintifice, legal constituita, avand prevazut in obiectul de activitate editarea de lucrari stiintifice.

De asemenea, plenul CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata, eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate.

Dispozitiile citate se refera la faptul ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, inventie sau inovatie.

In plus, CSM a decis efectuarea unui studiu de drept comparat de catre Directia afaceri europene, relatii internationale si programe in ceea ce priveste existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate.

Presedintele CSM, Marius Tudose, declara, pe 1 iulie, ca ar trebui modificata legea in ceea ce priveste reducerea pedepselor prin scrierea de carti in penitenciar si facute verificari privind autenticitatea si caracterul stiintific ale acelor opere.

La randul sau, fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a spus ca munca in penitenciar este evaluata in momentul de fata pe baza unor norme aflate in vigoare inca din 2006.

Intrebat daca ministerul ia pozitie si initiaza un proiect in acest sens, Cazanciuc a declarat exista "in momentul de fata la minister o interventie normativa pentru a face lucrurile mai clare in materie stiintifica, in materie de lucrari cu caracter stiintific, redactate, elaborate in penitenciare".

"Acum suntem pe cale de a identifica cea mai buna formula, daca este nevoie de o formula la nivel legislativ, de lege, daca se impune o modificare a legii executarii pedepselor sau daca se poate face prin alte norme subsecvente", a mai spus Cazanciuc.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ministru Justitie detinuti eliberati carti, #limitare eliberare detinuti carti , #justitie