Noi decizii in Comisia Iordache, inainte de MCV: Politistii judiciari vor fi detasati la Sectia care investigheaza magistrati

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 12:54
4918 citiri
Noi decizii in Comisia Iordache, inainte de MCV: Politistii judiciari vor fi detasati la Sectia care investigheaza magistrati
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Iordache

Comisia parlamentara pentru Legile Justitiei a aprobat, luni, un amendament care introduce posibilitatea ca in cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie sa functioneze, prin detasare, ofiteri sau agenti de politie judiciara, numiti pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

"In vederea desfasurarii activitatilor specifice prevazute de Codul de procedura penala, in cadrul Sectiei functioneaza, prin detasare, ofiteri sau agenti de politie judiciara, sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor Sectiei, in limita posturilor prevazute de lege.

Detasarea ofiterilor si agentilor de politie judiciara se dispune la solicitarea procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, de catre ministrul afacerilor interne, pe o perioada de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 in 3 ani, cu acordul acestora.

Numirea in functii a ofiterilor si agentilor de politie judiciara se face prin ordin al procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", prevede un nou articol introdus, luni, de Comisia speciala pentru legile justitiei, in Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

De asemenea, "incetarea detasarii ofiterilor si agentilor de politie judiciara se poate dispune prin ordin motivat al procurorului-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", iar "pe durata detasarii ofiterii si agentii de politie judiciara nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio insarcinare".

Dispozitiile procurorilor din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie sunt obligatorii pentru ofiterii si agentii de politie, iar actele intocmite de acestia din dispozitia scrisa a procurorului sunt efectuate in numele acestuia, mai prevede articolul introdus in comisia Iordache.

Salarizarea ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se realizeaza potrivit dispozitiilor legale aplicabile ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

O alta noutate introdusa in comisia Iordache prevede ca "ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la 'procurorul ierarhic superior' in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, prin acesta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia".

Forul legislativ de specialitate continua, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifica legile Justitiei.

La sedinta trecuta a fost introdus un nou criteriu de eliberare din functie a magistratilor, respectiv "neindeplinirea conditiei privind buna reputatie".

Prin urmare, judecatorii si procurorii vor putea fi eliberati din functie "in urmatoarele cazuri: (...) i) neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si e) ori a conditiei privind buna reputatie, daca in acest ultim caz se apreciaza ca nu se impune mentinerea in functie".

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Comisia Iordache decizii, #politisti detasati sectie investigat magistrati , #justitie
  1. Avertisment al medicilor privind unele obiceiuri ale oamenilor: Risc crescut de infarct VIDEO
  2. Pentru prima dată în istorie, fenomenul teribil din războiul lui Putin: Kievul ”este cu cinci pași înaintea Rusiei”
  3. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  4. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  5. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  6. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  7. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  8. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  9. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  10. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții