Monitorizarea pe justitie ajuta sau incurca Romania? - Sondaj Ziare.com

Joi, 21 Iulie 2011, ora 14:43
1923 citiri
Monitorizarea pe justitie ajuta sau incurca Romania? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Publicarea raportului pe Justitie al Comisiei Europene, din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat joi, a starnit din nou o dezbatere despre utilitatea monitorizarii Romaniei de catre Bruxelles.

In conditiile in care europenii iau deja in calcul eliminarea MCV in 2012, masura ar putea ajuta Romania sau, dimpotriva, politicienii nu vor mai avea niciun imbold pentru realizarea reformelor in justitie?

Politicienii din Romania au avut, de-a lungul timpului, opinii divergente in legatura cu eliminarea sau pastrarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

In timp ce multi dintre ei, fie din Opozitie sau de la Putere, sustin in mare parte mentinerea monitorizarii, ceea ce, spun ei, ar egala cu siguranta continuarii reformelor, altii, precum europarlamentarului acum independent Adrian Severin, fostul premier Adrian Nastase sau eurodeputatul PSD Victor Bostinaru il vad ca pe un instrument care permite puterii de la Bucuresti sa se serveasca de justitie in scopul hartuirii adversarilor politici.

Consilierul prezidential, Leonard Orban, a declarat pentru Ziare.com ca MCV este util pe plan intern, deoarece creeaza o presiune pentru continuarea reformelor, dar aduce deservicii tarii noastre pe plan extern.

"Am spus in repetate randuri ca din punct de vedere intern exista o anumita presiune. MCV-ul creeaza o anumita presiune pentru continuarea reformarii sistemului judiciar. Pe plan extern, din pacate, uneori mecanismul e utilizat de anumiti actori institutionali ca sa ingreuneze anumite procese. Exemplul cel mai bun este aderarea la spatiul Schengen, unde sunt state membre care evoca faptul ca nu sunt suficiente progrese in ceea ce priveste MCV astfel incat sa se permita aderarea deplina a Romaniei si a Bulgariei in acest an", a declarat consilierul prezidential.

Din 2012, un alt tip de monitorizare

Leonard Orban crede ca in momentul in care MCV-ul va fi ridicat, un tip diferit de monitorizare va fi exercitat asupra Romaniei, dar si asupra tuturor statelor europene. "In momentul de fata sunt discutii la nivel comunitar ca acest tip de monitorizare, de o maniera mai diferita, care exercitata asupra Romaniei si Bulgariei sa fie extinsa la toate statele membre. Exista deja o decizie a Comisiei Europene care spune ca incepand cu 2013 toate statele membre vor fi monitorizate in ceea ce priveste eforturile pe care le fac aceastea in combaterea coruptiei.

Sigur, nu vor fi sanctiuni, dar pe de alta parte va exista o anumita monitorizare a Comisiei pe aceasta zona. Se discuta modalitatea in care se poate evalua evolutia sistemelor judiciare din statele membre in anii urmatori. Cred ca aceasta monitorizare aplicata Romaniei si Bulgariei va fi transformata, nu neaparat in 2012, intr-un proces de monitorizare, mai soft, la adresa tuturor statelor membre", a mai spus consilierul prezidential.

Purtatorul de cuvant al PDL Sever Voinescu considera ca MCV-ul trebuie ridicat doar in momentul in care Justitia a indeplinit toate criteriile care i s-au impus. "Din punctul meu de vedere, MCV este un instrument util Romaniei si cetatenilor romani. Sesizati ca, in general, iritarile fata de MCV sunt ale unor politicieni, dar acesta foloseste cetatenilor Romaniei.

Parerea mea este ca la MCV trebuie sa mentinem obiectivul ridicarii lui printr-o singura cale: de a indeplini toate exigentele la care acest mecanism se refera. Adica, cetatenii romani sa se asigure ca au un sistem judiciar performant. Sunt lucruri care sunt evidentiate a fi facute mai mult in sarcina unor institutii, decat in sarcina altora. Mai sunt si institutii care in general sunt incurajate sa continue pe drumul pe care au pornit si sunt altele in care se spune in mod explicit ca se asteapta dovezi ale atasamentului fata de reforma in justitie", a declarat purtatorul de cuvant al PDL pentru Ziare.com.

