Ziare.com

Nastere cu mama surogat, validata de judecator, chiar daca procedura nu este reglementata in Romania

de Paul Nedelcu, Redactor
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 14:53

   

Nastere cu mama surogat, validata de judecator, chiar daca procedura nu este reglementata in Romania
Judecatoria Targu-Mures a validat o nastere cu mama surogat, chiar daca procedura nu este reglementata in Romania de nicio lege. Instanta si-a justificat decizia prin invocarea interesului superior al copilului.

Printr-un proces deschis la Judecatoria Targu-Mures in iunie 2020, un barbat din Mures, a dat-o in judecata pe mama gemenelor sale, cerand instantei sa dispuna in favoarea exclusiva a sa exercitarea autoritatii parintesti asupra fetelor, in varsta de o luna la data deschiderii procesului.

In instanta, barbatul a aratat ca in luna septembrie a anului 2019, embrionii rezultati din spermatozoizii proprii si ovule donate, i-au fost inseminati, la o clinica de fertilizare in vitro din Cehia care desfasoara proiecte de cercetare in embriologie, femeii care a dat nastere celor doua gemene.

Dupa nasterea fetelor, care a avut loc la Spitalul din Targu-Mures, barbatul si-a asumat paternitatea si a luat fetele acasa, mama biologica a gemenelor plecand la domiciliul din Prahova.

Practic, in instanta reclamantul a admis ca a apelat la o mama-surogat, aratand ca "de la nasterea lor, cele doua fetite se afla in grija si supravegherea sa exclusiva, parata nefiind deloc implicata material sau afectiv in ingrijirea si cresterea fetitelor".

"Desi parata nu este cu adevarat mama biologica a fetitelor, prin faptul nasterii lor, se prezuma ca este mama lor, in lipsa unui cadru legal in Romania care sa reglementeze din punct de vedere juridic situatia gestatiei pentru altul", a mai aratat barbatul in instanta.

Mama purtatoare a recunoscut intelegereaIntelegerea dintre barbat si mama purtatoare este confirmata si de reactia femeii care a dat nastere gemenelor. Femeia s-a declarat intrutotul de acord cu cererea barbatului. Astfel, femeia a aratat ca "la solicitarea reclamantului, in cursul lunii septembrie 2019, a fost de acord cu inseminarea, iar apoi sa poarte sarcina gemelara".
Femeia a mai aratat ca "imediat dupa externare, fetitele au ramas in grija reclamantului, iar ea s-a reintors in localitatea de domiciliu, in judetul Prahova, la familia sa". Mama surogat a mai spus in instanta ca "nici pana la acest moment, dar nici in viitor, nu a fost si nici nu doreste sa fie implicata in deciziile privind cresterea si educarea minorelor".

Sentinta judecatorului, in interesul superior al fetelorJudecatoria Targu-Mures a admis cererea de exercitare a autoritatii parintesti de catre tata, aratand ca o astfel de decizie se ia in situatii speciale, in interesul superior al copilului.

"Pentru a se putea dispune exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti trebuie sa se faca dovada unei suferinte a copilului cauzate de exercitarea in comun a autoritatii parintesti, precum si ca aceasta suferinta poate fi eliminata exercitarea autoritatii exclusiv de catre unul dintre parinti.

Bunaoara, atunci cand intre parintii copilului exista o stare conflictuala deschisa, care face imposibila comunicarea intre acestia, cand unul dintre parinti este total dezinteresat de copilul sau, de tot ceea ce implica educarea, cresterea si dezvoltarea sa, nu doreste sa ia parte in mod direct si constant la cresterea si educarea copilului sau, instanta ar putea dispune ca exercitarea autoritatii parintesti sa se faca numai de un singur parinte", a aratat Judecatoria Targu-Mures.

Potrivit hotararii, in cazul de fata, exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti numai de tata este in interesul superior al minorelor.

"Astfel, din probele administrate, care se coroboreaza cu sustinerile paratei din intampinare, reiese ca parata nu a mai tinut legatura cu reclamantul si nici cu minorele dupa nasterea minorelor. Mai mult, chiar parata a aratat in intampinare ca fata de modalitatea de concepere a minorelor nu este mama lor biologica si nu doreste sa fie implicata nici in viitor in deciziile care le privesc", se mai arata in hotararea Judecatoriei Targu-Mures, care poate fi atacata. Cum niciuna dintre parti nu are interesul sa atace hotararea, se poate considera ca aceasta este definitiva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre proces Justitie mama surogat Targu Mures
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1901 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor