Ziare.com

Nou asalt major asupra statului de drept. Insecuritate juridica pentru ca "asa vrem noi"

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:38

   

Nou asalt major asupra statului de drept. Insecuritate juridica pentru ca "asa vrem noi"
Dupa ce in iarna a luat cu asalt legislatia penala, PSD forteaza acum Codul de Procedura Civila, punand practic o autentica bomba la temelia statului de drept in cel mai propriu sens cu putinta.

Pentru ca stat de drept inseamna, in primul rand, suprematia hotararii judecatoresti, a autoritatii de lucru judecat pe care modificari introduse discret in Parlament, dupa modelul OUG 13, le pun sub semnul intrebarii.

In 9 mai, Camera Deputatilor adopta cu 186 de voturi pentru, 84 impotriva si 5 abtineri o aparent benigna lege de aprobare a unei OUG, nr 95/2016, care, in forma initiala, amana din nou intrarea in vigoare a aplicarii unor prevederi din Codul de Procedura Civila, pentru care nu exista inca infrastructura necesara.

Senatul aprobase deja OUG 95 in forma plecata de la Guvern, insa camera Deputatilor era decizionala.

In Comisia Juridica din Camera au aparut ca din neant cateva amendamente care introduc in art 509 din Codul de Procedura Civila patru noi motive de revizuire a hotararilor judecatoresti definitive, adica punctele 12-15:

"12. cand, dupa pronuntarea hotararii definitive, Curtea Constitutionala adopta o decizie prin care se declara ca fiind neconstitutionale dispozitiile legale pe care s-a intemeiat hotararea definitiva, sau ale carei considerente si/sau dispozitii sunt contrare hotararii definitive;

13. hotararea este pronuntata cu incalcarea prevederilor constitutionale, chiar daca aspectul de ordine publica nu a fost invocat in fata instantelor judecatoresti;

14. hotararea este pronuntata cu nerespectarea dispozitiilor deciziilor Curtii Constitutionale, precum si a considerentelor acestora;

15. cand hotararea este nelegala pronuntand sanctiuni in temeiul unor dispozitii legale, care nu erau in vigoare la data la care s-a nascut raportul juridic dedus judecatii."

Pentru motivele prevazute la punctele 13 - 15, termenul de solicitarea revizuirii este de 12 luni de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, iar pentru motivele prevazute la punctul 12, termenul este de "12 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a deciziilor Curtii Constitutionale".

Prof. univ. dr. Traian Briciu, seful catedrei de drept procesual civil din cadrul Facultatii de Drept - Universitatea Bucuresti, a explicat pentru Ziare.com ce inseamna aceste modificari:

"Pentru a intelege modificarile, trebuie inteleasa institutia revizuirii. Aceasta este o cale de atac extraordinara care intervine numai in cazul in care apar elemente noi, necunoscute la momentul judecatii si care sunt determinante in ceea ce priveste solutia (ex: solutia instantei se intemeiaza pe un act care a fost declarat fals ulterior judecatii).

Trebuie spus ca pct.11 al art.509 cuprindea referiri la situatia neconstitutionalitatii unui text legal sau dintr-o ordonanta, in sensul ca revizuirea era deschisa in cazul in care 'dupa ce s-a pronuntat hotararea, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala prevederea care a facut obiectul acelei exceptii'. Prin urmare, efectul viza numai pe autorul exceptiei ridicate in cursul procesului".

Ce efecte ar putea avea aplicarea acestor noi motive de revizuire?

Foarte grave. In esenta, ar fi vorba despre incalcarea autoritatii de lucru judecat, retroactivitatea deciziilor CCR, periclitarea sigurantei circuitului juridic civil:

"La prima facie, desi nu pun in discutie buna intentie a autorilor amendamentelor, apreciez ca modificarile sunt cel putin necorelate cu natura institutiei revizuirii si cu jurisprudenta CEDO, in ceea ce priveste siguranta circuitului juridic conferita de autoritatea de lucru judecat.

In spiritul celor de mai sus, cel putin motivele 13, 14 si 15 aduc atingere autoritatii de lucru judecat. Este adevarat ca incalcarea prevederilor constitutionale este un aspect grav, la fel cum este si ignorarea dispozitiilor deciziilor Curtii Constitutionale, dar motivele 12 si 13 nu au in vedere faptul ca s-ar incalca autoritatea de lucru judecat, daca se cere unei instante sa se pronunte asupra incalcarii acestora din moment ce hotararea este definitiva. Practic, se creeaza un drept de recurs suplimentar.