Alina Gorghiu: Disparitia MCV va genera si disparitia presiunii pe Parlament

La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu aduce patru argumente in favoarea mentinerii MCV. Liberala a explicat pentru Ziare.com ca, "daca practica solutionarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, al caror termen de prescriptie se apropie, asa cum a avertizat CE, ar fi aratat ca exista sustinere si vointa politica in acest sens, sigur acest tip de monitorizare ar fi fost desuet".

"Dar, daca ma uit numai la cazurile celebre Ridzi si Pasat, imi amintesc ca avizul Parlamentului pentru arestarea lui Dan Pasat s-a facut cu o rapiditate uluitoare, tocmai pentru ca in acea perioada CE a emis raportul preliminar, in care de altfel au fost si mentionate aceste doua spete", a argumentat Gorghiu.

In acelasi timp, sustine liberala, cu toata presiunea MCV, "actuala majoritate parlamentara a tergiversat aproape un an avizul de incuviintare a perchezitiei informatice in cazul Ridzi". Tocmai din acest motiv, Alina Gorghiu considera ca "disparitia MCV va genera si disparitia presiunii pe Parlament, iar cererile DNA si ale Parchetului General vor fi judecate strict politic, in functie de configurarea parlamentara si nu de mecanismul de justitie, potrivit caruia Parlamentul nu se poate substitui instantei".

UDMR-istul Gyorgy Frunda considera ca indepartarea MCV in 2012 "ar fi o pierdere, fara doar si poate". "Fara acest raport anual al Comisiei Europene, eu sunt convins ca lucrurile ar fi mers si mai prost. Daca au fost adoptate Codurile si procedurile penale si civile, daca s-a adoptat asa-zisa mica reforma, toate cu greselile pe care le au, s-au datorat si faptului ca exista acest proces (MCV) si reprezinta un pas inainte in justitie", a declarat el pentru RFI.

Senatorul este de parere ca anul viitor, MCV va trebui de fapt inlocuit cu un alt sistem de monitorizare. "Daca as fi un idealist si daca n-as cunoaste situatia din Romania, as spune ca un Consiliu Superior al Magistraturii ar putea rezolva o mare parte din aceste lucruri", a spus Gyorgy Frunda.

Pe de alta parte, insa, liderul PSD Victor Ponta spera ca monitorizarea pe justitie sa fie eliminata la anul, iar reprezentantii PNL sunt de parere ca "inca un an in plus petrecut de Romania sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare constituie un esec si afecteaza imaginea si perceptia asupra tarii noastre la nivelul Uniunii Europene".

Colegul sau de partid, Adrian Nastase, spune ca monitorizarea pe justitie ne transforma intr-o "colonie a dreptei europene" si ca permite Puterii sa faca "procese politice" impotriva unor lideri ai Opozitiei, printre care si el.

Un alt politician, fostul membru PSD Adrian Severin, considera, la precedentul raport pe justitie, ca monitorizarea Comisiei Europene inseamna un "santaj" la adresa Romaniei.

"Consideram ca amanarea evaluarii globale pentru 2012 reprezinta un semnal ingrijorator in acest sens", se arata si intr-un comunicat al PNL remis Ziare.com.

In acelasi timp, senatorul PSD Toni Grebla a aratat pentru Ziare.com ca MCV este oricum inutil pentru actuala guvernare.

"Pentru guvernarea actuala nu are niciun rost, pentru ca este imuna la semnalele din exterior si interior. Pentru orice guvernare, insa, acele semnale primite trebuie tratate cu toata seriozitatea politica si luate toate masurile in consecinta", a spus el.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca monitorizarea pe justitie de la Bruxelles ajuta Romania sau mai mult incurca, e folosita ca arma politica si ne creeaza o imagine negativa pe plan extern?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#raport justitie Comisia Europeana, #raport justitie Romania , #justitie