Un bărbat decedat de trei săptămâni, condamnat la închisoare în regim de detenție. Cum s-a ajuns în această situație incredibilă

Autor: N.G.
Vineri, 16 Iulie 2021, ora 04:00
4650 citiri
Un bărbat decedat de trei săptămâni, condamnat la închisoare în regim de detenție. Cum s-a ajuns în această situație incredibilă
Foto: pixabay.com

Un caz mai puțin obișnuit s-a înregistrat recent în sistemul judiciar din Alba. Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu executare deși era decedat de circa trei săptămâni.

Povestea neverosimilă s-a întâmplat în Apuseni, la Judecătoria orașului Câmpeni. Petruse Dan Valentin a fost condamnat, pe data de 15 aprilie 2021, la 240 de zile de închisoare în regim de detenție deși era decedat din 24 martie 2021.

Biroul de Ex0ecutări Penale de la instanța din Câmpeni şi-a dat seama că nu se poate pune în executare decizia abia în luna iunie. Astfel, în 3 iunie 2021 instanța a admis o contestație la executare și a constatat stinsă executarea pedepsei de 240 zile închisoare, pe motiv că persoana condamnată a decedat.

Bărbatul de 41 de ani locuia împreună cu mama sa grav bolnavă în comuna Gârda de Sus. Pentru că nu avea resurse financiare suficiente cu care să se întrețină, era nevoit să taie copaci din pădure pentru a se încălzi.

În 2018 a fost surprins cu trei arbori tăiați ilegal din pădure, pe care i-a dus acasă pentru a se încălzi împreună cu mama lui. A recunoscut și a regretat fapta, declarând că a transportat arborii la domiciliul său pentru a fi folosiți ca lemn de foc în gospodărie.

În decembrie 2019, Petruse Dan Valentin a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în valoare de 2.400 de lei. A mai fost obligat să achite suma de 1.748,60 lei reprezentând prejudiciul cauzat fondului forestier aflat în proprietatea statului. Bărbatul nu a reușit să plătească amenda pentru că nu avea bani. Trăia greu, la limita subzistenței, în condițiile în care trebuia să aibă grijă și de mama bolnavă.

În luna iunie 2020, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanța pentru ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa închisorii în regim de detenție, în condițiile în care suma nu a fost achitată de către condamnat.

A fost realizată și o anchetă socială de către reprezentații primăriei comunei Gârda de Sus, unde a fost evidențiat faptul că bărbatul a avut, în perioada decembrie 2019 - decembrie 2020, o indemnizație de asistent personal de 1.540 de lei cât timp a avut grijă de mama sa grav bolnavă. Bărbatul nu figura cu alte persoane în grijă şi singurul venit era acest ajutor.

”Instanța reține că persoana condamnată, cu rea credință nu a achitat amenda penală, nici măcar în parte, din probele administrate rezultând că a dispus de veniturile necesare achitării amenzii, chiar dacă în perioada ianuarie – decembrie 2020, a trecut printr-o situație mai dificilă, având în grijă pe mama sa, persoană cu handicap grav, care a decedat la 15.12.2020”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare pentru neplata amenzii penale, pedeapsa a fost transformată în închisoare cu executare. Hotărârea a fost pronunțată în 15 aprilie 2021, când Petruse Dan Valentin a fost condamnat la executarea a 240 de zile de închisoare.

Numai că, la momentul respectiv inculpatul era deja decedat de circa trei săptămâni. Nu a existat o comunicare între instanță și Primăria Gârda de Sus pentru ca situația să fie lămurită și să nu se ajungă în situația ca un decedat să primească închisoare în regim de detenție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#decedat, #condamnat, #inchisoare, #detentie, #Alba, #campeni, #furt arbori , #justitie