Or, nu trebuie uitat ca revizuirea nu este o cale de reformare, adica ea nu poate critica hotararea supusa revizuirii. Revizuirea este o cale de retractare care nu isi propune sa cenzureze judecata anterioara. In cazurile 12, 13 instanta de revizuire nu face altceva decat sa controleze sub aspectul constitutionalitatii hotararea atacata. Aceasta atinge autoritatea de lucru judecat si implicit siguranta circuitului juridic civil", spune prof. univ. Briciu.

Adica, daca am castigat un drept, sa zicem de proprietate asupra unui teren, nu pot sa fiu niciodata sigur ca prin aplicarea punctului 12 nu o sa-l pierd oricand, daca intr-un alt proces, peste cine stie cati ani, este invocata o exceptie de neconstitutionalitate admisa de CCR referitoare la articolul de lege in baza caruia l-am castigat.

In plus, "art.147 din Constitutia Romaniei prevede ca deciziile Curtii au putere numai pe viitor. Or, aici se confera un efect si pentru hotarari anterioare", arata prof. Briciu.

Nici motivul 14 nu este mai presus de critici, desi transpune in practica un principiu in esenta corect: "Ceea ce nu este in regula este faptul ca instanta, in cadrul judecatii finalizate prin hotarare definitiva, se presupune ca a evaluat daca sanctiunea aplicata este sau nu legala. A veni pe calea revizuirii sa contesti ceea ce o instanta deja a evaluat si a statuat definitiv, fara ca aceasta interventie sa fie justificata de elemente noi, este contrar spiritului si naturii revizuirii si atinge autoritatea de lucru judecat".

Prof. univ Trian Briciu considera ca toate acestea pot sta la baza unor contestari de constitutionalitate.

O contestare la CCR exista deja si a fost formulata la CCR de chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a reactionat extrem de prompt la intentia de dinamitare a autoritatii de lucru judecat. Asadar, legea a ajuns pe masa CCR.

Cine isi asuma schimbarile

Aparitia acestor amendamente este misterioasa.

Numai unul dintre ele este asumat individual, de deptuatul PSD Vasile Varga, restul fiind o opera colectiva a deputatilor PSD din Comisia Juridica.

Desi au intrat adanc intr-o zona foarte sensibila si, dupa cum vedem, cu imense implicatii asupra legislatiei civile, amendamentele au aparut cam la fel ca OUG 13, fara o consultare publica, in taina.

Prof. Briciu spune ca, din informatiile domniei sale, nu au fost consultati nici "proceduristii" din Facultatea de Drept.

In discutiile din Comisia Juridica, povestesc surse politice, Eugen Nicolicea si-a asumat practic aceste amendamente cu unica motivare: "asa vrem noi", in pofida contraargumentelor inclusiv scrise ale Opozitiei.

Citeste aici explicatiile presedintelui comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea.

Care ar putea fi resorturile unui asemenea demers?

Fiind vorba despre amendamente, ele nu au o expunere de motive publica, dar trebuie sa tinem cont de niste aspecte.

Prevederile Codului de Procedura Civila sunt de foarte larga aplicabilitate. Practic, este vorba despre orice litigiu "nepenal", contencios, dreptul familiei, dreptul muncii, drept comercial etc, ceea ce da dimensiunea intereselor de reviziuire extinsa care ar putea exista, dar si a haosului care poate fi creat.

Uneori, insa, prevederile Codului de Procedura Civila se pot aplica si in materie penala in baza art 2 al 2 din CPC: "dispozitiile prezentului Cod se aplica si in alte materii, in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispozitii contrare".

Ce efecte ar putea avea in Penal o asemenea modificare a Codului de Procedura Civila?

In primul rand, poate oricand sa fie folosita ca un argument pentru o incercare de modificare a prevederilor privind revizuirea din Codul de Procedura Civila care sunt cu mult mai restrictive, conform art. 453 al 1 litera f din CPP.

Daca in Civil pot fi introduse explicit si toate considerentele unei decizii CCR ca motiv de revizuire, de ce nu s-ar incerca acelasi lucru si in Penal?

Deci putem sa ne aflam in fata unui prim pas care sa se constituie in precedent de legiferare.

In al doilea rand, pot aparea probleme in privinta prejudiciilor care vor fi constatate pe latura civila a proceselor penale, avand in vedere ca potrivit art 453 -al 2 CPP: "Revizuirea hotararilor judecatoresti penale definitive, exclusiv cu privire la latura civila, poate fi ceruta numai in fata instantei civile, potrivit Codului de Procedura Civila".

