Mizele multiple ale atacului la procurorul general. Ce e in spatele ultimei redute

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 August 2018, ora 07:07
49111 citiri
Mizele multiple ale atacului la procurorul general. Ce e in spatele ultimei redute

Dupa ce a destabilizat DNA si se pregateste sa termine cu totul anticoruptia, dupa ce a pus in fruntea DIICOT procurorul capitelor, Tudorel Toader a dat atacul la procurorul general al Romaniei. Insasi formula aleasa pentru a anunta declansarea evaluarii lui Augustin Lazar, primul pas catre revocare, este sfidatoare la adresa bunului simt institutional: o postare pe Facebook.

Bine ca nu i-a scapat si localizarea din momentul postarii, ca acum cateva saptamani cand scria din carciuma.

Un anunt de asemenea importanta nu se face pe o retea de socializare, in rand cu pisici si bancuri, ci printr-un comunicat oficial, preferabil conferinta de presa, care sa explice in mod serios asaltul la procurorul general. Dar inteleg ca partea cu explicatiile e grea rau.

Povestea aceea cu Protocolul din 2016 servita de inculpatul Darius Valcov - 6 ani in prima instanta, prin comiterea unei posibile infractiuni (aspect total neinteresant pentru ministrul Justitiei constat) este, in mod evident doar un pretext.

De ce spun asta?

1. Desi sunt anatemizate de toata presa afiliata infractorilor, nicio instanta de judecata nu a stabilit ca protocoalele incheiate de SRI cu PICCJ si ICCJ ar fi nelegale.

Eu nu am gasit absolut nimic ilegal in ele. Si nici juristii cu care eu am vorbit. Dar si sa nu fie asa, cat timp nu exista o instanta care sa stabileasca nelegalitatea, functioneaza prezumtia de legalitate, la fel ca aceea de nevinovatie. Sau aia e valabila numai pentru infractorii puterii?

Daca in aplicarea acestor protocoale, indiferent cand au fost ele incheiate - pentru ca primele sunt din anii '90, deci au functionat in toata guvernarea PSD Nastase cu Ion Iliescu presedinte - au fost comise abuzuri, aceste abuzuri trebuie dovedite punct cu punct si pedepsite conform legii.

Dar anatemizarea aceasta globala, neargumentata, a unor protocoale care, da, au ajutat mult la anticoruptie, pentru ca au concentrat resursa statului in lupta cu borfasii, este doar o uriasa manipulare menita sa decredibilizeze institutii, demersuri si persoane care apoi sa fie mai usor rasturnate.

2. Protocoalele din 2016 publicate de inculpatul Darius Valcov se refera la doua chestiuni clare: folosirea de catre parchet a tehnicii SRI pentru surpaveghere tehnica, cat timp SRI insusi nu mai putea realiza aceasta supraveghere, si colaborarea SRI - PICCJ in privinta infractiunilor care privesc siguranta nationala, terorismul, deci de competenta SRI potrivit tuturor legilor in vigoare.

A fost comis vreun abuz in baza lor? Sa fie pedepsit! Altfel nu vad problema. Mai mult, procurorul general spune ca atat MJ, cat si CSM stiau despre aceste protocoale, ba chiar a existat o corespondenta oficiala pe care o va publica.

Este clar ca povestea protocoalelor din 2016 i-a fost servita ministrului Toader cu scopul de a-l revoca pe procurorul general. De ce tocmai acum?

Avem mai multe motive:

1. Cea mai presanta este anchetarea violentelor comise de jandarmi in 10 august. Si nu atat jandarmii trebuie aparati, cat conducerea acestora si ministrul Carmen Dan, plus cine stie cine se mai afla in spatele mascaradei.

Va aduceti aminte ce raspuns acru a dat ministrul Toader cand procurorul general si-a intrerupt concediul odata cu inceperea acestei anchete si a promis ca ea va fi corecta? Asa ceva nu trebuie sa se intample cu orice pret.

2. Al doilea motiv tine de modificarile codurilor penale si ordonantele antijustitie pregatite de putere, in frunte cu aceea a amnistiei si gratierii. La fiecare atac asupra legii penale, dl Lazar a fost o voce extrem de dura impotriva agresorilor. O voce care trebuie amutita.

3.Sa nu uitam apoi ca trebuie ia nastere noua sectie pentru anchetarea magistratilor, potrivit noii Legi 304. Desi va fi numit de plenul CSM, seful acestei sectii va fi in subordinea procurorului general. Cel mai important este ca odata cu aparitia acestei sectii sunt de asteptat multiple conflicte de competenta.

Competenta noii sectii e prevazuta de o lege generala, 304, competentele DNA si DIICOT, de la care trebuie sa plece dosarele magistratilor, sunt prevazute de legi speciale derogatorii de la norma generala. Deci cine pastreaza dosarul? Asta va decide procurorul general, titularul prerogativei de solutionare a acestui tip de conflict de competenta. Ca sa fie mutate toate dosarele, dl Lazar trebuie revocat.

Aparitia sectiei a fost de altfel precedata de o mare manipulare comisa de Inspectia Judiciara (IJ), bratul armat al PSD si al ministrului. IJ a dat publicitatii o statistica in care arata ca in ultimii 4 ani, peste 60% dintre magistrati ar fi avut dosar la DNA.

Ceea ce nu spune IJ este modul de sesizare a instantei, durata anchetei si felul in care a fost ea solutionata. Adica esentialul, dupa cum explica judecatorul CSM Bogdan Mateescu.

Daca dam la o parte manipularea prin omisiune, lucrurile stau asa: orice sesizare care indeplineste conditiile de forma trebuie investigata, pentru ca ignorarea ei este abatere disciplinara. Judecatorii stiu, spune judecatorul Bogdan Mateescu, ca impotriva fiecaruia a fost un val de reclamatii inregistrate la parchete, dosare apoi clasate.

4. Nu in ultimul rand, procurorul general este membru CSM si, extrem de important, membru al sectiei de procurori a CSM, ghimpele din coasta lui Tudorel Toader. Plenul este pe muchie de de cutit, iar sectia care a opus mereu rezistenta trebuie capturata om cu om, pentru ca numirile si sanctionarile sa mearga ca unse.

Va reusi acest atac? Dupa decizia CCR in privinta revocarii Codrutei Kovesi pare ca da. Dar poate fi greu si de durata. In primul rand, ma astept la o severa reactie externa, pentru ca nimeni nu e tampit dupa cum si-ar dori Tudorel Toader. Daca procedura va fi declansata, e de asteptat ca CSM sa reactioneze prin tergiversare si aviz negativ. Presedintele are apoi o mica fereastra ramasa deschisa pentru a se opune: legalitatea. Si trebuie sa o foloseasca foarte bine pentru ca odata invocat refuzul pe motiv de legalitate, se va ajunge probabil din nou la CCR.

Si in tot acest timp, societatea va da testul cel mare. Ne predam sau nu? Lasam nepedepsite violentele din 10 august? Predam sau nu Romania infractorilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Toader evaluare Augustin Lazar , #justitie