Deci exista o suspiciune rezonabila ca prin atacarea Codului de Procedura Civila s-a urmarit, de fapt, si un efect profund si grav tot in zona penala, deschiderea caii pentru dinamitarea hotararilor judecatoresti de condamnare cu incalcarea tuturor principiilor de drept.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10723 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asalt la statul de drept e gindirea ceausista a tovarasei colonel

...Ioana Ene! Tineti minte cum isi dorea ca judecatotii CCR sa fie arestati pentru ca nu i-au facut pe plac? Acum sta si baga strimbe prin fituica virtuala ziare.com. Ca sa stim cu totii cu cine avem de-a face. Ca doar nu ne-om lumina in ale justitiei de la o asemenea persoana!

 

Asalturi.

Toti psd-istii ataca statul de drept,fiecare din pozitia pe care o are.
O primarita vrea sondaj de respectare a unei hotarari judecatoresti!
Deputatii dau legi care se aplica retroactiv!
Deputatii Legalizeaza Coruptia!
Mai simplu ar fi un sondaj si o lege care sa decreteze ca tovarasul Dracknea e nevinovat,orice ar fi facut sau ar face!

 

Pai daca PSD

nu a reusit noaptea, ca hotii, incearca acum sa castige ziua, ca mafiotii. Ce e nou aici? Se stie asta.

 

Fratzilor, despre care "stat de drept" vorbim ?

Ala in care judecatorarea Stanciu shi Steaua Polara au bagat-o la beci pe recalcitranta Rarica ? Sau ala in care judecatorii cer arderea arhivei sipa ? Pai shtie cineva cate documente au fost copiate/sustrase ? Statul de drept in care diicot'u alearga pe pajishtile patriei dupa wannacry ? Ghiorlaneala psd'ara e doar o picatura daca comparam cu "statul de drept" al lu' Codlea, Basescu, Kiovesi-Steaua-Polara shi judecatoarea Stanciu...

Imanuel, stat de drept exista in Romania, stat

care lupta din rasputeri impotriva politicienilor corupti.Noul asalt indreptat asupra statului de drept,asupra Justitiei,asa cum bine arata doamna Ioana Ene Dogioiu, este o realitate. De aceasta situatie anormala,se fac insa vinovati toti acei politicienii cu dosare penale din PSD si Alde Tariceanu. Shalom

marine, tu torni hardaul numai in capu PSD si al

Tariceanului, de parca numai astia au guvernat, parlamentat si presedintit de la pasopt incoa! Tapi, Basesti - ma marginesc la exemplarele definitorii - n-au existat, n-au mancat usturoi si gura le miroasa a Crasnaia Maskva in loc de scaieti si bureti...

"se creeaza un drept de recurs suplimentar..." daca e nevoie, de ce nu? Sa piara lumea dar sa fie dreptate, ca altfel NU E STAT DE DREPT!

Ce vorbești ...

Săriți trolilor, asaltul se face la baionetă, puneți-vă scuturile!
P.S. Doamna Dogioiu, nu mai ține, pe bune, schimbați placa ...

Ma repet......Daca nu-i scoateti din parlament cu ranga de fier

nu aveti cum sa-i opriti sau starpiti!!
PSD.isti au o placere ..ca si drraKnea..Vor sa mo.ara inpiciore.....La Zid!!

 

Ne vaicarim si cu asta ramanem

In conditiile existente, date de o opozitie slaba, dezorganizata, ea insasi atinsa de coruptie, cu un presedinte neavaand putere si un popor ramas cu un secol in urma, nu avem ce face.
Vorbim, acuzam, ne vaicarim, obtinem mici victorii... si cu atat ramanem. Ei isi vad cu incapatanare de interesele lor, darama statul de drept si il inlocuiesc cu o sandrama aiuristica, improvizata, dupa mintea si interesele lor lor.
Singura consolare este ca asemenea sandramale nu tin prea mult, se prabusesc repede. Sper sa-i prinda sub ruine doar pe constructori si proiectantii ei, nu si pe nenorocotii de noi.

:))) mai rezistati ?....hai ca nu mai ie mult,doar f'o 3 ani !

.....si pe urma,tot psd !!!!....:))))))).....

...............................Titlul este Neterminat!........

...'asa vrem noi,Noi[vechi!] care i-am votat'... de la '89 incoace!Tragi gloante in picior si apoi ne vaicarim ca ne doare!...Postarile sint cum sint,Faptele se vad in Realitate!Ma si mir cita Rabdare are Dragnea cu romanii din Tarlaua sa si 'din scoarta in scoarta'!La vara Strada va fi racorita de Dragnea cu fortunele de apa!
viorel ratiu cincinnati oh usa

Tot mapamondul stie ca avem o legislatie aiurea, contestata de

...Europa, CEDO, CCR, Conventia de la Venetia, si deci TREBUIE modificata, si totusi se mai gasesc unii care inca contesta modificarea asta! Cine sunt? Sunt cei care pana acum si-au arestat adversarii pe balarii si nu le convine ca nu pot s-o mai faca! Kovesi, Macovei, Lazar, cu Uncheselu, Negulescu, cu ceata lor de acoperiti din presa care simt ca li se duce din maini "statul de drept"! Cum sa-si mai faca ei mendrele daca lumea nu-i mai alege si nici nu mai au posibilitatea sa se mentina la varf cu catusele?

 

Ahaa.. asta vreti!

Vreti sa linistiti mapamondul...

Nu mai bea domnule inainte de a scrie comentarii ca dupa ce te

vei trezi te vei mira si dumneata de ce prostii ai scris!
Sau poate te vei trezi peste 20 de ani numai dupa ce iti va lua vreunul casa pentru ca ai dobandit-o pe baza unui articol neconstitutional dintr-o lege?

Vreau sa aud parerile unui avocat ;

pede alta parte - prevederile de modificare a le Codului de procedura civila mi se par bune .
Nu exista drept castigat prin frauda , babaetzy !

Statul de drept

Justitia romana si nu numai ea se afla in tranzitie din 1990 . Codul civil a fost in permanenta schimbat si modificat dupa diferite interese, la asta s-au adaugat si judecatorii corupti . Probabil , fara sa vrea , Basescu a dat o explicatie exacta, aha a fost in tranzitie s-a mai luat Spaga . Ce este de facut ? Juristii, profesorii universitari de drept trebuie sa fie activi si sa arate fiecare greseala , deviere de la statul de drept . Trebuie , intr-un limbaj accesibil , aratat cetatenilor ce pericole ne asteapta de la aceste modificari in justitia noastra facute de onorabilii guvernanti .

 

si ce, tovarase prof. univ. Briciu, nu-i asa? E cariciu? Adica de

ce sa nu poata fi controlata o hotarare definitiva sub aspectul constitutionalitatii si daca incalca prevederi constitutionale actul de justitie sa ramana stramb?
O solutie definitiva neconstitutionala prejudiciaza sistemului juridic in totalitate muult mai mult decat una remediata dar dreapta... ce-ai zice daca pe baza unui diagnostic gresit doctorul iti scoate ochiul drept in loc sa te opereze de apendicita? Se aplica regula mainii drepte, autoritatea lucrului judecat, ramai chior de-un ochi si peste doua zile apendicita perforeaza si te ridici la ceruri, in aplauze frenetice ale corpului medical?

Se pare ca la unii inteligenta creste odata cu rangul universitar... si la Dogioaica...

"In cazurile 12, 13 instanta de revizuire nu face altceva decat sa controleze sub aspectul constitutionalitatii hotararea atacata. Aceasta atinge autoritatea de lucru judecat si implicit siguranta circuitului juridic civil"

 

Datorita "democratiei", lupta contra coruptiei ramane o...manipulare

Datorita politicienilor, a "democratiei", lupta contra coruptiei ramane o...manipulare in zilele noastre.

Daca "democratia nu poate fi functionala, fara Parlament"
Si aceasta institutie, chiar Dragnea...penal, o conduce,
Atunci, petitia semnata impotriva lui, este de amuzament,
Iar, o lupta contra coruptiei, "manipulare" se traduce!!!

https://ziarmm.ro/editorial-lupta-impotriva-coruptiei-o-imensa-manipulare-populista-si-politicianista/#comment-31809

 

LEGEA RABINULUI

a fost asumata de HOTII Romaniei! "Si asa si asa", doar puscarie sa nu faci si JAFUL sa nu-ti fie confiscat extins! Vor face TOTUL pentru a-si salva pielea si bunurile furate romanilor! Relativizand legea, lobbyistii vor putea pune mana pe Romania, fara nici o grija ca vreun procuror ii va deranja!!!

 

BAIETII TREBUIE SCOSI

din Parlamentul Romaniei! Pana nu arunca Romania in aer!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor